27 Nisan 2024 Cumartesi / 19 Sevval 1445

Diyanet İşleri Başkanı Görmez, şehit sahabe kabirlerini ziyaret etti

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Diyarbakır'ın İslam ordusu tarafından fethedildiği sırada şehit düşen 27 sahabenin kabrini ziyaret etti. Görmez, İslam'ın büyük komutanlarından Halid bin Velid ile oğlu Hz. Süleyman'ın Diyarbakır fethindeki rolünü büyük hayranlıkla dinledi.

CİHAN14 Nisan 2013 Pazar 07:00 - Güncelleme:
Diyanet İşleri Başkanı Görmez, şehit sahabe kabirlerini ziyaret etti
Diyanet İşleri Başkanı Görmez, Diyarbakır'ın Sur ilçesinde Hz. Süleyman Camii'nde metfun sahabeleri ziyaret etti. Başkan Görmez, sahabe kabirlerinde dua ettikten sonra sahabelerin şahadeti konusunda caminin din görevlisi Mehmet Zahit Yavuz'dan bilgi aldı. Yavuz, mekanın Güneydoğu'nun manevi merkezi olduğunu söyledi. Hz. Süleyman Camii'nde Mevlana Halid-i Bağdadi hazretlerinin de namaz kıldığını ve bu mekana büyük saygı gösterdiğini anlatan Yavuz, burada şehit olan 27 sahabenin isminin levhada yazılı olduğunu anlattı. Görmez'in "Hz. Halit bin Velid Diyarbakır'a gelmiş mi?' sorusu üzerine Yavuz, "Diyarbakır'ın kapılarından biri olan Fetih kapısında Hz. Halid Bin Velid ile oğlu Hz. Süleyman mücadele etmiş ve fetihte büyük rol oynamışlardır. Hz. Süleyman'ın da aralarında bulunduğu 27 sahabe burada şehit olmuş. Halit Bin Velid, Diyarbakır'ın fethinden sonra komutanı İyaz Bin Ğanm birlikte fethe devam etmek üzere Diyarbakır'dan ayrılmıştır." diye yanıt verdi.

Görmez, din görevlisi Yavuz'a teşekkür etti.

Diyanet İşleri Başkanı Görmez daha sonra İçkale'yi gezdi. Bazı vatandaşlar şehit sahabeler çevresindeki kentsel dönüşüm ile ilgili çalışmalar hakkında Görmez'e bilgi verdi. Görmez'e AK Parti Diyarbakır Milletvekili Cuma İçten de eşlik etti.