20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

İsrail'in ABD'deki en güçlü lobisi, Sarraf davasına bilirkişi atandı

Rıza Sarraf ve eski Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Hakan Atilla'nın 'ABD'nin İran'a yönelik yaptırımlarını delmekle' suçlandığı davaya, Türkiye aleyhinde söylem ve hareketleriyle dikkat çeken, İsrail destekli FDD yöneticileri bilirkişi olarak atandı.

star.com.tr / Özel Haber24 Kasım 2017 Cuma 07:00 - Güncelleme:
İsrail'in ABD'deki en güçlü lobisi, Sarraf davasına bilirkişi atandı

İsrail ve BAE tarafından fonlandığı bilinen 'Düşünce kuruluşu' FDD'nin Başkanı Mark Dubowitz ve Kıdemli Başkan Yardımcısı Jonathan Schanzer, Sarraf-Atilla davasına bilirkişi atanırken, iki ismin hayli kabarık olan Türkiye düşmanlığı dosyası dikkat çekiyor.

TÜRKİYE TERÖRÜ DESTEKLİYOR ALGISINI BAŞLATTILAR

17/25 Aralık ihanetinden 1 ay sonra FETÖ ile ortaklaşa Türkiye'yi terörü destekleyen ülke olarak gösteren bir rapor yazan FDD, ABD senatosu ve basındaki gücü sayesinde "Türkiye DEAŞ'ı destekliyor" iftirasını ortaya atarak Türkiye aleyhindeki algıyı başlatmıştı.

Söz konusu manipülasyonu başlatan rapora imzasını atan isim ise Sarraf - Atilla davasına bilirkişi olarak atanan Jonathan Schanzer'di.

FETÖ'cü İlhan Tanır'ın yazılarını da yayınlayan FDD, sonraki süreçte de FETÖ'cü isimlerle dirsek temasını kaybetmedi.

15 TEMMUZ'DAN BİR AY ÖNCE DARBE ÇAĞRISI YAPTILAR

İsrail ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin yanı sıra FETÖ ile de yakın ilişkileri bilinen FDD'nin kıdemli danışmanı ve ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney'nin Ulusal Güvenlik Danışmanı John Hannah, Türkiye aleyhinde skandal açıklamalarda bulunmuştu.

Hannah dünyaca ünlü Foreign Policy dergisinde 15 Temmuz darbesinden yaklaşık bir ay önce kaleme aldığı yazıda "Türkiye'de bir darbeye ihtiyaç var" derken, akabinde gerçekleşen darbe girişimi kirli ilişkileri gözler önüne sermişti.

Foreign Policy dergisinin de Birleşik Arap Emirlikleri tarafından fonlandığı, hatta yapılan mali yardımlardan sonra dergide BAE aleyhine yazılmış tüm makaleleri kaldırttığı da iddialar arasında.

BİLİRKİŞİLERİN İSRAİL BAĞLANTILARINA YARGIÇTAN ÖRTBAS

Sarraf - Atilla davasının hakimliğini yapan Richard Berman, FDD'nin kamuoyuna açık olan bağışçılarının dışındaki bağışlarının sorgulanmasına izin vermeyeceğini ifade etti. FDD'nin İsrail destekçisi ABD'li milyarder Sheldon Adelson gibi isimler tarafından fonlandığı kamuoyunca biliniyor.

Mahkemenin yargıcı Berman ayrıca, 8-9 Mayıs 2014 tarihinde Four Seasons Bosphorus otelde FETÖ tarafından düzenlendiği belirtilen "Adalet ve Hukuk Devleti" adlı sempozyuma katılmış ve moderatörlük yapmış olmasıyla dikkat çekiyor. Berman ayrıca Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yönelik eleştirileriyle de biliniyor.

"15 TEMMUZ DARBESİNİN ARKASINDA SİZİNLE BİRLİKTE ANILMAKTAN ONUR DUYUYORUZ"

Geçtiğimiz yıl Birleşik Arap Emirlikleri'nin ABD Büyükelçisi Yusuf El Uteybe'nin e-posta yazışmaları hacklenmiş ve Türkiye-Katar eksenli kirli ilişkiler ağı apaçık ortaya dökülmüştü.

Dünya ve ülkemiz kamuoyunu uzun süre meşgul eden skandalda, Başkanı ve Başkan yardımcısı Sarraf - Atilla davasına bilirkişi olarak atanan FDD'nin Uteybe'nin yakın ilişkide olduğu, Türkiye ve Katar aleyhine çok sayıda çalışmayı birlikte yönettikleri göze çarpmıştı.

FDD'nin kıdemli danışmanı John Hannah ayrıca Uteybe'ye yolladığı mesajda: "Merhaba Büyükelçi. Size bir makale yolluyorum. Orta büyüklükte bir Türk gazetesi, FDD ve BAE'yi bazı başkalarıyla birlikte Türkiye'deki darbenin arkasındaki komplocular arasında zikretmiş. Sizinle birlikte anılmaktan onur duydum." ifadelerini kullanmıştı.  

TÜRKİYE PROGRAMINI TÜRKİYE KARŞITI İSİMLER YÜRÜTÜYOR

Bilirkişi olarak atanan Schanzer'in de üyesi olduğu "FDD-Türkiye Programını", 2003-2005 arasında ABD'nin Ankara Büyükelçisi olarak görev yapan Eric Edelman yürütüyor. Programda Schanzer'in yanı sıra 2011-2015 yılları arasında Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Bursa Milletvekili olan Aykan Erdemir, John Hannah ve Merve Tahiroğlu görev yapıyor.

FDD'nin internet sitesindeki güncel makalelere bakıldığında FDD-Türkiye Programı'nda yer alan tüm isimlerin makalelerinde son dönem Türkiye politikalarının açık şekilde hedef alındığı gözüküyor.