25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

OHAL uzatıldı mı? MGK toplantısı alınan kararlar neler? MGK son dakika!

MGK toplantısı son dakika açıklamaları yakından takip ediliyor. MGK toplantısı alınan kararlar neler sorusunun cevabı araştırılıyor. OHAL süresi uzatıldı mı? Milli Güvenlik Kurulu (MGK), 16 Ekim itibari ile Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde toplandı. Toplantıya Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlık yaptı. İdlib, Kerkük, OHAL süresinin uzatılması gibi konular hakkında yapılacak açıklamalar heyecanla beklenmeye başlandı. Toplantı yaklaşık 1 saat 40 dakika sürdü. MGK'da OHAL, İdlib operasyonu, bağımsızlık referandumunun ardından Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi'ne yönelik yaptırım planlarıyla ABD ile yaşanan vize gerginliğinin de ele alındı. MGK'nın gündeminde OHAL'in 3 ay daha uzatılması ile ilgili tavsiye kararı aldı. Açıklamada ayrıca 'Türk hava sahasının IKBY'ye kapatılması ve İbrahim Halil Sınır Kapısı'nın Merkezi Irak Yönetimince devralınması sürecinin başlatılması hükümete tavsiye edilmiştir'denildi. MGK toplantısı son dakika açıklamalarını haberimiz üzerinden takip edebilirsiniz.

16 Ekim 2017 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
OHAL uzatıldı mı? MGK toplantısı alınan kararlar neler? MGK son dakika!

MGK son dakika gelişmeleri, OHAL süresi uzatıldı mı sorusunun cevabı merak ediliyor. MGK toplantısı alınan kararlar neler? Milli Güvenlik Kurulu (Mgk) 16 Ekim tarihi itibari ile toplandı. Başkanlığını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yaptığı toplantı toplam 100 dakika sürdü. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde gerçekleşen MGK'da OHAL, İdlib operasyonu, bağımsızlık referandumunun ardından Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi'ne yönelik yaptırım planlarıyla ABD ile yaşanan vize gerginliğinin de ele alındı. MGK'dan sonra da Bakanlar Kurulu toplanacak. MGK bildirisi açıklandı. OHAL'in 3 ay daha uzatılması ile ilgili tavsiye kararı aldı. Açıklamada ayrıca "Türk hava sahasının IKBY'ye kapatılması ve İbrahim  Halil Sınır Kapısı'nın Merkezi Irak Yönetimince devralınması sürecinin  başlatılması hükümete tavsiye edilmiştir"denildi.MGK son dakika gelişmelerini haberimiz üzerinden takip edebilirsiniz.

 

MGK SON DAKİKA HABERLERİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde toplanan Milli Güvenlik Kurulu sona erdi. 

MGK  Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında  Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde toplandı. Yaklaşık 1 saat 40 dakika süren toplantı sona erdi.  Toplantıya ilişkin MGK  bildirisi yayımlandı.  Bildiride şöyle denildi: "Türk Silahlı Kuvvetleri unsurlarının İdlib’te “gerginliği azaltma görev gücü” kapsamında yürüttüğü harekât hakkında Kurul’a bilgi arz edilmiştir. Suriye’de kalıcı barışı tesis etmek amacıyla, astana mutabakatı çerçevesinde görev yapan unsurlarımızın İdlib çatışmasızlık bölgesindeki görevini başarıyla sürdürdüğü değerlendirilmiştir.

Irak Anayasası’nı ihlal eden gayrımeşru IKBY referandumu sonrasında atılan adımlar değerlendirilmiş; alınması öngörülen yeni tedbirler müzakere edilmiştir. Türk Hava Sahası’nın  İKBY’ne kapatılması ve İbrahim Halil Sınır Kapısı’nın Merkezî Irak Yönetimi’nce devralınması sürecinin başlatılması hükûmete tavsiye edilmiştir.

 

KERKÜK OPERASYONU

Bu çerçevede Merkezî Irak Yönetimi’nin tüm ülkede anayasal egemenliğini tesis etmek üzere ve özellikle Kerkük’te attığı adımlar değerlendirilmiş; Irak’ın siyasi birliğinin ve toprak bütünlüğünün korunmasına atfettiğimiz önem bir kez daha vurgulanmıştır. Merkezî Irak Yönetimi’nin Kerkük’te yürüttüğü operasyonun, şehrin son dönemde bozulmaya çalışılan demografik yapısının, tarihî derinliğine uygun şekilde tesisini de sağlamayı amaçlaması hususundaki hassasiyetimiz ve beklentimiz özellikle belirtilmiştir

 

OHAL UZATILDI MI?

 FETÖ/PDY, PKK/PYD-YPG, DEAŞ başta olmak üzere tüm  terör örgütleriyle mücadele kapsamında yurt bütününde uygulanan olağanüstü hal  değerlendirilmiş, demokrasimizin, hukuk devleti ilkesinin ve vatandaşlarımızın  hak ve özgürlüklerinin korunmasına yönelik tedbirlerin devamlılığını sağlamak  üzere hükümete, olağanüstü halin uzatılması tavsiyesinde bulunulması  kararlaştırılmıştır." MGK sonrası Bakanlar Kurulu toplanacak.

MGK'DA ALINAN KARARLAR NELER?

MGK bildirisi açıklandı, OHAL'in uzatılması için tavsiye kararı alındı

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde gerçekleşen MGK'da OHAL, İdlib operasyonu, bağımsızlık referandumunun ardından Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi'ne yönelik yaptırım planlarıyla ABD ile yaşanan vize gerginliğinin de ele alındı. Kararların açıklanmasının ardından haberimiz üzerinden öğrenebilirsiniz.

Toplantıda, olağanüstü hal uygulamasının ( OHAL) 3 ay daha uzatılması yönünde karar alınacağı tahmin ediliyor. MGK'dan sonra da Bakanlar Kurulu toplanacak.

 

Toplantıya ilişkin MGK  bildirisi yayımlandı.  Bildiride şöyle denildi:

"Türk hava sahasının IKBY'ye kapatılması ve İbrahim  Halil Sınır Kapısı'nın Merkezi Irak Yönetimince devralınması sürecinin  başlatılması hükümete tavsiye edilmiştir. FETÖ/PDY, PKK/PYD-YPG, DEAŞ başta olmak üzere tüm  terör örgütleriyle mücadele kapsamında yurt bütününde uygulanan olağanüstü hal  değerlendirilmiş, demokrasimizin, hukuk devleti ilkesinin ve vatandaşlarımızın  hak ve özgürlüklerinin korunmasına yönelik tedbirlerin devamlılığını sağlamak  üzere hükümete, olağanüstü halin uzatılması tavsiyesinde bulunulması  kararlaştırılmıştır.

MGK’da Suriye ve Kuzey Irak ile ilgili gelişmeler de masaya yatırılacak. Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Suriye’nin İdlib kentinde yürüttüğü çatışmasızlık bölgeleri oluşturulmasına yönelik operasyonunda gelinen aşama değerlendirilecek. Kuzey Irak’ta bağımsızlık referandumu sonrasında atılacak adımlar ile Kerkük’te yükselen gerilim de MGK’nın ele alacağı konu başlıkları arasında yer aldı.