22 Haziran 2025 Pazar / 26 ZilHicce 1446

Esad ile PYD’den İdlib oyunu

Terör örgütü PYD/PKK’nın ‘İdlib’e ortak operasyon teklifi’ Şam’dan olumlu karşılık buldu. Rejim milisleri ile PYD’li teröristler başkent Şam’da pazarlığa otururken, Esad bir sonraki askeri hedefinin İdlib olduğunu duyurdu.

28 Temmuz 2018 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
Esad ile PYD’den İdlib oyunu

Türkiye ile ABD’nin Münbiç mutabakatı sonrası ortada kalan proje terör örgütü PYD/PKK, yüzünü döndüğü Esad rejimiyle yürüttüğü müzakerelerde TSK’nın denetiminde ve muhaliflerin kontrolünde olan İdlib’e operasyon için anlaştı. PYD’li teröristler, rejimle pazarlık maddelerini masaya yatırmak için başkent Şam’a giderken, Esad ise toplantı öncesi Rus basınına yaptığı açıklamada “İdlibliler ya teslim olacak ya da ölecek” dedi.

ÖZERKLİK MASADA

Reuters’a önceki gün verdiği mülakatta “YPG/PKK İdlib’de düzenlenecek bir harekâta Suriye ordusunun yanında katılabilir” diyen PYD’li terörist İlham Ahmed, dün başkent Şam’da rejim yetkilileriyle bir araya geldi. Yerel kaynaklar, rejim ile teröristler arasında Şam’da örgütün işgalindeki alanların yönetimi, askeri ortaklık ve PYD işgalindeki alanların ekonomik özerkliği gibi konuların görüşüldüğünü aktardı. Anayasa sürecinin de masaya yatırıldığı toplantıda ayrıca, terör örgütü işgalindeki alanlara özerklik tanınması konusunda da ilerleme kaydedildiği ifade edildi. PYD’ye yakın medya kaynakları ise Ahmed’in, Esad-PYD pazarlığında, terör örgütünün olası bir İdlib harekatında gerekli sorumluluğu üstlenmeye hazır olduğu mesajı verdiğini bildirdi.

ESAD ATEŞLE OYNUYOR 

Rejimin lideri Beşar Esad ise Şam’daki zirve öncesi PYD/PKK’nın teklifine olumlu yanıt verdi. Rus haber ajansı TASS’a mülakat veren Esad, bir sonraki askeri hedefin İdlib olacağını söyledi. “İdlibliler ya teslim olacak ya da ölecek” diyen Esad, Özgür Suriye Ordusu ve Sivil Savunma (Beyaz Baretliler) çalışanlarını da ‘terörist’ olarak nitelendirdi. Rejimle anlaşmayı kabul etmeyen Sivil Savunma görevlilerinin ‘işini bitireceği’ tehdidinde bulunan Esad, şimdiki hedeflerinin muhaliflerin denetimindeki bölge olduğunu vurguladı. Rejimin lideri ayrıca, ülkenin dört bir yanından milislerinin katliamından kaçarak İdlib’e sığınan yüz binlerce sivili işaret ederek, “Teröristler her neredeyse gerekeni yapacağız” diye konuştu.

Suriye’ye gönüllü dönüş pazarlığı

Ürdün Dışişleri Bakanı Eymen es-Safedi, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Suriye Özel Temsilcisi Alexander Lavrentiev’in başkanlığındaki heyetle, Suriyeli mültecilerin ülkelerine dönüşünü görüşmek için bir araya geldi. Toplantı sonrası yapılan açıklamada, her iki tarafın da Suriyelilerin ülkelerine gönüllü geri dönüşünü teşvik etmek için birlikte çalışacakları ifade edildi. Lavrentiev, Amman’daki temaslarının ardından, Beyrut’a geçerek hazırladıkları planı Lübnanlı yetkililere sundu. Lavrentiev’le görüşen Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn, Başbakan Saad Hariri ve Meclis Başkanı Nebih Berri, plandan memnun olduklarını kaydederken, detaylara ilişkin bilgi verilmedi.