27 Nisan 2024 Cumartesi / 19 Sevval 1445

Cuma gününün önemi nedir? – Cuma duaları!

Cuma günü müminlerin bayramıdır. Bu günde müminler temiz giyinir, güzel koku sürünür ve Cuma namazına giderler. Cuma gününü önemli kılan şey nedir? Mübarek Cuma günü hangi dualar okunur? Cuma gününün önemi ve en güzel Cuma duaları haberimizde.

21 Ekim 2016 Cuma 07:00 - Güncelleme:
Cuma gününün önemi nedir? –  Cuma duaları!

Cuma günü Müslümanların bayramıdır. Cuma gününde Müslümanlar temiz ve güzel giysiler giyerler, güzel kokular sürünürler ve bu günü bir bayram edasıyla yaşarlar. Peki, neden Cuma günü bu kadar kıymetlidir?

Cuma günü müminler için özel ve kıymetli bir gündür. Diğer dinlerde nasıl cumartesi ve Pazar günü özel bir günse, Cuma da Müslümanlar için bayram günü sayılmıştır.

 

Cuma gününün önemini anlatan hadis-i şerifler şöyledir:

 

Cuma günü günah işlemeden selametle geçerse, diğer günler de selametle geçer.

Sevaplar içinde Cuma günü ve gecesinde yapılandan daha kıymetlisi, günahlar içinde de Cuma günü ve gecesinde işlenilenden kötüsü yoktur.

Cumadan faziletli bayram yoktur ve o günkü iki rekât namaz, Cuma günü dışındaki bin rekâttan efdaldır.

Cuma, fakirlerin haccıdır ve müminlerin bayramıdır ve gök ehlinin bayramıdır ve Cennette de bayram günüdür. Günlerin en iyisi, en şereflisi Cumadır.

Cuma günü iyiliklerin hazinesidir ve güzel şeylerin menbaıdır.

Cuma günü geldiği için sevinen bir mümine, kıyamete kadar her gün, o kadar sevap verilir ki, adedini Allahü teâlâ bilir.

Cuma günü veya gecesi Duhan suresini okuyana Cennette bir köşk ihsan edilir.

Cuma gecesi Kehf suresi okuyan, Kıyamette, yerden göğe kadar bir nurla aydınlanır. İki Cuma arasında işlediği günahlar da affolur.

Cuma gecesi iki rekât namaz kılıp, her rekâtta bir Fatiha, bir Âyet-el Kürsi, 15 İhlas okuyup selam verdikten sonra bana bin salevat okuyan, beni rüyada görür.

 

 

Cuma günü sabah namazından önce, üç kere Estagfirullah elazim ellezi la ilahe illa hüvel hayyel kayyume ve etubü ileyh okuyanın, kendinin ve anasının ve babasının bütün günahları af olur.

Cuma namazı kılmak; köle, kadın, çocuk, hasta hariç, her müslümana farzdır.

Allahü teâlâ, bugünden itibaren kıyamete kadar size Cumayı farz kıldı. Adil veya zalim bir imam, başkan zamanında küçümseyerek veya inkâr ederek Cumayı terk edenin iki yakası bir araya gelmesin! Böyle bir kimse tevbe etmezse, onun namazı, zekatı, haccı, orucu ve hiçbir ibadeti kabul olmaz.

Cuma namazı kılmak; köle, kadın, çocuk, hasta hariç, her Müslümana farzdır.

Bir Müslüman, Cuma günü gusül abdesti alıp, Cuma namazına giderse, bir haftalık günahları af olur ve her adımı için sevap verilir.

Özürsüz üç Cumayı kılmayanın kalbi mühürlenir, yani iyilik yapamaz olur.

Cuma namazı kılmayanın kalbi mühürlenir, gafil olur.

Cuma namazı yolunda ayakları tozlanana Cehennem ateşi haramdır.

Cuma namazından sonra, yedi defa ihlas ve muavvizeteyn okuyanı, Allahü teâlâ, bir hafta, kazadan, beladan, kötü işlerden korur.

 

 

CUMA GÜNÜ HANGİ DUALAR OKUNUR?

 

 

Her kim cuma günü sela ile ezan arası cuma süresinin 9-10-11 âyetlerini (3) defa okunur.

