26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

Türkiye genel seçim sonuçları belli oldu

24 Haziran'da Recep Tayyip Erdoğan ilk turda yeniden Cumhurbaşkanı seçildi, Cumhur İttifakı da TBMM'de çoğunluğu elde etti.

23 Haziran 2018 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
Türkiye genel seçim sonuçları belli oldu

KULLANDIĞINI OY GEÇERSİZ SAYILMASIN

Yüksek Seçim Kurulu, 24 Haziran tarihindeki seçimlere ilişkin örnek oy pusulaları yayınladı. Örnek pusulalarda hangi durumlarda oyun geçerli ya da geçersiz olacağı gösteriliyor.

İttifak unvanı bölümüne mührün basılması halinde, oy ittifakın oyu sayılır.

İttifak unvanı bölümüne taşacak şekilde, bir siyasi partiye ayrılan alana basılan mühür kabul edilir ve oy 'H' partisine yazılır.

İttifak içerisinde bir siyasi partiye basılan mühür geçerli sayılır. Oy 'G' partisine sayılır.

Başka bir parti veya ittifak alanı dışına taşırmamak kaydıyla siyasi parti alanına birden çok mühür basılması halinde oy geçersiz sayılmaz, oy ittifakın ortak oyu sayılır.

Bir siyasi parti alanına basılan mühür, mührün alanlarını belirleyen çizgileri geçerse oy diğer partilerin alanına girmediği için geçerli sayılır.

Bir siyasi parti, ittifak alanına basılan mühür, mührün alanlarını taşarsa oy geçerli sayılır.

İttifak alanı içerisinde yer alan bir siyasi parti alanına birden fazla mühür basılırsa oy geçerli kabul edilir.

İttifak alanı içerisinde yer alan bir siyasi parti alanına parti çizgileri içinde birden fazla mühür basılırsa oy geçerli sayılır.

İttifak alanı içerisinde yer alan siyasi partilerden hangisine ait olduğu belirlenemeyen ancak ittifak alanına basılan mühür oyu geçersiz kılmaz. Oy ittifakın ortak oyuna yazılır.

İttifak alanı içerisinde, hem siyasi partiye hem de ittifak alanına basılan mühür oyu geçersiz kılmaz. Oy 'F' partisine yazılır.

İttifak alanı içerisinde, hem siyasi partiye hem de ittifak alanına basılan mühür oyu geçersiz kılmaz. Oy 'A' partisine yazılır.

İttifak alanı içerisinde birden fazla partiye ve ittifak unvanı bölümüne basılan mühür oyu geçersiz kılmaz. Oy ittifakın ortak oyu sayılır.

Bir siyasi parti, ittifak alnında mührün alanlarını ayıran çizgili bölgeye basılan mühür oyu geçersiz kılmaz. Oy 'B' partisine yazılır.

İttifak alanı içerisinde bir siyasi partiye ayrılan alana taşacak şekilde basılan mühür oyu geçersiz kılmaz. Oy ittifakın ortak oyu kabul edilir.

 

NASIL OY KULLANILACAK?

Yüksek Seçim Kurulu'nun seçmenler için hazırladığı "Nasıl oy kullanacağım?" Kılavuzunda oy kullanmaz süreci 6 adımda anlatılmış. İşte 2018 seçimlerinde oy kullanma adımları:

Seçmenlerin oy kullanabilmesi için sandık kuruluna T.C. Kimlik numarasını taşıyan; Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı (TCKK), geçici kimlik belgesi, nüfus cüzdanı, resmi dairelerce verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, evlenme cüzdanı, askerlik belgesi, sürücü belgesi, hâkim ve savcılar ile yüksek yargı organı mensuplarına verilen mesleki kimlik kartı, avukat, noter ve asker kimlik kartı gibi kimliğini tereddütsüz ortaya koyan resimli, resmi nitelikteki belgelerden birini ibraz etmeleri gerekiyor.

Eğer resmi kimlikte T.C. kimlik numarası yoksa kişinin oy kullanabilmesi ayrıca seçmen bilgi kağıdını veya nüfus müdürlüklerince verilmiş nüfus kayıt örneğini ibraz etmesi şart.

Kimliğinizi verdikten sonra Sandık kurulu görevlisi kimliğinize göre sandık seçmen listesinde olup olmadığınızı kontrol edecek.

Seçmen listesinde iseniz görevliler size sandık kurulu mührü ile mühürlenmiş oy zarfı ile birlikte, Cumhurbaşkanı ve Milletvekili Seçimine ait 2 ayrı birleşik oy pusulasını ve Evet/Tercih mührünü verecekler. Bunlarla oy verme kabinine girip tercih ettiğiniz Cumhurbaşkanı adayı, siyasi parti, ittifak veya bağımsız aday için ilgili bölüme mühür basın.

Mührü basarken dairenin dışına taşırmamaya özen göstermek gerekiyor. Mührün kurumasını bir müddet bekledikten sonra, birleşik oy pusulalarını yazılı alan dışa gelecek şekilde ayrı ayrı katlayıp aynı zarfa koyun.

Kapalı oy verme yerinden çıkıp, zarfı sandığa bizzat atın. Evet/Tercih mührünü sandık kuruluna teslim edin.

Sandık seçmen listesinde isminizin karşısına imzanızı atın ve kimlik kartınızı alın.