26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

Doç.Dr. Mehmet Turan: Rabia jest dilinde Allah demektir

AK Parti ile özdeşleşen ve sıkça kullanılan Rabia işaretini akademik olarak inceleyen Fırat Üniversitesi Temel Eğitim Bölüm Başkanı Doç. Dr. Mehmet Turan, işaretin jest dilinde Allah demek olduğunu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da Allah kelamının ön planda tutulduğu, jest olarak insan vücudunun tek işareti olan Allah kelamını sunduğunu söyledi.

İHA8 Haziran 2017 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
Doç.Dr. Mehmet Turan: Rabia jest dilinde Allah demektir
Beden dili ve kişisel çözümleme üzerine de çalışmalar yapan Fırat Üniversitesi Temel Eğitim Bölüm Başkanı Doç. Dr. Mehmet Turan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve AK Parti’nin sıkça kullandığı Rabia işaretini akademik olarak çözümledi. Kemal Kılıçdaroğlu’nun Rabia hareketine karşı yaptığı eleştiriyi de kınayan Turan, Rabia işaretinin aslında jest olarak Allah demek olduğunu aktardı.
 
Rabia işaretindeki 4 parmağın  tek devlet,  tek vatan,  tek millet ve  tek bayrağı simgesini ifade ettiği ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bunu dile getirdiğini belirten Doç. Dr. Mehmet Turan, “Rabia bilindiği üzere Mısır'da Müslüman kardeşler ihvanın Adeviye meydanında Sisi'den önceki Hüsnü Mübarek dönemindeki protestolara karşı yapılan ve orada ortaya  çıkan simgedir. Müslüman kardeşlerinin kurucusunun kızı 17 yaşındaki Esma orada şehit olmuştur. Orada Esma şehit olurken Allah kelamını kullanıyor. Bende özellikle Rabia üzerinde yapmış olduğum çalışmada dikkat ettim Rabia denildiğinde ve eller açıldığında bana göre ilk baktığınızda Esmaül-Hüsna'nın en önemli ismi olan  Allah kelamını biz bu parmaklarımızda görüyoruz. Sağdan sola Allah, yazı dilinde de Allah çıkıyor” dedi.
 
"Cumhurbaşkanı Allah kelamını sunuyor"
 
Rabia da örtük bir ileti durumu olduğunu aktaran Turan, “Örtük olarak Allah diyoruz. Sağ elimizle de Allah,  halka hitap ederken de Allah  diyoruz. Örtük mesaj, örtük öğrenme ve  örtük ileti Allah’tır. Bir insana Allah’ı söyle dediğinizde Allah der. Allah yaz dediğinde Allah yazar. Bir de Allah’ı jest olarak göster dediğimde jest olarak gösteren ifadesi budur. Rabia selamı ondan dolayı Kemal Kılıçdaroğlu’nun eleştirdiği ‘hani bunun millisi,  hani bunun yerlisi’ ne cevaben ben şunu söylüyorum. Cumhurbaşkanımız benim tespitime göre Müslüman kardeşler ihvanın Rabia’sını kullanmıyor. Kendine özgü Allah kelamının ön planda tutulduğu jest olarak insan vücudunun tek işareti olan Allah kelamını sunuyor. Bu da Rabia selamının aslında milli ve yerli olduğunun bir mesajıdır diye düşünüyorum. AK Parti  ve Cumhurbaşkanımız bunu ne için ifade etmiyor. Cumhurbaşkanımız Mayıs 2015 yılında referandumda Diyanet İşleri Başkanlığının hazırlamış olduğu Kürtçe Kuran-ı Kerim mealini seçimde kürsüye getirdiğinde dini siyasete alet ediyor dediler.  O açıdan ben Rabia selamında bir siyasi dinin siyasete alet edilmesi olarak görmüyorum” diye konuştu.