20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

''İntikam almak istediler''

Cumhurbaşkanı Erdoğan “Darbe girişiminin ardından kriz bekleyenler hayal kırıklığına uğrayınca Moody’s devreye girdi” dedi, devam etti: Amerika’da ‘Bunlar sipariş üzerine not verirler’ dedim. Ülkeye geldik, intikam alırcasına notumuzu düşürdüler.

30 Eylül 2016 Cuma 07:00 - Güncelleme:
''İntikam almak istediler''

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde muhtarlara hitap etti. FETÖ’nün 15 Temmuz’daki darbe girişiminin ardından gerçekleştirilen ilk muhtarlar toplantısında konuşan Erdoğan, Türkiye’nin 15 Temmuz’da hem bir darbe girişimine hem bir dizi terör eylemine hem de örtülü bir işgal girişimine maruz kaldığını söyledi. Yaşananların adını doğru koymak gerektiğini vurgulayan Erdoğan, şöyle konuştu: “15 Temmuz, 1912’den 1923’e kadar geçen kısa sürede, beşte bire düşen topraklarımızdan elimizde kalan son parçanın işgali teşebbüsüydü. İşte millet o toprakları bunlara teslim etmedi.” 

LOZAN ZAFER DEĞİL

15 Temmuz’un 2. Kurtuluş Savaşı olduğunu belirten Erdoğan, şöyle devam etti: “1920’de bize Sevr’i gösterdiler, 1923’te Lozan’a bizi razı ettiler. Birileri de Lozan’ı ‘zafer’ diye yutturmaya çalıştı. Her şey ortada. İşte şu an Ege’yi görüyorsunuz değil mi? Bağırsan sesinin duyulacağı adaları biz Lozan’da verdik. Zafer bu mu? O masaya oturanlar o anlaşmanın hakkını vermediler. Şimdi de sıkıntısını yaşıyoruz. Şayet aynen bu darbede de başarılı olsaydı, Sevr’i aratacak bir dayatmayla karşımıza çıkacaklardı.”  

Olağanüstü hal (OHAL) konusunu speküle edenlerin olduğuna dikkati çeken Erdoğan, OHAL’in terör örgütleriyle mücadelenin etkinliğini artırma amacıyla uygulandığına söyledi. Erdoğan, “Devletin, bu terör organlarının uzantılarından arındırılması için zamana ihtiyacı var. Biz şu anda zamanla yarışıyoruz. Mesele öylesine derin ve öylesine girift ki 3 aylık sürenin yeterli olmayacağı görülüyor. MGK’da OHAL’in 3 ay daha uzatılması tavsiye edildi. Hükümetimiz gerekli adımları atacaktır” diye konuştu.      

YOLU MİLLET BELİRLER

OHAL’in 3 aylık süreyle uzatılmasının Türkiye’nin yararına olduğunu vurgulayan Erdoğan, 15 Temmuz’da 241 kişinin şehit edildiğini hatırlatarak, şöyle konuştu: “Fransa’da bir yıllık olağanüstü hal var. Kimse  ‘Niye bir yıl OHAL ilan ettiniz?’ demiyor.  Diyorlar ki ‘Bir yıl OHAL Türkiye için doğru değil, üç ayı bir daha uzatmayın ha.’ Dur bakalım, sabırlı ol. Belki 12 ay da yetmeyecek. Görevimiz milletin can, mal, nesil, akıl güvenliğini korumaktır. Onun için de kimse bize takvim belirlemesin, yol haritamızı tayin etmesin. Bu yol haritasını bu ülkenin hükümeti belirler, bu ülkenin kurumları belirler. Siz bir defa Türkiye’ye ne zaman dost oldunuz. Hepsi darbenin başarılı sonuçlanmasını bekliyorlardı. Zil takıp oynamaya çalışanlar veya o saati bekleyenler vardı ama Rabbim, milletim fırsat vermedi.”  

EKONOMİMİZ HEDEFTE

Erdoğan, Türkiye’ye yönelik saldırıların çok farklı mecralar üzerinden yürütüldüğüne işaret ederek, bunlardan birinin de ekonomi olduğunu bildirdi. Türkiye’nin önünü terörle, terör örgütleriyle, darbe girişimleriyle, uluslararası sergilenen alanda ayak oyunlarıyla kesemeyeceklerini görenlerin, şimdi ekonomi kartını masaya sürdüğüne dikkati çeken Erdoğan,  “2013 yılında bu defa ne yaptılar? Gezi olayları, ardından 17-25 Aralık darbe girişimi, 20 Temmuz 2015’ten itibaren hızlanan bölücü terör olayları, DEAŞ saldırıları ve son olarak 15 Temmuz darbe girişimi... Biz sürekli teyakkuz halindeyiz” dedi. Erdoğan, bunlara rağmen, ekonomide hayati bir kırılmanın yaşanmadığını belirterek, ekonominin gelişmeye, büyümeye devam ettiğini söyledi.

