25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

DEAŞ'in Musul'daki tehlikeli oyunu

Terör örgütü DEAŞ'in Musul'da sivilleri canlı kalkan olarak kullandığı ortaya çıktı. Örgütün lideri Bağdadi'nin de binlerce silahlı terörist ile birlikte Musul'da olduğu ve koalisyona karşı savaşmak için hazırlandıkları iddia edildi.

19 Ekim 2016 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
DEAŞ'in Musul'daki tehlikeli oyunu

Musul halkı, Irak ve Kürt güçleri çevre köyleri ele geçirerek kente doğru ilerlemelerini sürdürürken, terör örgütü DEAŞ'in sivilleri canlı kalkan olarak kullanmaya başladığını söylediler.

Örgütün liderinin de binlerce DEAŞ 'li teröristle birlikte kentte bulunduğu, dolayısıyla örgütün koalisyon güçlerini püskürtmek için ciddi bir direnişe hazırlandığı belirtiliyor.

Telefonla bağlantı kurulan sakinler, koalisyon güçlerinin daha kente 20 ila 50 kilometre uzakta olmaları nedeniyle, 100 kadar ailenin kentin saldırılara en açık güney ve doğu kesimlerinden merkeze taşındıklarını söyledi.

DAEŞ militanlarının kentten ayrılmak isteyenlere engel olduklarını söyleyen Musul sakinlerinden biri de, militanların sivilleri kendilerinin kullandığı ve yeni boşalttığı binalara gönderdiklerini söyledi.

Musul üniversitesi yakınlarında oturan Ebu Mahir adlı Musullu, "Belli ki DEAŞ insanları canlı kalkan olarak kullanmaya başladı çünkü aileleri hedef olması muhtemel binalara yerleştiriyorlar" dedi.

Musul'un düşmesi DEAŞ'in Irak'ta yenildiğini kanıtlayacak ancak Saddam Hüseyin'in 2003 yılında devrilmesinden bu yana birbirleriyle silahlı mücadele halinde olan gruplar arasında kanlı mezhep savaşlarına yol açmasından korkuluyor.

Washington'a ABD savunma bakanlığı sözcüsü Jeff Davis, sivillerin canlı kalkan olarak kullanıldığını bildiklerini söyledi.

"Bu birkaç haftadır devam ediyor; sivillerin kentten çıkmalarının zorla engellendiğini ve Musul'dan ayrılamadıklarını biliyoruz. İstekleri hilafına kentte tutuluyorlar" dedi.

Musul'da halen 1 buçuk milyon nüfus var. Uluslararası Göç Örgütü, DAEŞ'in on binlerce kent sakinini canlı kalkan olarak kullanabileceğini bildirdi.

IOM, daha önce Iraklı Kürt güçlere karşı kimyasal silah kullandıkları bilinen örgütün, yine bu silahlarla saldırmasının olası olduğunu belirtti.