27 Nisan 2024 Cumartesi / 19 Sevval 1445

Kumpas davasını çökerten itiraf

ABD’deki Sarraf davasında tezgah deşifre oldu. Cezaevinden telefonla bir adamıyla görüşen Sarraf’ın ceza almamak için yalan söyleyeceğini ifade ettiği ortaya çıktı.

5 Aralık 2017 Salı 07:00 - Güncelleme:
Kumpas davasını çökerten itiraf

TÜRKİYE’YE ekonomik ve siyasi operasyon için açılan ABD’de Sarraf Kumpas Davası’nın dünkü duruşmasında ‘iftira’ deşifre oldu. Eski Halk Bankası Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla’nın yargılandığı davada tehdit ve şantajla tanık olan Rıza Sarraf, ceket ve tişörtle duruşmaya katıldı. Atilla’nın avukatlarının Yargıç Richard Berman’a yazdığı mektup ise gündemi değiştirdi. Berman’a yazılan mektupta Rıza Sarraf ile Ahad isimli şahısla 15 Eylül 2016’da cezaevinden yaptığı telefon görüşmesine dikkat çekildi. Söz konusu görüşmede Sarraf’ın ihtiyaç durumunda hapisten dışarı çıkmak ya da daha az bir ceza almak için yalan söyleyeceğini ifade ettiği vurgulandı. Mektupta, “Sarraf daha az ceza almak için bir ifade uydurmak konusunda istekli “ cümlesi kullanıldı. 

 

 

 

 

MEKTUBU GİZLEDİLER

Atilla’nın avukatlarının mahkemeye sunduğu ve Sarraf’ın cezaevindeki telefon konuşmalarını içeren kayıtlar, ABD Mahkemeleri Elektronik Belge Erişim Sistemi’nden bir süre sonra kaldırıldı.

MONTAJLAR DİNLETİLDİ

FETÖ’nün 17/25 Aralık kumpasında kullandığı tape ve dinleme kayıtları ise Atilla’nın avukatlarının itirazlarına rağmen duruşmada yine dinletildi. Başından beri birçok skandalın yaşandığı davayı FETÖ’cüler de yakından takip ediyor. Dünkü duruşmayı da izleyen firari Adem Yavuz Arslan ile Emre Uslu, yine “Periscope” uygulaması üzerinden yayın yaptı.

Öte yandan İstanbul Başsavcılığınca, FETÖ’nün 17/25 Aralık darbe teşebbüsüne ilişkin yürüttüğü soruşturmada, “FETÖ üyesi olmak” suçundan aranan eski BDDK Murakıbı Osman Zeki Canıtez, Atilla davasında tanıklar arasında yer alıyor. Canıtez’in davaya “Yasadışı şekilde delil ve belge götürdüğü” tespit edilmişti.

Rıza’nın 3 çalışanı emniyette sorguda

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yürütülen soruşturma kapsamında, ABD’deki davaya evrak yolladığı iddiasıyla gözaltına alınan Sinem A, Regaip A. ve Mustafa H’nin emniyetteki sorgusu sürüyor. Şüpheliler hakkında, ‘’Devletin güvenliğine veya iç veya dış siyasal yararlarına ilişkin belge veya vesikaları kısmen veya tamamen yok eden, tahrip eden veya bunlar üzerinde sahtecilik yapan veya geçici de olsa bunları tahsis olundukları yerden başka bir yerde kullanan, hileyle alan veya çalmak’’ suçundan işlem yapılacağı kaydedildi. Bir şüphelinin telefonundan çıkan belgede Sarraf’ın Dubai’ye yerleşmek için araştırma yaptırdığı bilgisine ulaşılmıştı.