16 Nisan 2024 Salı / 8 Sevval 1445

Kemal Batmaz'ın kod adı ortaya çıktı

FETÖ'cü darbe girişimini Adil Öksüz'le birlikte yöneten Kemal Batmaz'ın örgütteki kod adının 'Abdullah' olduğu ortaya çıktı.

4 Kasım 2016 Cuma 07:00 - Güncelleme:

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz'dalki darbe girişimini yönettikleri belirlenen firari Adil Öksüz ve Sincan Cezaevi'nde tutuklu Kemal Batmaz'ın ABD seyahatlerini inceleyen savcılık, ilginç bulgulara ulaştı. Savcı Ramazan Dinç'in darbe girişiminin Hava Kuvvetleri Komutanlığı ayağına yönelik olarak yürüttüğü soruşturmada, polis ve bilirkişilerden oluşan özel ekip, Öksüz ve Batmaz'ın ABD seyahatlerini mercek altına aldı.

İLK ZİYARET 1997'DE

Öksüz ve Batmaz'ın sadece darbe hazırlık toplantılarına katılmak için Pensilvanya'ya gitmediği, önceki yıllarda da ABD'ye gittiği anlaşıldı. Batmaz'ın ilk ABD seyahatinin 1997'de, Öksüz'ün ise 1999'da olduğunu belirleyen savcılık, ikilinin bu seyahatlerinin birini de 2009 ve 2010 yıllarında gerçekleştirdiğini tespit etti. 2009'da Öksüz'ün 18 Ekim'de gittiği ABD'den 23 Ekim'de döndüğü, Batmaz'ın ise 20 Ekim'de gittiği ve 22 Ekim'de döndüğü belirlendi. İkilinin 2010'da ise ABD'ye aynı gün, aynı uçakla gittiği ve yine birlikte döndüğü anlaşıldı.

 

 

SON TOPLANTIYA BİRLİKTE GİTTİLER

 

İlk darbe toplantısını 27 Aralık'ta Ankara'da yaptığı belirlenen Öksüz'ün Aralık, Mart, Haziran ve Temmuz aylarında ABD'ye gittiği belirlendi. Temmuz ayında ABD'ye aynı gün ve aynı uçakla Öksüz ile birlikte gittiği anlaşılan Batmaz'ın diğer seyahatlerde de Öksüz ile birlikte aynı tarihlerde ABD'de bulunduğu ancak bir gün aralıklarla gittikleri ortaya çıkarıldı. Savcılık, darbe girişiminden 4 gün önce ABD'ye giden ve 13 Temmuz'da dönerken Atatürk Havalimanı'nın güvenlik kameralarına yakalanan Öksüz ve Batmaz'ın koltuk numaralarına kadar belirledi. İstanbul'dan Newyork'a THY'ye ait TK-003 kodlu uçakla gittiği belirlenen Öksüz'ün “04G", Batmaz'ın ise “27H" numaralı koltukta oturduğu ortaya çıkarıldı. 13 Temmuz'da Newyork'tan İstanbul'a dönen THY'ye ait TK-002 kodlu uçakta ise Öksüz'ün “15H", Batmaz'ın “29E" numaralı koltukta geldiği bilgisine ulaşıldı. Öksüz ve Batmaz'ın darbe girişiminden bir ay önce yani 10 Haziran'da ABD seyahatleri için bilet rezervazyonu yaptığı ortaya çıkarıldı. Bu tarih, son darbe toplantısının zamanının 1 ay önceden belli olduğunu ortaya koyuyor.

TEK KİŞİLİK KOĞUŞLARDA

Bu arada Akıncı Üssü'nde Öksüz'le birlikte yakalanan Kemal Batmaz, Hakan Çiçek, Harun Biniş ve Nurettin Oruç'un Sincan Cezaevi'nde tek kişilik koğuşlarda tutulduğu öğrenildi. Soruşturma dosyasına, darbe girişimiyle FETÖ bağlantısını ortaya koyan önemli bir rapor girdi. Savcılık, Adil Öksüz'ün teröristbaşı Fethullah Gülen'le bir arada görüntülendikleri bir videoyu bilirkişilere inceletti. Video görüntülerden vücut dili analizi, yüz eşleştirmesi yapıldı. Bilirkişiler, söz konusu görüntüde yer alan kişinin Adil Öksüz olduğunu da raporunda belirtti. Söz konusu rapor soruşturma dosyasının en önemli delilleri arasında yer alacak.

Kod adı Abdullah

Kemal Batmaz'ın kod isim kullandığı anlaşıldı. Alınan ifadeler ve yapılan araştırma sonucu Batmaz'ın kod isminin “Abdullah" olduğu tespit edildi. Öte yandan savcılık yaptığı incelemede, Kemal Batmaz'ın darbe girişiminden iki hafta önce yani 1 Temmuz'da telefonunu kapattığı ve bir daha açmadığını belirledi. Batmaz'ın irtibatı nasıl sağladığını araştıran savcılık, 'kullanan kişiye ait olmayan hat' anlamına gelen 'patates hat' kullanmış olabileceği ihtimali üzerinde de duruyor. 16 Temmuz sabahı Akıncı Hava üssü civarında yakalanan ve “Kemal Batmaz ile önceden sözleşmiştik. O gün oraya tarla-arsa bakmaya gittim" diyen Harun Biniş'in, irtibatın nasıl sağlandığının sorulması üzerine ise “Mail ile haberleştik, sık görüşmezdik zaten" dediği öğrenildi.

Kardeşi detutuklu

Darbe girişimini yönettiği belirlenen Kemal Batmaz'ın, Kayseri'deki FETÖ soruşturması kapsamında tutuklu bulunan Prof. Dr. Şakir Batmaz ile kardeş olduğu öğrenildi. Erciyes Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü'nde görev yapan Şakir Batmaz, FETÖ soruşturması kapsamında gözaltına alınıp 24 Ağustos'ta çıkarıldığı mahkemece tutuklandı. Batmaz'ın darbe girişimini yönetenlerden olduğu belirlenen Kemal Batmaz'ın kardeşi olduğu öğrenildi.

Öksüz'ün çiftliğinde arama

FETÖ'nün “Hava Kuvvetleri imamı'' olduğu öne sürülen firari Adil Öksüz'ün saklandığı iddia edilen çiftlik evinde, arama yapıldı. Lüleburgaz ilçesine bağlı Müsellim köyündeki bir çiftlik evinde firari Adil Öksüz'ün saklandığı ihbarını alan güvenlik güçleri, çalışma başlattı. 250 personelin katılımıyla evde arama yapıldı. Öksüz'ün, daha önce İstanbul'da tutuklanan kayınbiraderi örgütün sözde “Rusya İmamı” Ali Sami Yıldırım'ın eşi Melike Yıldırım gözaltına alındı. Bu arada Öksüz'ün baldızları Belkıs Nur Tetik ve Seyyide Öznur Yıldırım, ifadelerinin ardından serbest bırakıldı. (Yeni Şafak)