26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

Grup Yorum üyeleri terör listesine mi eklendi Grup Yorum üyeleri kimler

Grup Yorum üyeleri kimdir? İçişleri Bakanlığı'nın 'Aranan teröristler' listesine müzik grubu Grup Yorum üyeleri de konuldu. Müzisyenler, 'DHKP-C terör örgütü üyesi' oldukları iddiasıyla 'gri liste'ye konuldu ve ihbar edenlere 300 bin TL ödül öngörülüyor. Peki Grup Yorum üyeleri kimdir? Grup Yorum'un üyeleri Selma ve İnan Altun ile Ali Aracı ve İbrahim Gökçek, İçişleri Bakanlığı'nın 'Aranan teröristler' listesine konuldu. 'Gri liste'ye isimleri yerleştirilen grup üyelerini ihbar edenler için ödül de öngörüldü. İşte, Grup Yorum üyeleri hakkında merak edilenler.

16 Şubat 2018 Cuma 07:00 - Güncelleme:
Grup Yorum üyeleri terör listesine mi eklendi Grup Yorum üyeleri kimler

Terör listesine eklenen ve başlarına ödül konan Grup Yorum üyeleri kimdir? İçişleri Bakanlığı, "Aranan teröristler" listesini geçtiğimiz günlerde güncellemiş, Kırmızı, yeşil, mavi, turuncu ve gri olmak üzere beş farklı kategoride aranan yaklaşık 900 kişi için 300 bin lira ile 4 milyon lira arasında ödül konulmuştu. Grup Yorum'un üyeleri Selma ve İnan Altun ile Ali Aracı ve İbrahim Gökçek, İçişleri Bakanlığı'nın "Aranan teröristler" listesine konuldu. "Gri liste"ye isimleri yerleştirilen grup üyelerini ihbar edenler için ödül de öngörüldü. "DHKP-C terör örgütü üyeliği" ile suçlanan Grup Yorum üyelerini ihbar edenler için 300 biner TL para ödülü vaat ediliyor.

GRUP YORUM ÜYELERİ KİMDİR?

Grup Yorum, Türkiye çıkışlı protest, özgün ve folk-rock gibi müziğin çeşitli dallarında eserler üreten politik bir müzik grubudur. 1985'ten günümüze siyasi görüşlerini müzikleriyle topluma duyurmaya çalışmıştır. Bu yönüyle gruba günümüze kadar 400'ün üzerinde dava açılmıştır. 15 üyesi tutuklanıp hapis yatmış ve çıkardığı 21 albüm ile 2 milyondan fazla albüm satışı yapmıştır.

1987'den başlayarak günümüze kadar 21 albüm çıkaran, Türkiye'de ve Avrupa'da her yıl konser veren grup, bunun dışında yüzlerce kitle eylemine, sokak gösterisine, greve, fabrika ve üniversite işgaline katılmıştır. Uzun yıllar konserleri yasaklanıp, üyeleri gözaltına alınıp, tutuklanmış ve birçok kentte kasetlerinin satılması engellenmiştir. Albümleri, şarkıları suç unsuru taşıdığı iddiasıyla resmi olarak toplatılmıştır  Grup Yorum albümlerindeki kimi şarkıların yasa dışı DHKP-C örgütü militanlarına adanmış olmasından dolayı, grup üyelerinin bu örgüt ile organik bağı bulunduğu iddia edilmekteydi.

Yorum, Türkçe dışında, Anadolu'da konuşulan Kürtçe, Zazaca, Lazca, Arapça, Çerkezce dillerinde de şarkılar seslendirmektedir. Müziğinde mey, bağlama, kaval gibi yerel çalgıların yanı sıra, başta gitar olmak üzere keman, trompet, viyolonsel ve obua gibi yerel olmayan pek çok çalgıları da kullanmaktadır. Solo ve koro vokallerin baskın olduğu müziğinde, ritim kompozisyonlarına ve ezgilere yaslanıyor. Folk-rock olarak değerlendirilebilecek bu müzik; ülkenin yerel folk şarkılarından Akdeniz ezgilerine, Latin Amerikalı marşlarından rock müziğe'a kadar birçok tınıyı bir arada dinleyicisine sunuyor.

GRUP YORUM SOLİSTİ O TERÖRİSTLE

Terörist cenazesinde gözaltına alınan Grup Yorumsolisti Selma Altın'ın canlı bomba İbrahim Çuhadar'la yan yana olan bir fotoğraf ortaya çıktı. Altın ve Çuhadar'ın 30 Mart 2010 tarihinde DHKP-C terör örgütünün kuruluş yıldönümünde yan yana fotoğraflanan görüntüleri gözlerden kaçmıyor.

Basın mensuplarına dağıtılan bu görüntülerde Grup Yorum üyesi Selma Altın'ın Sultangazi İlçesi'nde bulunan Gazi 75. Yıl Polis Merkezi'ne düzenlediği saldırıda ölen canlı bomba İbrahim Çuhadar ile yan yana yürürken fotoğrafları var.

Öte yandan Selma Altın'ın ve Ezgi Dilan Balcı'nın bazı gösterilere katıldığı görülüyor. O görüntülerde Altın'ın canlı bomba İbrahim Çuhadar'la yan yana olduğu bir fotoğraf da yer alıyor.

Olayın ardından canlı bombaya ait parçalar, Yenibosna'da bulunan Adli Tıp Kurumu'na gönderildi. 14 Eylül'de Adli Tıp önüne gelen Çuhadar'ın arkadaşları ve örgüt yandaşları çevredeki araç, işyeri ve otomobilleri tahrip edip polise saldırdı. Sokak aralarına taşan gösteriler sonrasında yaklaşık 26 kişi gözaltına alındı. İşte o gösteride eylemin ön saflarında bulunan Selma Altın, ilerleyen saatlerde gözaltına alındı.