26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

DGS ÖBP ve puanı nedir puan hesaplama

DGS ÖBP hesaplama nasıl yapılır? ÖSYM 2018 DGS puan hesaplama işlemi nasıl olur? ÖSYM'nin açıkladığı bilgiler ışığında ÖBP ve puanı nedir?

23 Temmuz 2018 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
DGS ÖBP ve puanı nedir puan hesaplama

DGS puan hesaplama işlemini gerçekleştirecek olan adaylar, sonuçlar açıklanmadan önce alacakları puan hakkında fikir sahibi olacak. DGS puan hesaplama ile alacakları puan hakkında bilgi edinecek olan vatandaşlar, akademik ortalamanın göz önünde bulundurulacağı ÖBP hesaplama işlemini gerçekleştirecek. YÖKSİS tabanından otomatik olarak ÖSYM'nin sistemine çekilen ÖBP, DGS puanının hesaplanmasında önem arz edecek. 
 

DGS PUAN HESAPLAMA İŞLEMİ İÇİN TIKLAYINIZ



DGS 81 İLDE YAPILDI

Bu yıl 81 ilde yapılan Dikey Geçiş Sınavı tamamlandı.

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezince (ÖSYM) bu yıl 81 ilde yapılan Dikey Geçiş Sınavı (DGS) 21 Temmuz saat 12.45’te sona erdi. Bu yıl ilk kez 81 ilde yapılan DGS’ye 388 bin 215 aday başvurdu. Sınavda adaylara 60 sayısal, 60 sözel olmak üzere toplam 120 soru için 150 dakika süre verildi. DGS sonuçları, 16 Ağustos’ta açıklanacak. Sonuçlar sadece 2018-2019 öğretim yılı için yapılacak yerleştirmede geçerli olacak. Adaylar, sonuçları, T.C. kimlik numaraları ve şifreleri ile ÖSYM’nin ‘https://sonuc.osym.gov.tr’ internet adresinden veya mobil uygulamalarından öğrenebilecek.

DGS PUANI NASIL HESAPLANIYOR?

Adayların testlerden almış olduğu puanlardan hesaplanan sayısal ve sözel standart puanlar ve ön lisans başarı puanları (ÖBP) kullanılarak adayların yerleştirmede esas alınabilecek DGS puanları hesaplanacaktır.

DGS puanını oluşturacak olan sayısal ve sözel standart puanlar ile Ön Lisans Başarı Puanının ağırlıklarını belirleyen katsayılar, Tablo-A’da yer almaktadır. Her aday için puanlar, tablodaki katsayılar ile çarpılarak toplanacak ve bulunacak toplam, adayın ilgili DGS puanını oluşturacaktır. Her iki testten de en az 0,5 ham puan alan adayların DGS puanı hesaplanacaktır. Her iki testten de en az 0,5 ham puanı  bulunmayan adayların DGS puanı hesaplanmayacaktır.

Yetenek testinin sayısal ve sözel bölümleri için adayların testteki sorulara verdikleri doğru ve yanlış cevaplar ayrı ayrı toplanacak, doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılarak ham puanlar elde edilecektir. Adayların, sayısal ve sözel bölümlerin her birinden aldıkları ham puanların ortalaması ve standart sapması ayrı ayrı hesaplanarak adayların ham puanları, ortalaması 50, standart sapması 10 olan standart puanlara dönüştürülecektir.