8 Mayıs 2024 Çarşamba / 1 Zilkade 1445

Gültan Kışanak için 230 yıl hapis istemi

Görevden alınan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak için 230 yıl hapis cezası istemiyle dava açıldı.

29 Kasım 2016 Salı 07:00 - Güncelleme:
Gültan Kışanak için 230 yıl hapis istemi
Tutuklanan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Gültan Kışanak hakkında hazırlanan iddianame tamamlandı. İddianamede, Kışanak’ın 230 yıla kadar hapsi istendi. İddianame, mahkeme tarafından kabul edildi.  
Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nca hakkında yürütülen terör soruşturması çerçevesinde tutuklanan Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Gültan Kışanak ile ilgili iddianame hazırlandı. İddianame, 8’inci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. İddianamede Kışanak’ın, 41 kez “Silahlı terör örgütü propagandası yapmak”, “Silahlı terör örgütü kurmak ve yönetmek” ve “Kanuna aykırı toplantı ve yürüyüşlere katılarak ihtara rağmen kendiliğinden dağılmamak” suçlamalarıyla 230 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması istendi.
 
Kışanak, hakkındaki soruşturma çerçevesinde 25 Ekim’de Ankara’dan geldiği Diyarbakır Havalimanı’nda gözaltına alınmış ve aynı saatlerde evinde gözaltına alınan Eş Başkan Fırat Anlı ile birlikte 30 Ekim’de sevk edildikleri mahkemede tutuklanmıştı. İçişleri Bakanlığı, Kışanak ve Anlı’nın tutuklanmasının ardından belediyeye kayyum olarak Ankara Etimesgut İlçe Kaymakamı Cumali Atilla’yı atamıştı.
 
GÜLTAN KIŞANAK KİMDİR?

Gülten Kışanak 15 Haziran 1961 Elazığ doğumludur. Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı, Barış ve Demokrasi Partisi eski eşbaşkanı olan Gülten Kışanak, Türkiye Büyük Millet Meclisi 23. dönem Diyarbakır ve 24. dönem Siirt milletvekilidir. 2014 Türkiye yerel seçimlerinde Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı seçilmiştir. 30 Ekim 2016'da PKK'ya üye olmak iddiasıyla tutuklandı.

12 Haziran 2011 tarihinde yapılan 2011 Türkiye Genel Seçimleri'nde BDP'nin desteklediği bağımsız aday olarak Siirt'ten meclise seçildi. 2014 yerel seçimlerinde BDP'den Diyarbakır Büyükşehir Belediye başkanı seçildi.

Evli ve 1 çocuk annesidir. 25 Ekim 2016'da Gültan Kışanak, 'PKK'ya üye olmak', 'olağan üye sıfatıyla katıldığı Demokratik Toplum Kongresi'nde terör örgütü lehine konuşma yapmak', 'PKK'nın çağrısıyla düzenlenen nevruzlarda özerklik çağrısında bulunmak', 'resmî araçları PKK üyelerinin cenazelerine tahsis etmek', 'yasadışı toplantı ve gösteri yürüyüşlerine katılarak cebir ve şiddet olgusunu meşru gösterecek nitelikte örgüt lehine söz ve eylemlerde bulunmak' suçlarından gözaltına alındı.