11 Mayıs 2024 Cumartesi / 4 Zilkade 1445

Diş fırçalamak orucu bozar mı 2017 Diyanet'ten resmi açıklama...

Her yıl Ramazan'da gündeme gelen soru, bu yıl da mübarek Ramazan ayının başlaması ile birlikte gündemdeki yerini almaya başladı.Diş fırçalamak orucu bozar mı? sorusuna diyanet İşleri Başkanlığı'ndan cevap geldi.İşte o cevap ve merak edilen Ramazan ayında diş ve ağız sağlığı nasıl olmalı? Rutinden daha fazla mı önemsemek gerekir? Ramazan'dan önce diş hekimine gitmek gerekir mi? sorularının cevabı...

5 Haziran 2017 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
Diş fırçalamak orucu bozar mı 2017 Diyanet'ten resmi açıklama...
Diş fırçalamak orucu bozar mı sorusu, Diyanet İşleri Başkanlığı'na konuya cevap arayan vatandaşlar tarafından en çok sorulan sorulardan birisi. Oruç tutan yüz binlerce kişinin merakla araştırdığı diş fırçalamak orucu bozar mı sorusunu Diyanet İşleri Başkanlığı yanıtladı.Ramazan ayında diş ve ağız sağlığı nasıl olmalı? Rutinden daha fazla mı önemsemek gerekir? Ramazan'dan önce diş hekimine gitmek gerekir mi?Bu soruların cevabını ve detaylı bilgileri haberimizde bulabilirsiniz.
 
DİŞ FIRÇALAMAK ORUCU BOZAR MI?
 
Diyanet İşleri Başkanlığı'nın internet sitesinden yapılan resmi açıklamaya göre;  Diş fırçalamakla oruç bozulmaz. Bununla birlikte, diş macununun veya suyun boğaza kaçması hâlinde oruç bozulur ve kazası gerekir. Orucun bozulma ihtimali dikkate alınarak, dişlerin imsaktan önce ve iftardan sonra fırçalanması uygun olur.' ifadeleri kullanıldı.
 
NİHAT HATİPOĞLU'NUN CEVABI
 
"Oruç tutan bir kişinin dişlerini fırçalarken macun kullanması doğru değildir. Hz. Muhammed, oruçluyken misvak kullanmayı mekruh saymıştır. Bu nedenle dikkat etmek gerekir. Diş etleri kanayabilir, kullandığınız macunun tadı boğazınızdan aşağı inebilir... Ama en azından ağız kokunuzun azalması için, macun sürmeden hafif şekilde dişlerinizi fırçalayabilirsiniz. Ama benim tavsiyem, iftardan sonra ve sahurdan önce dişlerin fırçalanmasıdır."
 
RAMAZAN'DA AĞIZ SAĞLIĞI NASIL KORUNUR?
 
Oruçluyken tükürük salgısının azalıyor. Bu da ağız içi asidik ortamı artırdığını ve çürümelere karşı hassas bir ortam yaratıyor.Ramazan ayında iftar ve sahurdan sonra dişlerin yanı sıra dilin de fırçalanması gerekiyor.
Ramazan ayı girmeden önce herkes, diş hekimine gidip çürüklerine baktırmalı, kötü dolguları, kötü köprüleri, protezleri varsa bunları yeniletmeli. Diş sağlığınızla ilgili problemleri gidererek oruç dönemine girilmeli.Özellikle çürükleriniz varsa dolguları yapılmalı. Kötü kaplamalar varsa daha düzgün hale getirilmeli. Periyodik olarak diş hekimine gidilmesi gerekir ama ramazan öncesi yeni çürük oluşumunun engellenmesi için mutlaka gidilmelidir.