27 Nisan 2024 Cumartesi / 19 Sevval 1445

Economist: Türkiye'nin S-400 hamlesi yaptırıma sebep olabilir

İngiltere'nin Economist dergisi, ABD Dışişleri Bakanlığının geçtiğimiz ay yaptığı 'Rusya'dan askeri ekipman alan ülkeler cezalandırılabilir' açıklamasını hatırlatarak, Türkiye'nin Moskova ile yaptığı 2 milyar dolarlık anlaşmanın engel ve yaptırımlarla karşılaşabileceğini belirtti.

1 Aralık 2017 Cuma 07:00 - Güncelleme:
Economist: Türkiye'nin S-400 hamlesi yaptırıma sebep olabilir
"Yolunu şaşırmış füzeler" başlığıyla bir makale yayınlayan ünlü İngiliz dergisi Economist, batının Türkiye'nin yaptığı S-400 anlaşmasını büyük bir huzursuzlukla takip ettiğini açıkladı. 
 
NATO yetkililerinin Türkiye'nin istediği yerden askeri donanım alma özgürlüğü olduğunu söylemesine rağmen Rusya'dan füze savunma sistemi almasına sıcak yaklaşmadığına dikkat çeken dergi, NATO yöneticilerinden Petr Pavel'in Türkiye'ye yönelik kurduğu "Bunun bazı sonuçları olacaktır" uyarısını da hatırlattı. 
 
S-400 anlaşmasının ABD'nin Rusya'ya yönelik yaptırımlarına da ters olduğunu belirten Economist, "ABD Dışişleri Bakanlığı kara listesine S-400'ü yapan firmayı da ekledi. Ülkeler bu yaptırımlardan muaf tutulma başvurusunda bulunabiliyor. Ancak ABD ile Türkiye arasındaki tansiyonun eşi benzeri görülmemiş bir şekilde artmış olması Türkiye'ye bu konuda pek de yardımcı olmuyor" değerlendirmesinde bulundu. 
 
KONGRE TÜRKİYE'YE PATRIOT SATIŞINI ENGELLER
 
"Amerikalı yetkililerin uzun zamandır Türkiye hava sahasını korumanın en iyi yolunun ABD yapımı Patriot füzeleri olduğunu söylüyor" değerlendirilmesine de yer verilen makalede, Türkiye'nin fiyat ve teknoloji paylaşımı noktasında tereddütleri olduğunu ve bu nedenle S-400'ü tercih ettiğini belirtiyor. 
 
BBC'nin haberine göre Türkiye Patriot istese bile ABD Kongresi'nin olası bir anlaşmayı baltalayabileceği uyarısını da yapan Economist, Putin'in de Türkiye'nin istediğinin aksine S-400'ün üretimi hakkında teknoloji paylaşımına yanaşmayacağını savundu.