MOODY’S NOTU SİYASİ SAİKLE VERDİ

Erdoğan, notu verenlerin kafasındaki hesabın başka olduğunu bildirdi. Notun siyasi saiklere dayalı olarak verildiğini dile getiren Erdoğan, iç piyasada ve dış piyasalarda not düşürmeden kaynaklanan ciddiye alınacak bir dalgalanmanın görülmediğini bildirdi. Erdoğan, “Bu kuruluşların işi yalancı çoban hikayesine dönmeye başladı. Bunu yutmayacağız. Türkiye ile ilgili o kadar çok yalan yanlış adımlar attılar ki kimse artık onları artık ciddiye almıyor. Ölçümüz bunlar değil, reel ekonomi” dedi. 20 Aralık’ta da Avrasya Tüneli’nin açılacağını belirten Erdoğan, “Kredi derecelendirme kuruluşlarına tavsiyem, gelsinler tünelden geçiversinler. Bu millet kendi imkanları ile bunu yaptı” ifadesini kullandı. Erdoğan, not indirimi  konusunda, iş adamlarına çağrıda bulunarak, “Siz de bir haykırın be... Dimdik durun “ şeklinde konuştu.

BENDEN İNTİKAM ALIRCASINA NOTUMUZU DÜŞÜRDÜLER

15 Temmuz darbe girişiminin ardından birilerinin kriz beklentisine girdiğini ancak hayal kırıklığına uğradığını ifade eden Erdoğan, bunun üzerine kredi derecelendirme kuruluşlarının devreye girdiğini dile getirdi. Erdoğan, şöyle konuştu:  “Kredi derecelendirme kuruluşlarını çok severim. Onlar da beni çok sever. Amerika’da çok önemli bir şirketin CEO’su, ‘CEO’ların arası sizinle pek iyi değil. Bunun sebebi nedir?’ diye sordu. Kredi derecelendirme kuruluşlarıyla ilgili isim vermeyeceğim. Dedim ki ‘Bunlar, sipariş üzerine not verirler. Birkaç gün önce Türkiye’yi yatırım yapılabilir ülkeler içinde gösterdiler. Buna inanıyor muyum İnanmıyorum’ dedim.  Sanki benden intikam alırcasına, ülkeye geldik, birden bizim notumuzu düşürüverdiler. Notumuzu düşürdüler de ne oldu? Hazine, hemen piyasa yaptı ve beklediğinin çok daha üstünde ilgi ve alaka hazinenin kağıtlarına oldu. İstediğiniz kadar düşürün.  Türkiye’nin gerçeklerinden uzaksınız. Bunların cebine üç beş kuruş ekstra para koy, istediğiniz notu al. Bunlar, böyle çalışıyorlar. Talimatları zaten nereden aldıklarını da biliyoruz.”      

ONU KALE ALMIYORUM

BM’de yaptığı konuşmayla ilgili CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun sözlerine tepki gösteren Erdoğan, şunları söyledi: “(Birleşmiş Milletlerde, dünya liderlerine mi yoksa muhtarlara mı konuşuyorsun belli değil) diyor. Muhtarı, halkı, ülkesini küçümseyen bir liderin ne partisine ne de bu millete hayrının dokunması mümkün mü? Ondan sonra diyorlar ki ‘14 yıldır bu ülkede iktidar niye değişmiyor?’ Ana muhalefetin her gün yatıp kalkıp halka hakaret ettiği, halkı ve temsilcilerini küçümsediği bir yerde iktidar nasıl değişecek?  BM Genel Kurulu’nda biz 14 yıldır hitap ediyoruz ve BM Genel Kuruluna hitap etmekten nasibini almamış olan bir kişinin bu konudaki değerlendirmesini zaten kale almaya gerek yok.”

PYD BALONU SÖNDÜ

Erdoğan, TSK’nın bünyesindeki FETÖ’cüleri temizlemesinin ardından başlattığı cumhuriyet tarihinin en kapsamlı sınır dışı operasyonu başarıyla sürdürdüğünü vurguladı. Bu operasyonla, bölgede DAEŞ’le savaşan tek gücün kendileri olduğu balonunun söndüğünü dile getiren Erdoğan, Suriye’de güvenli bölge oluşturunca göçün kesilmiş olacağını vurguladı. Erdoğan,  “Gayet insani, ahlaki, vicdani  olan bu projenin hayata geçmesini istemeyenler ise rejim güçleri, DEAŞ ve PYD, YPG” dedi. Erdoğan, Suriye halkının üzerindeki kara bulutların dağılacağı günlerin yakın olduğunu söyledi.