26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Alman Bild'e yanıt: Atatürk 'evet' derdi

Cumhurbaşkanı Erdoğan katıldığı canlı yayında soruları yanıtladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan Atatürk’ü halk oylamasında malzeme olarak kullanan Alman Bild gazetesinin vatandaşların tercihini etkilemek amacıyla yayınladığı “Atatürk olsaydı hayır derdi” başlıklı habere tepki gösterdi.

27 Mart 2017 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Show TV-Habertürk ortak canlı yayınında Veyis Ateş'in sorularını yanıtlıyor...

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından satırbaşları...

İstanbul gibi bir güzel şehre muhteşem şehre 1994’ün 27 Mart'ında Belediye Başkanı olarak başlamak bizler için mutluluk vesilesiydi. CHP'den devraldık ve o zaman İBB'nin 2,5 milyar dolar borcu vardı. Finans olayı değil sadece. İstanbul'da su yok çöp dağları vardı hava kirliliği vardı. Tüm bunlar nasıl aşılacak.

KILIÇDAROĞLU'NUN 3. DÖNEM İDDİALARI 

Sayın Kılıçdaroğlu bu maddeleri okumammış. 18 maddeden haberi yok. Cumhurbaşkanı 5+5 iki dönem seçilir. İkinci dönemde Cumhurbaşkanı Meclis'i fesheder diyor. Bir defa Cumhurbaşkanı'nın Meclis'i fesih yetkisi yok.  Yalan söyleme, dürüst ol. Dinleyenler de gerçek zannediyor. Yok böyle bir yetki yok. Meclis 3. defa seçim kararı alacak ve bununla beraber de Meclis'in seçime götürmesiyle kendisi için 3. kez seçilme yolunu açacak diyor. Bu gerçek dışıdır. Cumhurbaşkanı'nın Meclis'i feshetme yetkisi yok. 

 

 KILIÇDAROĞLU OHAL İDDİASI 

Cumhurbaşkanı OHAL için adım atar ama bu adımı attığı zaman bunu Meclis'e götürecek. Meclis bu OHAL kararını onar veya onaylamaz. Onadığı takdirde OHAL devreye girer. Onaylamazsa OHAL devreye girmez.  Kararnameyi kanunların üzerinde gösteriyor ve hep bu yönde açıklamalar yapıyor. Cumhurbaşkanlığı kararnamelerinin ne Anayasa ne yasa bunların hiçbirinin üzerinde hükmü yoktur. Anayasal veya yasal bir madde varsa kararname çıkartamaz Cumhurbaşkanı. Cumhurbaşkanı olmayan bir konuda kararname çıkardıysa parlamento bu kararnameyi de çıkaracağı yasa ile etkisiz hale getirebilir. Bunlardan bu zatın haberi yok. Aldatıyor insanları.

MUHTARLAR SEÇİMLE GELİR SEÇİMLE GİDER 

Muhtarlar seçimle geliyor. Dolayısıyla seçimle gelen seçimle gidiyor. Bunlar anayasal yasal teminat altındadır. Muhtarlıkları alır diyor. Böyle bir şey yok.  

 
 

 

 HEDEFİMİZ 55 BİN MUHTAR  

Muhtarlar meselesiyle ilgili yine bir gaf yaptı. Bir defa Tayyip Erdoğan Beştepe'deki Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde şu ana kadar 16 bin muhtarı millet adına ağırladı. Çünkü muhtarlar Cumhurbaşkanlığı makamına gelip girmezler. Biz kendilerini davet ederiz muhtarlıklardaki sıkıntıları alırız onlar işlenir ve İçişleri Bakanlığı bunu ilgili bakanlığa bilgilendirir ve çözüm üretilir. Daha sonra da ben onlarla bir yemek yeriz ve her ilin muhtarlarıyla grup grup fotoğraf çektiririz. 16 bin oldu hedefim 55 bin muhtarla bunu yapmak. Bunların içinde asla şu partilidir bu partilidir diye bir şey yok.

GENÇLERİMİZE NİYE GÜVENMİYORSUNUZ?

Seçme hakkı olarak 18'i veriyorsun ama seçilme hakkı olarak vermiyorsun. Biz dedik ki seçme seçilme hepsi de 18 olacak. AB'de seçilme yüzde 73. Bakan olmaya bakıyorsun 22-25 yaşında bakanlar tanıyorum. Niye biz gençelerimize güvenmiyoruz, güvenelim. Fatih Sultan Mehmet 18 yaşında çağ açıp, çağ kapattı. Ha beylerin çocukları parlamentoya girecek diyor. Bunlar kendilerinin kanaati böyle bir şey yok. Bizim arkadaşlarımıza bakıyorsunuz vekillerimizin bir çoğunun babası esnaf.

TEK ADAM İDDİALARI 
 
Anayasa ile ve yasalarla ile her şey teminat altına alınmıştır. Cumhurbaşkanı bakanları müsteşarları atar genel müdürleri atar üst düzey yöneticileri atar. Alt düzeye Cumhurbaşkanı girmez ama onama verir mi ayrı mesele ama kalkıp da değiştiremez. Onun değiştirebileceği yerler yasalarda yazar. Cumhurbaşkanı'nın görev alanı bellidir.
 

