10 Mayıs 2024 Cuma / 3 Zilkade 1445

Erdoğan’dan Amerikan yönetimine sert uyarı: YPG’ye silah vermek geleceğimize tehdittir

“Türkiye, Amerika’nın savunduğu YPG’den rahatsızdır. Bunlar ülkemiz için tehdit oluşturuyor. Siz onlara silah vermek suretiyle bizim geleceğimize yönelik bu tehdit unsurlarını güçlendiriyorsunuz.”

23 Eylül 2016 Cuma 07:00 - Güncelleme:
Erdoğan’dan Amerikan yönetimine sert uyarı: YPG’ye silah vermek geleceğimize tehdittir

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bloomberg televizyonunda katıldığı programda gündeme ilişkin soruları yanıtladı.     

- 1.5 YIL ÖNCE SÖYLEDİM: FETÖ nerede? ABD’de. Ben 1 veya 1,5 yıl önce bu adamın  bir terör örgütünün başı olduğunu ‘ya bize verin veya deport edin’ demişimdir. Tüm belgeleri toparladık ve 85 koli olarak ABD’ye gönderdik. 15 Temmuz’dan sonraki süreç var. Onlar da hazırlanıyor.

- GÜLEN’E GREEN KART: Bu adam Pensilvanya’da, bir de kendisine Green kart verilmiş. Şimdi Green Kart iptal edilemiyor mu? Bizi üzen bu. Şu anda alınan ifadeler bu işin başının Pensilvanya’da olduğunu, Genelkurmay Başkanımızın emir subayı söylüyor. Hatta bir general, isterseniz sizi kanaat önderimiz Gülen ile görüştürelim diyor. Kime? Genelkurmay Başkanı’na diyor. Bunlar kayıtlarda var. Daha neyi ispat edeceğiz  ki? 

- KIRMIZI KİTAPTA: ABD’nin yakalanmasını istediği 10 teröristten 9’u yakalandı ve iade edildi. Milli Güvenlik Kurulunun  strateji belgesine girmiş olan böyle bir örgütün başını biz istiyoruz. Biz sizinle stratejik ortağız. İstiyoruz ver, bunu biz yargılayalım, gereğini biz yapalım. Ama mahkeme karar verecek diyorlar. Biz bu tür mahkemelerin kararlarını bekleyemeyiz  ki. Bu suç sizde işlenmedi, bizde işlendi. Kararı bırakın biz verelim.

- B PLANI, C PLANI: (ABD’nin Gülen’i iade etmemesi halinde Türkiye’nin buna  karşılık vermeyi planlayıp planlamadığına ilişkin soruya yanıt) Bunu zamana bırakmakta fayda var. Ama hiçbir ülkenin alternatifsiz planları olmaz. Yani A planı varsa, yanında muhakkak B planı da olur, C planı da olur.  

- SURİYE KRİZİ: Söylenen ne? Suriye’deki  DAEŞ terör örgütünü çökertmek. Peki DAEŞ terör örgütünü neyle çökerteceğiz.  ABD diyor ki PYD ve YPG. Bunlarla çökerteceğiz. Koalisyon  güçleri olarak kaç ülke var Suriye’de? 65 ülke var. Diyoruz ki PYD, YPG, bunlar da terör örgütüdür. Yani bir terör örgütü, bir başka terör örgütüyle  çökertilir mi? Yanlış yapılıyor.

- ABD SİLAHLARI: (ABD Savunma Bakanı’nın YPG’ye verilen desteğin süreceği açıklamasını değerlendirdi) Endişe kaynağı. ABD 3 gün önce Kobani’ye iki uçak dolusu silah indirdi, bu silahlar PKK ile beraber hareket eden PYD ve YPG’ye verildi.

- YANLIŞ YAPILIYOR: DAEŞ ile savaşan El Nusra terör örgütü olarak sınıflandırıldı. DAEŞ ile savaşanlar terörist değilse El Nusra da terörist değil. Teröristler içerisinde ayrım yaparsanız Türkiye’ye kötülük yapmış olursunuz. Biz savunduğunuz  bu terör örgütünden rahatsısız. Bunlar ülkemiz için tehdit oluşturuyorlar.  Ve şu anda siz onlara silah vermek suretiyle bizim geleceğimize yönelik bu tehdit unsurlarını güçlendiriyorsunuz.

- BM KONVOYUNU ESAD VURDU: İstihbaratımızdan aldığımız bilgiler bu istikamette.

- TUTUKLU GAZETECİLER: Basında geçen tutuklu gazeteci sayısı gerçeği yansıtmıyor.  Medya mensubu, bir darbe girişimini yazılarıyla desteklemesi halinde hukuk sistemi içinde bu suç teşkil eder, bedelinin ödenmesi gerekir. Siyasetçi bir suç işlediği zaman bedelini ödüyor.  Bunların dışında terör örgütüne destek veren köşe yazarları, silahla yakalanan gazeteciler var. Yani   bunlar bir bedel ödemeyecek mi? Yargının yaptığı budur.

ATEŞKES ÖLÜ DOĞDU

Erdoğan, New York’ta MSNBC kanalında Ayman Mohyeldin’e de özel mülakat verdi. Erdoğan, “Suriye’de ateşkes bitti mi?” sorusuna “Ne yazık ki öyle. Suriye’de ateşkes ölü doğdu” yanıtını verdi.

Halep’teki yardım konvoyuna saldırıdan bizzat Esad’ın sorumlu olduğunu, bu saldırıyla Esad rejiminin karakterini bir kez daha gördüklerini vurgulayan Cumhurbaşkanı, Cumhuriyetçi başkan adayı Donald Trump’ın, Müslümanların ABD’ye alınmaması önerisiyle ilgili olarak “Ben bu tür şeylerin olabileceğine ihtimal vermiyorum” diye konuştu.

DONALD TRUMP CEVABI

(Donald Trump’un İstanbul’da inşa ettiği binayla ilgili ne düşünüyorsunuz. Trump kazanırsa binası kalmaya devam edecek mi?) Ben Amerikan halkının iradesine saygısızlık yapamam. Ters ifadelerde bulunduğuysa bunun yine değerlendirmesini Amerikan halkı yapacaktır. O firma Trump’la görüşmelerini yaptı, sözleşmeyi pek doğru yapmadılar. Karşılıklı anlaşmayla çözmeye çalışıyorlar. 14 yıl görev yaptım. Ben Cumhuriyetçilerle de, Demokratlarla da çalıştım. Sayın Bush ve Obama’yla çalıştım. Amerika’yla bizim kopmamız söz konusu olamaz.