25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

Eğitim alan 28 bin kişi kendi işini kurdu

KOSGEB Başkanı Recep Biçer, 6 yıldır uygulanan girişimcilik destek programı ile 550 bin kişiye eğitim verildiğini belirterek, 27-28 bin kişinin kendi işini kurduğunu söyledi. Biçer, yeni girişimcileri 3 yıllık dönemde izlediklerini de belirtti.

Ercan Baysal29 Kasım 2016 Salı 07:00 - Güncelleme:
Eğitim alan 28 bin kişi kendi işini kurdu

Hükümetin küçük ve orta büyüklükteki işletmelere (KOBİ) destekleri devam ederken, genç girişimcilerin sayısı da artacak. KOSGEB Başkanı Recep Biçer, 5-6 yıldır uygulanan girişimcilik destek programı ile 550 bine yakın kişiye eğitim verildiğini belirterek 27-28 bin kişinin kendi işini kurduğunu bildirdi. Yeni girişimcileri 3 yıllık dönemde izlediklerini kapanma ve başarısızlık oranının yüzde 5-6 olduğunu aktaran Biçer, kadın ve genç girişimcilerin ilgisinin fazla olduğunu söyledi. 

KOSGEB Başkanı Recep Biçer, STAR’a girişimcilik ve mesleki desteklerle ilgili değerlendirmelerde bulundu. Girişimciliği yaygınlaştırmak için Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü ile işbirliği protokolü imzalandığını dile getiren Başkan Biçer, “Meslek ve teknik liselerinde kendi işini kurma potansiyeli kurma olan öğrenci sayısı fazla. Batı’da meslek okulları dediğiniz lise dengi okulları var. Burayı bitirince mutlaka bir iş kolunda çalışıyor. Üniversiteye gitme ihtiyacı hissetmiyor. Burada bizim amacımız üniversiteye gitsin ya da gitmesin meslek lisesinden mezun olan çocuklara lisede müfredata girişimcilik dersleri koyduruyoruz. Dersleri aldıktan sonra sertifika sahibi de oluyor. Mezun olunca hem diploma sahibi, hem de girişimcilik sertifikası sahibi oluyor” dedi.

SERTİFİKA VERİLİYOR

Milli Eğitim Bakanlığı’nın ilgili genel müdürlüğü ile yapılan protokol kapsamında 2016-2017 döneminden itibaren girişimcilik dersleri alanların girişimcilik sertifikası sahibi de olacağını aktaran Biçer “Reşit olan her Türk vatandaşı bizden işyeri kurduğunda girişimcilik desteği alabiliyor. ‘İşyeri açtım destek alacağım’ diye başvuruda bulunabiliyor” diye konuştu.

Girişimciliğe okurken karar verin

KOSGEB Başkanı Biçer, üniversitelere konuşmacı olarak gittiğinde ‘girişimci olacaksanız buralarda okurken karar verin’ dediğini ifade ederek “Mezun olduktan sonra herkes iş telaşına düşüyor. Devlette bir iş bulabilir miyim derdinde... Sabit ücretli iş derdine düşen insandan girişimci olmaz. Girişimciliği yaş itibariyle lise çağına kadar mental anlamında indirmiş olduk. Milli Eğitim Bakanlığı ile işbirliği yaptık, üniversitelerle protokol var. İnşallah yaygınlaştırdığımızda daha fazla gencimizin kendi işyerini kuracağını düşünüyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

İŞ KURMAYA MESLEK LİSELİ YAKIN

KOSGEB Başkanı Recep Biçer, bir meslek dalında işyeri kurmaya meslek lisesi ve teknik liselerde okuyanların daha yakın olduğunu ifade ederek “Zaten staj yapıyorlar. Staj yaptığı yerde bir torna tezgahı kursa, küçük bir işyeri kursa, torna ile ilgili küçük işyeri kursa, biz ona 50 bin TL’ye kadar hibe 100 bin liraya kadar da faizsiz kredi veriyoruz. Bir de vergisel avantajları var. Maliye’nin sunduğu vergi avantajları ile birlikte belki hiç üniversite okumadan ya da okusa bile hem işi hem üniversiteyi aynı anda sürdürme imkanı var. Üçüncü yılın sonundan itibaren 150 bin lira üst limitli destek var. İşi büyüttükten sonra başka destekler de oluyor. Ar-Ge’ye başka desteklerimiz var” şeklinde konuştu.