26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

Mevlüt Mert Altıntaş FETÖ'cü mü?

Rusya Büyükelçisi Andrey Karlov'u Ankara'da öldüren suikastçı Mevlüt Mert Altıntaş'la ilgili yeni detaylara ulaşıldı. Rusya’nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov, dün akşam saatlerinde Çankaya Belediyesi’ne ait Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde fotoğraf sergisi açılışına katıldı. Burada saldırıya uğrayan Büyükelçi tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı. Bu hain saldırıyı gerçekleştiren suikastçı Mevlüt Mert Altıntaş kimdir? Hakkında neler ortaya çıktı? İşte ayrıntılar...

24 Aralık 2016 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
Rusya’nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov'a dün akşam suikast düzenleyen kişinin kimliği belli oldu. Suikastçının Mevlüt Mert Altıntaş olduğu İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından açıklandı. Mevlüt Mert Altıntaş’ın kimliğine dair ve geçmişine dair detaylar belli olmaya devam ediyor. İşte onlardan ortaya çıkanlar.
 
YÜZDE 1 MİLYON FETÖ'CÜ
 
Fethullah Gülen'e bir dönem en yakın isimlerden biri olan Latif Erdoğan'a göre suikastçı polis memuru Mevlüt Mert Altıntaş "yüzde bir milyon FETÖ'cü." O dönemde Polis okullarının büyük ölçüde FETÖ'nün kontrolünde olduğunun altını çizen Latif Erdoğan "FETÖ artık intihar saldırılarına başladı. Bu çok tehlikeli bir süreç. Çok dikkatli olunması gerekir." dedi.
 

RUS BÜYÜKELÇİ ANDREY KARLOV'UN VURULMA ANI

 
FİRARİ FETÖ'CÜNÜN EVİNDE KALIYORDU
 
Rus Büyükelçi'ye suikast düzenleyen Mevlüt Mert Altıntaş, daha önce Today's Zaman'ın Ankara temsilciliğini yapan firari FETÖ'cü Abdullah Bozkurt'un evinde kaldığı tespit edildi.
 

 
15 TEMMUZ'U BİLİYORMUŞ
 
Suikasti gerçekleştiren Mevlüt Mert Altıntaş'ın 15 Temmuz'da FETÖ'nün İstanbul ve Ankara'da düzenlediği darbe girişimi sırasında yaptıkları ise dikkati çekti. Ölü olarak ele geçirilen Ankara Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü'nde görevli polis memuru Mert Altıntaş'ın, Temmuz ayında geçici görevle Diyarbakır'da bulunduğu ortaya çıktı. 15 Temmuz darbe girişimi sırasında Diyarbakır'da bulunan Altıntaş'ın 16 Temmuz günü 2 gün izin alarak Ankara'ya gittiği belirtildi. 18 Temmuz gününe kadar izin alan Altıntaş'ın, Ankara Demetevler Mahallesi'nde bir evi adres gösterdiği ifade edildi. Darbe girişimi nedeniyle polislerin izinlerinin iptal edildiği dönemde Altıntaş'a 2 gün izin veren dönemin Diyarbakır Çevik Kuvvet Şube Müdürü Kahraman Sezer'in ise 15 Temmuz darbe girişiminden sonra FETÖ/PDY terör örgütü soruşturması kapsamında tutuklandığı belirtildi.
 

 
AİLESİ GÖZALTINA ALINDI
 
Mevlüt Mert Altıntaş'ın ailesine yönelik operasyon başlatıldı. Saldırgan Mert Altıntaş'ın annesi, babası, kız kardeşi ve ev arkadaşı gözaltına alındı.
 
SALDIRI ÖNCESİ HAZIRLIK YAPMIŞ
 
Öte yandan Çevik Kuvvet polisi Mert Altıntaş'ın, korkunç olayın meydana geldiği Çankaya Sanat Galerisi'nin hemen yanındaki otelde kaldığı ve burada da Rus Büyükelçi'ye düzenlediği saldırıya hazırlık yaptığı kaydedildi. Büyükelçi'nin Sanat Galerisi'ne geleceği saati de bildiği öğrenilen Altıntaş'ın, birilerinden istihbarat almış olabileceği şüphesi üzerinde duruluyor. Mert Altıntaş'ın İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nda soruşturulan şüpheliler listesinde olduğu belirtilirken, 2012 yılında Polis Meslek Yüksek Okulu sınavında kopya çektiği ve sınav sonrası polisliğe de bu şekilde girdiği belirtildi.
 

 
MEVLÜT MERT ALTINTAŞ KİMDİR?
 
