26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

İstanbul'da yağmur öğleden sonra etkisini artıracak

İstanbul'da gece saatlerinden itibaren etkili olan ve sağanağın, öğlen saatlerinde etkisini artırıp, akşama kadar fırtına şeklinde devam etmesi bekleniyor. İstanbul Valiliği zorunlu olmadıkça özel araçlarla trafiğe çıkılmaması uyarısında bulundu.

AA18 Temmuz 2017 Salı 07:00 - Güncelleme:

AA muhabirinin aldığı bilgilere göre İstanbul'da gece saatlerinden itibaren etkili olan gök gürültü kuvvetli sağanak, başta trafik olmak üzere yaşamı olumsuz etkiliyor.

Yağış nedeniyle trafik durma noktasına geldi. Yollarda meydana gelen su birikintisi nedeniyle araçlar ilerleyemezken, bir çok araç yolda kaldı. Şehrin ana arterlerinde trafik tıkanırken, toplu taşımda da kent genelinde aksama yaşanıyor.

Şehirde birçok kavşak ve viyadük sular altında kalırken, aşırı yağış nedeniyle trafikte seyretmeye çalışan bazı metrobüslerin içine su doldu, kimi metro, metrobüs, duraklarını su bastı.

Bu arada kentte hava ulaşımında da aksamalar yaşanıyor.

SİLİVRİ'DE METREKAREYE 118 KİLOGRAM YAĞIŞ DÜŞTÜ

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, son meteorolojik verilere göre bazı bölgelerde metrekareye 100 kilogramdan fazla yağış düştüğünü bildirdi.

Belediyeden yapılan yazılı açıklamada, Silivri'nin Çanta beldesinde metrekareye 118, Çatalca'da 70, AKOM'da 64, Greanpark'ta 63, Hadımköy'de 52, Sarıyer ve Çavuşbaşı'nda 47, Terkos'ta 27 kilogram yağış miktarı ölçüldüğü ifade edildi.

Belediyenin 6 bin 388, AFAD'ın 44, Karayolları Bölge Müdürlüğünün 202 olmak üzere toplam 6 bin 634 personelin, 2 bin 533 araçla çalışmalara devam ettiği kaydedilen açıklamada, M-1 Yenikapı Atatürk Havalimanı hattının Bakırköy-Yenikapı arası ile M-2 Yenikapı Hacıosman hattının Yenikapı-Haliç arasında kısmi sefer yapılamadığı, bunun haricindeki hatlarda herhangi bir sorun yaşanmadığı belirtildi.

D-100 Karayolu Çorlu yönüne kapatıldı
 
İstanbul'da sel felaketi nedeniyle D-100 Karayolu Çorlu yönüne kapatıldı
 
Kadir Topbaş: Öğleden sonra daha şiddetli bir yağmur bekleniyor
 
İBB Başkanı Kadir Topbaş ve İstanbul Valisi Şahin İstanbul'da meydana gelen aşırı yağışla ilgili ortak açıklama yaptı.
 
Topbaş öğleden sonra daha şiddetli bir yağmurun beklendiğini ve artık toprağın doyduğu için daha fazla risk oluşturacağını söyledi. Topbaş vatandaşlara dışarıya çıkmamaları konusunda da uyarıda bulundu.
 
İstanbul Valisi Şahin "Saat 14.00'ten sonra tekrar yoğun bir yağış bekleniyor. Meteoroloji yetkilileri, akşam saatlerine kadar sürmesini tahmin ediyor" dedi.
 
VALİ ŞAHİN: TELAFİ ETMEYE ÇALIŞIYORUZ
 
İstanbul Valisi Şahin "Uzun yıllardır yaşanmayan ölçüde bir yağış düşüşünü bugün yaşıyoruz. Bunları inşallah hızla ve vatandaşımızı en rahatsız etmeyecek şekilde telafi etmeye çalışıyoruz." dedi.
 
TRAFİK TİMLERİ GÖREVE BAŞLADI
 
İstanbul Valisi Şahin "Mevsim normallerinin bir kaç katı olması nedeniyle su birikmeleri oldu. Ekiplerimiz bu noktalara hızla müdahale ediyorlar. Hem belediyemizin ekipleri hem AFAD ekipleri bu baskınlarla bir taraftan mücadele ederken, trafiğin akışının düzenlenmesi noktasında da emniyet müdürlüğümüzün ekipleri ve jandarma komutanlığımızın trafik timleri görev başındalar" dedi
 
AFAD Başkanı Bilden: Allah'a şükür ilk bilgilere göre can kaybı yok
 
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Başkanı Mehmet Halis Bilden, İstanbul'da yaşanan şiddetli yağışla ilgili ilk bilgilere göre can kaybı olmadığını bildirdi.
 
Bilden, sosyal medya hesabından, "AFAD ekiplerimiz İstanbul'da meydana gelen yoğun yağış ve selin ilk dakikalarından itibaren görevlerinin başında ve sahadalar. Hepsi sahada arama kurtarma çalışmaları yapıyorlar. Allah'a şükür İlk bilgilere göre can kaybı yok." açıklamasında bulundu.
 
