19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

MEB 2019 LGS tercih kılavuzu!

Milli Eğitim Bakanlığı LGS 2019 tercih kılavuzu dün itibariyle yayınlandı. Sınava giren binlerce öğrenci LGS 2019 tercih kılavuzu ile ilgili araştırmalarını sürdürüyor. LGS tercih sürecine girmiş olan öğrenciler MEB'in resmi sayfasında LGS sonuçlarını öğrenebilirler. İyi bir kul tercihi yapmak isteyen öğrenciler nitelikli okul arayışına girerek 1-12 Temmuz 2019 tarihine kadar tercihlerini yapmak zorundalar. Tercihlerini yapan öğrenciler sonuçları 22 Temmuz tarihinde öğrenebilecekler.

26 Haziran 2019 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
MEB 2019 LGS tercih kılavuzu!
Milli Eğitim Bakanlığı LGS 2019 tercih kılavuzu dün itibariyle yayınlandı. Sınava giren binlerce öğrenci LGS 2019 tercih kılavuzu ile ilgili araştırmalarını sürdürüyor. LGS tercih sürecine girmiş olan öğrenciler MEB'in resmi sayfasında LGS sonuçlarını öğrenebilirler. İyi bir kul tercihi yapmak isteyen öğrenciler nitelikli okul arayışına girerek 1-12 Temmuz 2019 tarihine kadar tercihlerini yapmak zorundalar. Tercihlerini yapan öğrenciler sonuçları 22 Temmuz tarihinde öğrenebilecekler.
 
 
2019 YILI MERKEZİ SINAV PUANI İLE ÖĞRENCİ ALAN ORTAÖĞRETİM KURUMLARI
 
 
LGS YÜZDELİK DİLİM NEDİR? HESAPLAMA NASIL YAPILIR?
 
Yüzdelik dilim, öğrencinin aldığı yerleştirmeye esas puan ile sınava giren tüm öğrencilerin içinde başarı sıralamasını gösteren değerdir.
 
Yüzdelik dilim öğrencinin sıralamasına yüz,100, sayısı ile bir oran kurulması ve bu sıralamanın yüzdelik olarak ifade edilmesidir. Yani sıralamanın 100 sayısıyla çarpılması ve sınava giren toplam öğrenci sayısına bölünmesidir.
 
Örnek vermek gerekirse yüzdelik dilimi %10 olan öğrenci sınava giren bir milyon üç yüz bin öğrenci arasından yüz otuz bininci, 130 000, olmuş demektir. Sınavın taban ve tavan puanları o seneki sıvvan koşullarına göre sürekli değişiklik gösterse de okula giriş için asıl gerekli olan değerin sınav sıralaması olduğu dolayısıyla yüzdelik dilim kullanılarak plan kurulması ve tercih yapılması daha doğru olacaktır.
 
Yüzdelik dilim, sınava giren adayın sınav sonucunda aldığı puan ile sınava giren tüm öğrencilerin bir orana oturtulduğu, bir başarı sıralama yöntemidir. Yüzdelik dilim sınav sonuç belgesinde il ve ülke genelinde olmak üzere iki ayrı şekilde hesaplanarak açıklanır. 
 
İl geneli hesaba katılarak açıklanan yüzdelik dilim, o öğrenciyle birlikte aynı ilde sınava giren öğrencilerin hesaplamaya dâhil edilmesiyle oluşurken; ülke genelinde hesaplanan yüzdelik dilim ise tüm ülkedeki öğrenci sayısı hesabı dahil edilerek açıklanır.

 

YÜKSEK ÖĞRETİM PROGRAMLARI VE KONTENJANLARI İÇİN TIKLAYIN

 
 
LGS TERCİHLERİ NASIL VE NEREDEN YAPILACAK?
 
Tercih işlemi öğrenci/veli tarafından bireysel olarak https://e-okul.meb.gov.tr internet adresinden yapılabileceği gibi mezun olduğu okuldan ya da herhangi bir resmi ortaokul müdürlüğünden yapılabilecektir.
 
2019 LGS SINAVINA DAİR DETAYLAR
 
Milli Eğitim Bakanlığınca, ortaöğretime geçiş tercih ve yerleştirme kılavuzu ve tercihlere esas kontenjan tabloları da yarın açıklanacak.
 
Sınav sonuçlarına göre yerleştirme yapılacak okulların tablolarında, 2018'de o okullara yerleştirmede oluşan en düşük ve en yüksek yüzdelik dilimler de öğrencilerin tercihlerine rehberlik etmek amacıyla verilecek.
 
MEB, 1 Haziran 2019'da yapılan LGS sınav sonuçları ile ilk kez "Merkezi Sınav Değerlendirme Raporu"nu da yayımladı.
 