Cuma süresi 9-10-11 ayetler

 

يَاأَيُّهَاالَّذِينَآمَنُواإِذَانُودِيلِلصَّلَاةِمِنيَوْمِالْجُمُعَةِفَاسْعَوْاإِلَىذِكْرِاللَّهِوَذَرُواالْبَيْعَذَلِكُمْخَيْرٌلَّكُمْإِنكُنتُمْتَعْلَمُونَ

 

Yâ eyyuhâllezîne âmenû izâ nûdiye lis salâti min yevmil cumuati fes’av ilâ zikrillâhi ve zerûl bey’a, zâlikum hayrun lekum in kuntum ta’lemûn(ta’lemûne).

 

فَإِذَاقُضِيَتِالصَّلَاةُفَانتَشِرُوافِيالْأَرْضِوَابْتَغُوامِنفَضْلِاللَّهِوَاذْكُرُوااللَّهَكَثِيرًالَّعَلَّكُمْتُفْلِحُونَ

 

Fe izâ kudiyetıs salâtu fenteşirû fîl ardı vebtegû min fadlillâhi vezkurûllâhe kesîran leallekum tuflihûn(tuflihûne).

 

وَإِذَارَأَوْاتِجَارَةًأَوْلَهْوًاانفَضُّواإِلَيْهَاوَتَرَكُوكَقَائِمًاقُلْمَاعِندَاللَّهِخَيْرٌمِّنَاللَّهْوِوَمِنَالتِّجَارَةِوَاللَّهُخَيْرُالرَّازِقِينَ

 

Ve izâ raev ticâraten ev lehveninfaddû ileyhâ ve terakûke kâimâ(kâimen), kul mâ indallâhi hayrun minel lehvi ve minet ticârati, vallâhu hayrur râzıkîn(râzıkîne).

 

 

Cuma günü okunacak dualar:

 

“Allâhumme salli alâ Seyyidinâ Muhammedin ve alâ âli Seyyidina Muhammedin salâten tüncînâ bihâ min-cemî’il-ehvâli vel âfat. Ve takdî lenâ bihâ cemîal hâcât ve tutahhirunâ bihâ min-cemîi’s-seyyiât ve terfe’unâ bihâ a’lâ’d-deracât ve tubelliğunâ bihâ aksâ’l-ğayât min cemiîl-hayrâti fî’l-hayâti ve ba’del-memât birahmetike Yâ erhame’r-rahimîn. Hasbunellahu ve ni’mel vekîl, ni’mel mevlâ ve ni’me’n-nasîr. Ğufraneke rabbenâ ve ileyke’l-masîr.”

 

Duânın Mânâsı:

 

“Allahım! Efendimiz Muhammed’e (sav) ve onun ehli beytine salât et. Bu salâvat o derece değerli olsun ki: Onun hürmetine bizi bütün korku ve belalardan kurtarsın. Bizim ihtiyaçlarımızı o salâvat hürmetine yerine getirsin, bizi bütün günahlardan bu salâvat hürmetine temizlersin, o salâvat hürmetine bizi derecelerin en üstüne yüceltirsin, o salâvat hürmetine hayatta ve öldükten sonra düşünülebilecek bütün hayırlar konusunda gayelerin en sonuna kadar ulaştırsın. Ey merhametlilerin merhametlisi bize bunları merhametinle nasip et. Allah Tealâ bize kâfidir ve ne iyi bir dost, ne iyi bir vekildir. Ey Rabbimiz, senin mağfiretini dileriz, dönüş yalnız sanadır.

zellikle ticaret ile uğraşanlar için müşterinin çoğalması ve kısmet için cuma namazından sonra okunacak dua:

 

CUMA NAMAZINDAN SONRA OKUNACAK DUALAR

 

 

Bismillâhirrahmânirrahîm

 

“İnnellezîne yetlûne kitâballâhi ve ekâmûs salâte ve enfekû mimmâ razaknâhum sirran ve alâniyeten yercûne ticâraten len tebûr(tebûre).” (Fatır Suresi 29. Ayet)

 

“Li yuveffîyehum ucûrahum ve yezîdehum min fadlihi, innehu gafûrun şekûr(şekûrun).”(Fatır Suresi 29. Ayet)

 

Fatır Suresi 29. ve 30. Ayetin Meali

 

“O Allah’ın kitabını okuyup ardınca gidenler, namazı kılıp kendilerine rızık olarak verdiğimiz şeylerden gizli ve açık vermekte olanlar, herhalde hiç batma ihtimali olmayan bir ticaret umarlar.”

 

“Çünkü Allah, mükâfatlarını kendilerine tamamen ödedikten başka, lütfundan onlara fazlasını verecektir. Çünkü O hem bağışlayan hem de şükrün karşılığını bol verendir.”