24 Nisan 2024 Çarşamba / 16 Sevval 1445

Gazinin engeli engel tanımadı

Güneydoğu’da teröristlerle çatışan başarılı subay Ozan Bahar’ın hayatı Ankara’da geçirdiği kaza sonucu felç kalmasıyla bambaşka bir yönde ilerledi. Yüksek lisansa başlayan Bahar çok kısa sürede profesör unvanını aldı. O şimdi Türkiye’nin ilk engelli dekanı olarak öğrencilere örnek oluyor.

ŞERİFE GÜZEL14 Ağustos 2017 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
Gazinin engeli engel tanımadı

Görev dönüşü geçirdiği trafik kazasında sakat kalan eski Muğla il merkez bölük komutanı Ozan Bahar’ı, tüm engelleri bir bir aşarak dekanlık seviyesine kadar çıktı. Azmin zaferi denilebilecek yaşam hikayesinde birer yıl arayla akademik kariyerinin zirvesine çıkarak dekanlık seviyesine ulaştı. Prof. Ozan Bahar yaşam mücadelesini “Her engelin arkasında bir hazine var biz kendi engelimizin arkasındaki hazineyi bu şekilde bulduk” sözleriyle tarif etti. Kara Harp Okulu’ndan Jandarma Teğmen olarak 1992’de mezun olan Ozan Bahar, gönüllü komando olarak Güneydoğu’da görev aldı. PKK’lı teröristlerle çok sayıda çatışmaya giren Bahar eşi Hesna Bahar ile evlenmek üzere geldiği Ankara’da geçirdiği trafik kazası sonucu felç kaldı. Ozan Bahar bir yıl hastanede tedavi gördüğü hastanede sağlığına kavuşsa da üretmeden oturmak onun kişiliğine uymuyordu. Eşiyle birlikte yüksek lisans yapmaya karar veren Bahar, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi iktisat bölümünde yüksek lisans sınavını kazandı. 2000 yılında yüksek lisansı dereceyle bitiren Bahar için akademik hayat hiç bitmedi. Bahar, yaşama sevinci ve azmi sayesinde 2013’te profesör unvanını adlı,  2014’te de Muğla Üniversitesi Turizm Fakültesi’ne dekan olarak atandı. 

BİR MİSYONUM VAR

Türkiye’nin ilk engelli dekanı olarak tarihe geçen Bahar, “Her insanın hayatında engel vardır. İnsanlar bu engeller karşısında yılıyor, çabuk pes ediyor. Oysa dayansalar, gayret etseler her engelin arkasında bir hazine olduğunu görecekler. Eşimin de desteğiyle biz hazineyle şereflendirildik. Her engelin arkasında bir hazine var biz kendi engelimizin arkasındaki hazineyi bu şekilde bulduk. Engelli bir dekan olarak engelli arkadaşlarımın da bir misyonunu üstlenmiş durumdayım. ‘Hadi bakalım biz sana lütfettik, sen bir oyalan’ şeklinde değil, eşit fırsatlar verildiği takdirde engelli inanların çok büyük verimlilikle, hatta sağlam insanlara göre çok daha yüksek performansla çalışacağını düşünüyorum. Onlara acımadan; ‘para topladık, sandalye aldık’ yerine, o insanın çalışma koşullarını ayarla ve bırak gerisini ona. O zaman bak bakalım iş yapıyor mu, yapmıyor mu?” diye konuştu.

 AK Parti hükümeti iktidara geldikten sonra engellilere yönelik çok güzel şeyler yapıldığını dile getiren Prof. Dr. Ozan Bahar, “Yaşamaya Yeniden Başlamanın Mutluluğuyla…”  adında yeni çıkacak kitabının müjdesini de verdi.