26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

Barzani son dakika referandum gelişmeleri! Kuzey Irak referandum haberleri!

Kuzey Irak referandum son dakika gelişmeleri vatandaşlar tarafından yakından takip ediliyor. Barzani Referandumu son dakika haberlerini sizler için derledik. Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Mesud Barzani 1 Kasım'da seçime gidilmesi yönünde karar verdi. IKBY geçtiğimiz haftalarda düzenlediği sözde referandum öncesi Saddam'ın Kürtlere yönelik uyguladığı Halepçe Katliamı'nı bol bol propaganda için kullanmıştı. Açıklanan sonuçlara göre ise Halepçe halkının sözde referanduma tepkisi beklenenin aksine oldu. Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY ) lideri Mesud Barzani, geçtiğimiz günlerde referandum çalışmalarına başlamıştı. Barzani’nin bu kararı Türkiye’nin de içerisinde bulunduğu birçok ülke tarafından kınandı. Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesut Barzani Türkiye saati ile saat 08.30 sıralarında karargahının bulunduğu Selahaddin kentinde oy kullandı. Irak referandum sonucu ne oldu? Kuzey Irak'ta yapılan referanduma göre, yüzde 92.73 oranında evet, yüzde 7.27 oranında ise hayır çıktı. Kuzey Irak referandumu son dakika gelişmeleri haberimiz içerisinde sizlerle.

5 Ekim 2017 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
Barzani son dakika referandum gelişmeleri! Kuzey Irak referandum haberleri!

Irak referandumu son dakika haberleri merakla araştırılıyor. Barzani referandumu son dakika gelişmelerini sizler için hazırladık. Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Mesud Barzani 1 Kasım'da seçime gidilmesi yönünde karar verdi. IKBY geçtiğimiz haftalarda düzenlediği sözde referandum öncesi Saddam'ın Kürtlere yönelik uyguladığı Halepçe Katliamı'nı bol bol propoganda için kullanmıştı. Açıklanan sonuçlara göre ise Halepçe halkının sözde referanduma tepkisi beklenenin aksine oldu. Geçtiğimiz günlerde Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY ) lideri Mesud Barzani, referandum yapacaklarını tüm dünyaya duyurdu. Barzani’nin referandum kararına ABD ve IŞİD'e karşı mücadele veren koalisyon içerisinde bulunan bazı ülkeler şu anda bir referandumun gerçekleşmesinin bu mücadeleyi baltalayacağını söylüyor ve referandumun 2 yıl ertelenmesini istiyorlardı. Iraklı Şii lider Mukteda el Sadr Kürt liderlere yazdığı mektupta Irak'daki referandumun Kürtler için intihar olacağı uyarısında bulundu. Kuzey Irak'ta yapılan referanduma göre, yüzde 92.73 oranında evet, yüzde 7.27 oranında ise hayır çıktı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kuzey Irak'taki referanduma tepki göstererek, "Irak'ın hem toplum, hem ülke olarak birliğe, beraberliğe ihtiyacı olan dönemde ayrılık adımları asla kabul edilemez.

Bu adım buram buram fırsatçılık kokuyor. Referandumu sonucuna bakmaksızın yok hükmünde kabul ediyoruz ve gayrimeşrudur diyoruz" dedi. Bağdat Yönetimi, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi ile diyalog kurmak için, yapılan yasa dışı referandumun sonuçlarını iptal etmeleri gerektiği belirtti. Kuzey Irak son dakika gelişmeleri haberimiz içerisinde sizlerle.

 

KUZEY IRAK SON DAKİKA HABERLERİ

Al Jazeera'da yer alan habere göre IKBY'nin sözde referandumu öncesi Halepçe Katliamı'nı propoganda amaçlı kullanan Barzani'ye bir şok da Halepçe halkından geldi.

Çoğunluğunu Iraklı Kürtlerin oluşturduğu Halepçe'de halkın yarısından fazlasının ou kullanmaya gitmediği belirtildi.

Halepçe Katliamı'nda kullanılan kimyasal silahların ABD'den tedarik edilmesine rağmen Halepçe halkının ABD saflarında yer alması beklenmedik bir gelişme olarak kaydedildi.

 

Irak'ın eski lideri Saddam Hüseyin, 1988 yılında Irak'ın Halepçe i bölgesinde Kürtlere karşı çeşitli bahanelerle kimyasal silah saldırısı düzenlemişti. Gazlı saldırı sonrasın yaklaşık 5 bin kişi feci şekilde can vermiş, 10 bin kişi de yaralanmıştı.

 

BARZANİ'DEN SON DAKİKA!

Tartışmalı referandumun ardından başta Türkiye olmak üzere İran ve Irak tarafından tecrit edilen IKBY, seçimlerin 1 Kasım'da yapılacağını duyurdu.

25 Eylül tarihindeki tartışmalı bağımsızlık referandumunun ardından yapayalnız kalan Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) lideri Mesut Barzani, 1 Kasım'da seçimlere gidiyor.

Bölgesel seçim komisyonu, parlamento ve başkanlık seçimlerinin 1 Kasım'da yapılacağını duyurdu. Propaganda süreci 15 Ekim'de başlayacak.

Barzani'ye ait yayın organı Rudaw, seçime koalisyon olarak katılmak isteyen partilerin en geç 6 Ekim'e kadar başvurması gerektiğini bildiriyor.

Seçimlere birçok partinin katılması bekleniyor. Başkanlık için aday olan ise şimdilik yalnızca bir isim var.