Zorunlu olmadıkça araçla trafiğe çıkılmamasını öneren Bilden, ilgili kurumların uyarılarına uyulmasını istedi.
 
Bakan Eroğlu: Asya Yakası'nda çok güçlü bir yağış bekleniyor
 
Bakan Eroğlu, "Asya Yakası'nda çok güçlü bir yağış bekleniyor." açıklamasında bulundu.
 
Ulaştırma Bakanı Arslan: AFAD ve İBB teyakkuzda
 
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, İstanbul'daki şiddetli yağışa ilişkin, 'Tam bir afettir. Metrekareye 250 kilogram yağmur yağmış, bir saat, bir buçuk saatte, bu olağanüstü bir durum. Avrasya Tüneli'nde ekipler teyakkuz halinde. Su tahliyesi yapıyorlar. Kısa sürede de tünel geçişi başlamış olacak.' dedi.
 
Bakan Arslan, İstanbul'daki yağışa ilişkin gazetecilere yaptığı açıklamada, şiddetli yağış nedeniyle herhangi bir sıkıntı yaşanmaması adına Avrasya Tüneli geçişinin bir süreliğine trafiğe kapatıldığını bildirdi.
 
Ekiplerin teyakkuz halinde çalışmalarını sürdürdüğünü anlatan Arslan, şunları "Avrasya Tüneli'nde ekipler teyakkuz halinde. Su tahliyesi yapıyorlar. Kısa sürede de tünel geçişi başlamış olacak. Herhangi bir can kaybı yok ama bazı araçların kaldığı yerden dolayı araçlarda hasarlar var. Avrasya Tüneli'ndeki çıkış noktalarında olabilecek sıkıntı nedeniyle girişleri durdurduk. İSKİ su tahliyelerini hızlı bir şekilde yapıyor, devamında açılışı yapılacak." diye konuştu.
 
Ekiplerin tamamının bölgede teyakkuz halinde bulunduğunu kaydeden Arslan, kriz merkezinin çalışmalarını devam ettirdiğini, sıkıntı yaşayan vatandaşların kriz merkezlerine ulaşmasını istediklerini vurguladı.
 
Ekiplerin kurtarma çalışmalarını sürdürdüğünü, hasar tespitinin ise daha sonra gerçekleştirileceğini aktaran Bakan Arslan, "Herhangi bir hasar durumunda tespiti yapılıp, zarar ziyan ödemesi yönünde destek olunacak. Şu an yağmur durmuş vaziyette. Su tahliyeleri yapılıyor. Bugünkü yağışı meteorolojinin yoğun yağış haberiyle örtüştürmek doğru bir şey değil. Tam bir afettir. Metrekareye 250 kilogram yağmur yağmış, bir saat, bir buçuk saatte, bu olağanüstü bir durum." değerlendirmesinde bulundu.
 
İBB: Son meteorolojik verilere göre metrekareye 65 kilogram yağış düştü
 
İstanbul Büyükşehir Belediyesi kentte etkili olan yağış ile ilgili yazılı bir basın açıklaması yaptı.
 
Açıklamada  son meteorolojik verilere göre metrekareye 65 kilogram yağış düştüğü ve yağışla beraber saatte rüzgarın hızı 70-80 km-s kadar çıktığı belirtirken şunlara değinildi;
 
"İstanbul´da sabah 07.00 sıralarında başlayan yağış şehri etkisi altına aldı. Son meteorolojik verilere göre metrekareye 65 kilogram yağış düştü. Yağışla beraber saatte rüzgarın hızı 70-80 km-s kadar çıktı.
 
Yağışlar Silivri Büyükçekmece Başakşehir Üsküdar, Şişli, Fatih, Bakırköy bölgelerinde etkili oldu.
 
Yağışlar şu sıralarda şehir merkezinde etkisi azaltırken Karadeniz sahillerinde etkili oluyor.
 
İBB ekipleri alarma geçti. İtfaiye  Yol Bakım Onarım Daire Başkanlığı, İSKİ, İstaç ekipleri su baskını olan bölgelerde çalışlaşmalarını sürdürüyor.
 
Trafikle aksamalar meydana gelirken bazı metro seferler geçici olarak durduruldu.
 
18.07.2017 10:30 itibariyle raylı sistem hatlarındaki işletme durumu aşağıda yer almaktadır:
 
M1 hattında Yenikapı - Bakırköy istasyonları arasında sefer yapılamıyor.
 
Otogar - Kirazlı / Bakırköy- Havalimanı arasında sefer yapılabilmektedir.
 
T1 hattının tamamında sefer yapılamıyor.
 
T3 hattının tamamında sefer yapılamıyor.
 
Eyüp- Pierloti teleferik hattında sefer yapılamıyor.
 
Taksim İstasyonu Gezi Parkı çıkışı yolcu alımına kapatılmıştır. Diğer girişlerden yolcular istasyona girebilmektedir.
 
T4, M3, M2, Füniküler, Maçka teleferik hatlarında herhangi bir sefer aksaması yoktur."  
 