Bakan Soylu'nun açıkladığı Mevlüt Mert Altuntaş'ın FETÖ ile bağlantıları da ortaya çıktı. Suikastçi Mevlüt Mert Altuntaş'ın FETÖ ile bağlantıları ortaya çıkmaya başladı. Polis kılığındaki teröristin 15 Temmuz darbe girişimi sırasında izinli olduğu ortaya çıktı...  Saldırganın sosyal medya sitesi Facebook'ta ilk paylaşımı yaptığı tarih de dikkat çekici: 7 Şubat 2012... Bu tarih MİT Müsteşarı Hakan'ın Fidan'ın FETÖ'nün yargıdaki militanları tarafından ifadeye çağrıldığı tarih.  Terörist Altuntaş'ın İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Vekili Hasan Yılmaz tarafından yürütülen 2010 yılı soru çalma soruşturmasında şüpheli olduğu belirtiliyor. Polis üniformalı teröristin ayrıca FETÖ'ye bağlı Özel Körfez Dershanesi'nde eğitim gördüğü de belirtiliyor. 
 

 
ANDREY KARLOV FOTOĞRAF SERGİSİNE KATILMIŞTI
 
Rusya’nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov, dün akşam saatlerinde Çankaya Belediyesi’ne ait Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde fotoğraf sergisi açılışına katılmıştı. Ankara Büyükelçiliği ile Çankaya Belediyesi işbirliğinde gerçekleştirilen ’Gezgin gözüyle Kaliningrad’dan Kamçatka’ya Rusya’ isimli fotoğraf sergisinin açılış konuşmasından sonra Rus Büyükelçi Andrey Karlov, konuşma yapmak üzere kürsüye davet edilmişti.
 
SALDIRGAN ARKASINDA BEKLİYORDU ATEŞ AÇTI
 
Bu sırada görgü şahitlerinin ifadesine göre polis kimliğini göstererek sergiye giren saldırgan kürsüde Karlov'un arkasında duruyordu. Ensesine ve sırtına 4 kurşun isabet eden Karlov, kanlar içinde sırtüstü yere yığıldı. Saldırgan yerde yatan büyükelçiye 2 el daha ateş açtığı öğrenildi. Sergideki davetliler etrafa kaçışarak kendilerini yerlere attı. Bu sırada seken kurşunlardan da 3 kişi hafif şekilde yaralandı.
 
SALDIRGAN SALONU BOŞALTTI
 
Saldırgan Rus Büyükelçi’yi vurduktan sonra elindeki silahıyla birkaç kez hava ateş açarak çevresindekileri kendisinden uzaklaştırdıktan sonra Arapça ve Türkçe konuşarak "Halep’te çocukları öldürdünüz bunun intikamını alacağız" şeklinde açıklamalarda bulundu. Ardından tüm davetlilerin salından çıkmasını isteyen saldırgan, "Benim buradan ancak ölüm çıkar" diye bağırmayı sürdürdü. Sanat merkezindekiler dışarı çıkarken bu arada içeriden birkaç kez daha silah sesi duyuldu.
 

 
DÜNYADAN TEPKİ YAĞDI
 
İngiltere, Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov'a yönelik gerçekleştirilen silahlı saldırıyı kınadı.
 
İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson, Rus büyükelçinin silahlı saldırı sonucu öldürülmesine ilişkin resmi Twitter hesabından açıklamada bulundu.
 
Açıklamasında Johnson, Rusya'nın Ankara Büyükelçisine yönelik düzenlenen "alçak cinayeti" duymaktan dolayı şok olduğunu belirterek, "Düşüncelerim elçinin ailesiyle birlikte. Bu ödlek saldırıyı kınıyorum." ifadelerini kullandı.
 
İngiltere'nin Ankara Büyükelçisi Richard Moore şahsi hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda, Büyükelçi Karlov'un eşi Marina Karlova ile ailesine başsağlığı dileklerini iletti. Moore, "Bu korkunç cinayeti şiddetle kınıyorum. Bahane yok. Mütevazi, misafirperverlik gösteren bir profesyoneldi." dedi.
 
ABD yönetiminden kınama
 
ABD yönetimi, Karlov’un silahlı saldırıya uğramasına ilişkin, “Kaynağı ne olursa olsun bu şiddet eylemini kınıyoruz." açıklamasını yaptı.
 
ABD'nin Ankara Büyükelçiliği ise elçilik hesabından Büyükelçi John Bass'in "Büyükelçi Karlov'a bu akşam düzenlenen haince saldırıyı şiddetle kınıyorum." açıklamasına yer verdi.
 
BM, Rus Büyükelçi Karlov'un öldürülmesini kınadı 
 
BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, yaptığı açıklamada, Rusya'nın Ankara Büyükelçisine yönelik silahlı saldırıyı kınadıklarını belirterek, bu saldırının hiçbir meşru gerekçesi olamayacağını söyledi.
 
Stephane Dujarric, saldırının faillerinin yargı önüne çıkarılmasını umduklarını da sözlerine ekledi.
 
ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Samantha Power da sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, saldırıyı kınayarak, Karlov'un ailesine taziye dileklerini sundu.
 
Almanya'dan kınama
 
Almanya'nın Ankara Büyükelçiliği de "Büyükelçi Karlov'un canice öldürülmesinden dolayı derinden şoke olduk. Rus meslektaşlarımızla birlikte yas tutuyoruz. #Ankara" mesajını paylaştı.