16 NİSAN'DAN SONRA DEĞİŞİKLİK OLMAYACAK 

16 Nisan'dan sonra bir değişiklik olmayacak. Ben görevimin başındayım. 2019 Kasım ayında değişiklik yürürlüğe girecek. Kafa karıştırılmasın.

 ABD'DE PARLAMENTO TRUMP'IN ATMAK İSTEDİĞİ ADIMI ENGELLEDİ 

Şu anda yasalar ne ise yine bu yasalar çerçevesinde adımlar atılacak. Şu anda bakın ABD'de Trump sağlık reformu ile ilgili ne dedi bunu kaldıracağım dedi. Ne oldu kaldırabildi mi kendi partisi aleyhte aldığı kararlarla şu anda Trump'ın bu adımı engellendi. Belki de Obama ve partisi işbaşında kalsaydı Obama'nın attığı bu adım devam edecekti ama Trump'ın atmak istediği adım engellendi. Keyfi bir şey diyemezsiniz yok böyle bir şey. 5 keçiyi güdemeyecek adamlarla bu iş yürümez.

EVET DEMENİN GEREKÇELERİ VAR AMA HAYIR DEMENİN YOK

Milletimizi bölmeye parçalamaya çalışan 15 Temmuz faillerinin içinde olduğu bütün bu hayır diyenlerle beraber hareket etmek 'Hayır' ifadesini kavrama anlamına gelmez. Bakın şu an Avrupa'da yapılanlar ortada. Yahu seçim Türkiye'de oluyor.

Türkiye'de yükselişi gelişmeleri kabul etmeleri mümkün değil. Türkiye çok ciddi bir sıçramanın içerisinde. Türkiye'nin büyüme oranlarına bakıyorsunuz Avrupa'da çok iyi bir noktadayız, yatırımlar hızla devam ediyor. Bu da onların işine gelmiyor.  Kredi derecelendirme kuruluşlarının verdiği notlar var hiç birisi tutmadı hiç birisi Türkiye'ye yatırımları durdurmadı.

Biz ne yaptıysak bunlar hayır dediler. Osmangazi Köprüsü, Yavuz Sultan Selim, Marmaray ne yaptıysak hayır diyerek karşı çıktılar. Şimdi 18 Mart Çanakkale Köprüsü'nü yapıyoruz temelini attık. Bu yüzde 50 yüzde 50. Kore Türkiye işbirliği. Yaklaşık 11 milyar TL mal olacak bir köprü ve dünyanın bir numarası ve en uzun köprü olacak.

Şimdi boğazın altından da 3 katlı tüneli yapacağız. Bu arada inşallah Kanal İstanbul başlayacak. Biz ekonomi falan dinlemiyoruz. Bunların hepsinin altyapısı hazır. Bu adımları atmak için tek adam anlayışı diyorlar ya o değil istişareye dayalı bir otoritenin oluşması önemli. Bu olduğu zaman çift başlılık olmaz. Çift başlılık olmadığında da netice alırsınız.  Avrupa bu gidişimizi kendisine tehlike olarak görüyor. Şu anda biz dünyanın en büyük havalimanını yapıyoruz. Bu havalimanının önümüzdeki yılın ilk çeyreğinde ilk bölümü açılacak. Yıllık 90 milyon yolcu taşınacak. İkinci planlamada 150-200 milyon yolcu kapasitesine ulaşacak. Havacılıkta bulunanlar bundan memnun olur mu? Türkiye'nin gücü var bu işi başarıyor ve başaracak. 

 
 

 

BİZİM HAYAT TARZIMIZA MÜDAHALE EDİLDİ

Hayır diyenlere söylüyorum. Kardeşim İsviçre'de senin Cumhurbaşkanı'nı İsviçre Parlamentosu'nun önünde sergileyip şakağına silah dayayıp o organizasyonu yapan onların sosyalist partisi ile DHKP-C, PKK birlikte yapıyorlar ve onların polislerinin nezaretinde yapıyorlar. Yahu utanmayacak mısınız?    Ben senin Cumhurbaşkanın olarak beğenirsin beğenmezsin 14 yıldır başbakan,  yüzde 52 oy ile seçiğiniz Cumhurbaşkanı olarak yaptıklarımız da ortada iken başımızı iki elimizin arasına alalım ya ne yaptık? Hanginizin hayat tarzına müdahale ettik. Bilakis bizim hayat tarzımıza müdahale edildi ama biz bunları hep sabırla geçiştirdik.

