24 Nisan 2024 Çarşamba / 16 Sevval 1445

İstanbul Adliyesinin 'yardımsever' dolandırıcısı yakayı ele verdi

İstanbul adliyesine soruşturma ve davalarının takibi için gelen vatandaşları yardım etme bahanesiyle dolandıran şüpheli yakayı ele verdi. Adliyeye eşinin bir dosyası için gelen vatandaştan ‘Ben senin işi çözerim” diyerek yüzlerce lira alan şüpheli, vatandaşın şikayeti üzerine yakalandı. Vatandaşa ses kayıtları diye verdiği dosyadaki CD’nin Türk filmi, hard diskin ise bilgisayar bataryası çıkması üzerine gözaltına alınan şüpheli, adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

İHA20 Mart 2017 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı’na, soruşturma ve davalarının takibi için gelen vatandaşları ağına düşürerek para karşılığında işlerini çözmeyi vaat eden Mehmet Ö. adlı şahıs, son işinde gözaltına alındı.
 
  İddiaya göre, birçok vatandaşı benzer yöntemlerle kandıran Mehmet Ö., adliye binası önü çevresinde gezerek, bazı işlemleri için gelen vatandaşlarla samimiyet kuruyor ve yardım etmek isteyen biri gibi görünüp dolandırıyor.
 
Dolandırıcı, ağına düşürdüğü vatandaşlara, adliyedeki birçok hakim ve savcıyı tanıdığını, dosyalara bakabildiğini anlatıyor. Her işlem için para istediği öne sürülen Mehmet Ö., geçtiğimiz haftalarda bu kez Irak vatandaşı Jumaah B.’yi aynı yöntemle kandırdığı iddiasıyla şikayet üzerine gözaltına alındı.
 
İfadesinde tercümanlık yaptığını belirten Irak vatandaşı Jumaah B., 6 Mart 2017 tarihinde saat 10.00 sıralarında eşinin iş yaptığı kişilerin uyuşturucu işi ile uğraştıklarını öğrenince Cumhuriyet Savcılığına şikayetçi olmak için geldiğini, adliye kapısında sigara içerken yanına tanımadığı birinin gelerek sigara istediğini söyledi. Kendisini Mehmet Ö. olarak tanıtan kişiye sigara içtikleri sırada durumunu anlattığını belirten Jumaah B., “Ben adliyeye neden geldiğimden bahsedince Mehmet Ö. adlı kişi eşinin amcasının adliyede hakim olduğunu söyledi.Saat 11.00 gibi adliyenin C kapısından beraber girdik. Bir mahkeme kalemine girdik. Mehmet Ö. beni bir erkek şahsın yanına götürdü. Bu kişiye durumumu anlattı. Şahıs da ‘Mehmet bu vatandaşın ne işlemi varsa yapın beni arattırmayın’ dedi. Mehmet adlı şahısla odadan çıktık. Benden evrak işlemi için 40 TL aldı. Adliyeden çıkınca da bana CD aldırttı ve 90 TL alıp CD leri adliyeye teslim edeceğini söyledi” dedi.
 
Mağdur: “Eşimin ses kayıtlarını getirecekti, meğer CD’de Türk filmi varmış”
 
Olaydan birkaç gün sonra Mehmet Ö. ile 8 Mart 2017’de görüşmek için telefonda sözleştiklerini, kayınvalidesi ile birlikte Mehmet Ö. ile buluşmak için adliyeye geldiklerini kaydeden Jumaah B., ifadesinin devamında “Adliyedeki heykellerin orada buluştuk ve kafeteryaya çıktık. Bu şahıs, eşimin dosyasındaki evraklarından alacağını söyledi ses kayıtlarının CD’ye sığmadığını söyleyerek hard disk alması gerektiğini belirtti. Bunun için de 250 TL daha vermemi istedi. Ben de kafetaryada 250 TL daha verdim. Bana 13 Mart 2017’de bir hakimle görüşmek üzere randevu verdi. Hatta ondan 2 gün önce beni aradı Mecidiyeköy’de bir kafede buluştuk. Bir poşet içerisinde bana 2 CD ve poşete sarılı şekilde Hard Disk verdi, Benden 75 TL daha istedi, bu parayı da verdim. Eve gidince CD’leri inceledim. Birinde Türk filmi diğerinde yabancı film vardı. Hard Disk diye verdiği şey ise bilgisayar bataryasıymış. Beni dolandıran Mehmet Ö.’den şikayetçiyim” ifadelerini kullandı.
  
 
 
Şüpheli: “İnsanlık namına yardım ettim, üstüne bir de para verdi.
 
Şikayet üzerine gözaltına alınan Mehmet Ö.’nün parada sahtecilik, uyuşturucu kullanmak, güveni kötüye kullanmak ve yağma suçlarından dosyalarının bulunduğu ortaya çıktı. İfadesinde denetimli serbestlik kapsamında İstanbul Ağır Ceza Mahkemesi’nde çalıştığını belirten Mehmet Ö. ağlayarak verdiği savunmasında, “Sigara içmek için adliyenin C kapısına çıkmıştım. Adının sonradan Ayoob B. olduğunu öğrendiğim şahıstan sigara istedim. Sonra sohbet açıldı, durumunu bana anlattı. Ben de yardımcı olabileceğimi söyledim. Para teklif etti kabul etmedim çünkü benim 2 çocuğum var insanlık namına yardım ettim. Bana 40 TL para verdi. ‘Na yapacağım bu parayı?’ dedim. Kağıt falan alırsın deyince parayı kabul ettim” dedi.
  
“Çocukları için film istedi, ben de CD ile film verdim”
 
Mehmet Ö., “Ayoob B. bana 2 bin TL’ye kadar para teklif etti, ben kabul etmedim. O gün adliyeden beraber çıktık. Benden film istedi. Ben de bana CD getir, filmleri CD’ye çekip sana vereyim dedim. Ayrıca kendisi bana flash bellek almam için 90 TL  para verdi. Flash için paraya gerek yok zaten bende var dedim. Ayoob B., bana ‘Olsun ağabey bende de Flash Bellek olsun diyerek para verdi”. 8 Mart 2017’de Ayoob bana filmleri çocuklar için Hard Diske atabilir misin deyip 250 TL para verdi. Bende Hard Disk için parayı aldım. Daha sonra elektrikçi olduğumu bildiği için beni arayıp adaptör istedi. O para ile adaptör alıp kendisine 2 adet CD teslim ettim. Bunun dışında da hiçbir şekilde para almadım, talep de etmedim. Sadece iyi niyetli olarak yardımcı oldum” ifadelerini kullandı.
  
Şüpheliden basın mensubuna : “Nereden biliyorsun?”
 
Şüpheli Mehmet Ö., savcılık sorgusunun ardından tutuklama talebiyle Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliğine çıkarıldı. Hakimlikte mağdurun zararını karşılayacağını taahhüt ettiği öğrenilen Mehmet Ö. adli kontrol tedbiri ile serbest bırakıldı. Gözaltındayken, sağlık kontrolüne götürüldüğü sırada görüntülenen Mehmet Ö, kendisine “İnsanları dolandırdığınız doğru mu?” diye soran gazeteciye tepki göstererek, “Nereden biliyorsun? Gördün mü?” şeklinde yanıt verdi.