Milli Eğitim Bakanlığının Eğitim Analiz ve Değerlendirme Raporları Serisinin yedincisinde "2019 Ortaöğretim Kurumlarına İlişkin Merkezi Sınav" ele alındı. Bu raporda, 2019 Ortaöğretime Geçiş Sınavı'na giren öğrencilerin sınav performansları incelendi ve detaylı analizler yapıldı.

LİSELER NE ZAMAN AÇILACAK?
 
Yaz tatili süresi düşürüldü. Ancak yeni düzenleme 2019 – 2020 Eğitim ve Öğretim Dönemiyle birlikte tekili olmaya başlayacak. Yani bu yıl yaz tatili yine 13 Hafta olarak uygulanacak. Ve yaz tatili 9 Eylül günü sona erecek.
 
SINAVSIZ YEREL YERLEŞTİRME NASIL YAPILACAK?
 
Sınavsız yerel yerleştirmede, 2018'de ortaokullarda bulunma kriteri bu yıl kaldırıldı. Sınavsız yerel yerleştirme, öğrencilerin ikamet adresleri, okul başarı puanının üstünlüğü ve okula özürsüz devamsızlık yapılan gün sayısının azlığı kriterlerine göre yapılacak. Üç kriterde eşitlik olması durumunda sırasıyla 8, 7 ve 6'ncı sınıflardaki yıl sonu başarı puanı üstünlüğüne bakılacak.
 
LİSELERDE EĞİTİM SİSTEMİ DEĞİŞİYOR
 
Milli Eğitim Bakanlığı, yeni ortaöğretim modelinin detaylarını yarın açıklayacak. Bu sistem 2020-2021 eğitim döneminde uygulanacak. 
 
İşte yeni eğitim sisteminin ayrıntıları:
 
-Ders sayısı azalıyor.
 
-Liselere Kariyer Ofisleri geliyor.
 
-12. Sınıflarda Ders saatleri azaltılıp destek çalışmaları geliyor.
 
-Her öğrenci üniversitedeki gibi kendi istediği dersleri seçebiliyor.
 
-Yeni lise sistemi ilk olarak 2020-21 yılında 9.sınıflardan başlıyor. Kademeli geçiş olacak.
 
-Bilgi Kuramı zorunlu ders haline geliyor.
 
-Yaparak uygulayarak öğrenme ağırlık kazanıyor.
 
-12.sınıfta çok enteresan yenilikçi dersler geliyor.
LGS'DE SORU İPTALİ YOK
 
Buna göre, 2019 Merkezi Sınavı 1 Haziran 2019'da sözel bölümü saat 09.30, sayısal bölümü saat 11.30'da başlayan iki oturum halinde uygulandı.
 
Sözel bölümde öğrencilere Türkçe, T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ve Yabancı Dil alt testlerinde toplam 50 soru soruldu ve 75 dakika cevaplama süresi verildi. Sayısal bölümde yer alan Matematik ve Fen Bilimleri alt testlerinde toplam 40 soru soruldu ve öğrencilere 80 dakika süre verildi.
 
Merkezi sınava 1 milyon 74 bin 13 öğrenci başvurdu, bu öğrencilerden 1 milyon 29 bin 555'i sınava katıldı. 2018-2019 eğitim öğretim yılında 8. sınıftan mezun olan öğrencilerin yüzde 85,08'i merkezi sınava katıldı.
 
Sınav sonrasında her iki oturuma ait hiçbir soru iptali olmadı. 
LGS'de tam puan aldı
 
Ankara'nın Sincan ilçesinde okuyan Ahmet Emre Çelebi, Liselere Geçiş Sistemi (LGS) sınavında tüm soruları doğru yanıtlayarak tam puan aldı.
 
Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB),1 Haziran'da yapılan merkezi sınavda 500 tam puan alan Çelebi, ailesi ve okulunun gururu oldu.
 
Çelebi,yaptığı açıklamada, sınava düzenli çalışma temposuyla hazırlandığını, yeni nesil sorulara çalıştığını söyledi.
 
Sınava hazırlanırken sosyal hayatından da kopmadığını belirten Çelebi, şöyle devam etti:
 
"Sınavım iyi geçmişti ama birkaç yanlışım çıkar diye de düşünüyordum. Sonucun bu şekilde olmasından dolayı çok mutluyum. İnşallah herkes bu duyguyu yaşar. Öğretmenlerimiz, bu süreçte bize çok yardımcı oldu, teşekkür ediyorum. Ailem de çok sevinçli. Ailem bana özellikle psikolojik olarak çok destek verdi, onların sayesinde sınava daha rahat girdim.
 
Onlara da çok teşekkür ederim."

2019 YILI MERKEZİ SINAV PUANI İLE ÖĞRENCİ ALAN ORTAÖĞRETİM KURUMLARI