 İNÖNÜ BAŞBAKANI İLE GEÇİNEMEDİ

Tutturmuşlar tek adam tek adam. Tek adam arıyorsan Cumhuriyet tarihine bak kimlerde tek adam vardı? Gazi Mustafa Kemal Paşa tek başına yönetmedi mi? İnönü ile kavgalıydı.  Atatürk Başbakan İsmet İnönü ile Hatay, Dersim ve Atatürk Orman Çiftilğine ilişkin tartışmalar yaşadı. Anadolu Ajansı'nda yayınlanan haberde İsmet İnönü'ye Atatürk tarafından 1,5 ay mezuniyet verilmiş ve başvekalet vekaletine Celal Bayar tayin edildi yani istifasını aldı. Bakın onlar dahi geçinemedi. İnönü aynı durumu yaptı ve başbakanı ile geçinemedi ne zamana kadar Menderes7e kadar bu böyle devam etti. Menderes'ten sonra olay 10 yıl sağlıklı bir şekilde devam etti. Neticesinde ne oldu rahmetli Menderes'i ipe götürdüler. O zaman ki ana muhalefet bu yapılanlar karşısında demokratik davranabildi mi?

ALMANYA BİNLERCE TERÖRİSTİ ÜLKESİNDE BARINDIRIYOR 

 Almanya şu son dönemdeki bizim bakanlarımız vekillerimizin Almanya'ya giriş çıkışlarında bence adeta işin koordinatörü konumunda. Kendileri bunu izah edemiyorlar.  Biliyorsunuz ben Şansölye buraya geldiğinde kendisine bir şey söyledim. Kendisine 4 bin 500 dosya verdim ne oldu neticesi diye sordum cevap yok. O benden sadece bir terörist ajan gazetecinin serbest bırakılmasını istedi. Dedim siz zaten onu denize nazır Tarabya'da Rezidanslarda ağırlıyorsunuz dedim. söyleyin çıksın mahkemeye dedim bizde mahkemeler daha bağımsızdır ve kararını verir biz de o karara göre hareket ederiz. Ve tabii ki çıktı mahkeme tutukladı.  Almanya'da polis araçlarının içinde terör örgütlerinin mensupları oturuyor oradan terörist başının posterlerini sallıyorlar. Araç, polis aracı elimizde belgeleri var.  BND'nin kalkıp bu açıklamaları onu haklı çıkarmaz.

BİLD'İN ATATÜRK MANŞETİ

Şu anda ebedi alemde olan Atatürk'ün hafızasını okuyabilecek kabiliyetleri mi var? Ne alakası var bunların Atatürk ile ayrıca Türkçeyi de öğrenmeye başlamışlar. Atatürk ile bu görüşmeyi nasıl yaptılar?  Şimdi tam aksi desem ki Atatürk şu anda kalksa o da bizim hazırladığımız bu düzenlemeye kendisi de böyle yaşadığı için evet derdi.

GALATASARAY'IN FETÖ KARARI

Buradaki olay sadece aidata dayalı olması çok hafif gelir bana. Çünkü bu kişiler şu anda Türkiye'den kaçmıştır. Niye, demek ki FETÖ ile ilişkili oldukları belgeler var ve bu belgelerin olduklarını bildiği için de bunlar Türkiye'den kaçma yolunu uygun bulmuşlardır. Hüküm yersen girer yatarsın kaçma. Ama bunlar Türkiye'yi vatan olarak telakki etmiyorlar.

TERÖR ÖRGÜTÜLÜ İLE İŞ TUTMALARI NATO İTTİFAKINA UYMAZ 

Suriye ile alakalı olarak bizim askeri noktada 3 Genelkurmay Başkanı birbirleriyle bir görüşmeleri oldu Antalya'da ve görüşmelerini kendi aralarında yine devam ettiriyorlar. Bizim sayın Putin ile benim bir görüşmem oldu.  Sayın Trump ile henüz görüşmedik. O da askeri olarak Genelkurmay Başkanlarımız görüştüğü için gerekli bilgiler geliyor. Bab'tan sonra Münbiç'te şu anda oraya yaklaşmış durumdayız fakat biz daha önce Sayın Obama'ya benim söylediğim şeyler vardı. PYD, YPG bunlar Münbiç'te kalmayacak. Burası Arap toprağıdır ve bu ikisi de terör örgütüdür.  Sizin (ABD) bunlarla iş tutmanızı NATO ittifakı veya stratejik ortaklığımıza uygun görmüyoruz. Çünkü siz bir terör örgütüyle iş tuttuğunuzda bu uluslararası hukuk açısnıdan da uygun değil.   Maalesef şimdiye kadar bununla ilgili mesafe kat etmiş durumda değiliz. Öyle ki bu iki terör örgütüne silah veriliyor bu silahların bir kısmı da DEAŞ'ın eline geçiyor. İnsani yardım adı altında hala Münbiç'teki bayrak dalgalandırmaları doğru bir şey değil.  16 Nisan bu konuda da önem arz ediyor. Ana muhalefetin başındaki zata sorarsanız orada ne işiniz var diyor. Hollanda'daki olaya yaklaşımına bakıyorsunuz çok daha farklı buradaki olaya bakıyorsunuz çok daha farklı. Ülkemizde 3 milyon Suriyeli var. Bunlara kapımızı kapatamayız ki.