İstanbul'daki şiddetli yağış nedeniyle deniz ulaşımı ve raylı sistemlerde iptaller yaşanıyor
İstanbul'da gece başlayıp ve özellikle sabah saatlerinde etkili olan sağanak nedeniyle deniz ulaşımı ve raylı sistemlerde iptaller yaşanıyor.
 
Alınan bilgiye göre kentte gece saatlerinden itibaren etkili olan gök gürültü kuvvetli yağmur, trafikte aksamalara neden oluyor.
 
Yoğun yağış nedeniyle T1 Kabataş-Bağcılar Tramvay Hattı seferleri yapılamıyor. M1 Hafif Metro Hattı'nda da seferler Otogar- Kirazlı ve Bakırköy-Atatürk Havalimanı istasyonları arasında yapılıyor.
 
Ayrıca, İstanbul Deniz Otobüslerinin (İDO) Bostancı,Yenikapı, Marmara Adası ve Avşa Adası arasındaki deniz otobüsü, Bandırma ve Yenikapı arasındaki hızlı feribot seferlerinin bazıları yapılamadı.
 
İDO'nun 13.00'teki Yenikapı-Bandırma hızlı feribot, 14.00'teki Avşa-Marmara/Yenikapı-Bostancı deniz otobüsü, 15.00'teki Avşa-Marmara/Avcılar-Yenikapı-Bostancı deniz otobüsü seferleri de iptal edildi.
 
Silivri'de mahsur kalanlar botlarla kurtarılıyor
 
İstanbul'da en fazla yağışı alan Silivri'de evlerinde mahsur kalanlar botlarla kurtarılıyor.İstanbul’da kuvvetli sağanak yağmur etkili oluyor. Aniden bastıran şiddetli yağmur nedeniyle bir çok yerde su baskını meydana geldiği belirtiliyor. Otoyollarda araçlar su birikintileri içinde kalırken, bir çok bölgede işyerlerini su bastı.  İstanbul’da en fazla yağışı alan Silivri’de evlerinde mahsur kalanlar botlarla kurtarılıyor.
 
Tarihi Kapalıçarşı sular altında
 
Tarihi Kapalıçarşı'nın bazı kısımları etkili olan şiddetli yağış nedeniyle sular altında kaldı.
 
İstanbul'da sabah saatlerinde etkili olan şiddetli yağış hayatı olumsuz etkiliyor. Yoğun yağış yerli ve yabacı turistlerin sıklıkla ziyaret ettiği tarihi Kapalıçarşı'ya da zarar verdi. Tarihi çarşının tavanından  sular aktı. Yoğun yağış nedeniyle çarşısının bazı bölgelerini sular bastı.
 
Gayrettepe Metro İstasyonu sular altında
 
İstanbul'da etkili olan aşırı yağış nedeniyle Gayrettepe Metro İstasyonu sular altında kaldı. Merdivenlerden akan yağmur suları, istasyonda bulunan vatandaşlara zor anlar yaşattı.
 
Sabah saatlerinde etkili olan yoğun yağış hayatı felç etti. Gayrettepe Metro İstasyonu şiddetli yağışın etkisiyle sular  altında kaldı. Metroya inen merdivenlerden akan sular istasyonda bulunan yolculara zor anlar yaşattı.
 
Havalimanı metrosu Bakırköy'e kadar çalışıyor
 
Atatürk Havalimanı-Yenikapı arasında çalışan metro, su baskını nedeniyle Bakırköy'e kadar sefer yapıyor. Ayrıca Bayrampaşa metro istasyonunu da su bastığı bildirildi.
 
Sağanak yağış il genelinde etkili olmaya devam ediyor. Yağışın etkili olduğu metro durakları ve metrobüs yolları adeta göle döndü.
 
Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nden yapılan uyarıların ardından kent genelinde şiddetli yağış ve sağanak yağış etkisini sürdürüyor. Metro durakları ve metrobüs yolları da sağanak yağışın getirdiği taşkınlardan etkilendi. Yollar adeta göle dönerken, metro duraklarının içleri ve metrobüs yolu da adeta göle döndü.
 
Birçok metro seferi de yoğun yağıştan dolayı iptal edildi.
 
Avrasya Tüneli trafiğe kapatıldı
 
Avrasya Tüneli Anadolu-Avrupa Yönü de olumsuz hava koşulları nedeniyle geçici süre ile trafiğe kapatıldı.
 
Aşırı yağışın ardından Avrasya Tüneli Anadolu-Avrupa Yönü olumsuz hava koşulları nedeniyle geçici süreyle trafiğe kapatılırken, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Afet Koordinasyon Merkezi (AKOM) tarafından da kentin serin ve yağışlı havanın etkisi altında olduğu belirtilerek, fırtına şeklindeki yağışların sel ve su baskınlarına neden olabileceği uyarısı yapıldı.
 
Yağışın öğlen saatlerine doğru kent genelinde etkisini artırması ve akşam saatlerine kadar fırtına eşliğinde devam etmesi ve metrekareye 30 ila 65 kilogram yağışın düşmesinin beklendiği bildirildi.