26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

Modern tıp geçmişle bağını koparmamalı

Geleneksel tedavinin, modern tıbbın alternatifi değil, tamamlayıcısı olduğunu vurgulayan Emine Erdoğan “Tıp ilmi insanlık tarihiyle yaşıttır. Geçmişle bağları koparmadan, bilimsel hakikate ulaşma çabasında olmalıyız” dedi.

20 Nisan 2018 Cuma 07:00 - Güncelleme:
Modern tıp geçmişle bağını koparmamalı

"Medeniyetlerin Beşiğinde Anadolu Tıbbı” sloganıyla Türkiye’de ilk kez gerçekleştirilen Uluslararası Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Kongresi başladı. İstanbul Kongre Merkezi’nde düzenlenen etkinliğe; Sağlık Bakanı Ahmet Demircan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Eşi Emine Erdoğan ile birlikte 30 ülkeden 115 yabancı konuk ve 178 bilim insanı katılıyor. 

HİPOKRAT İLE İBN-İ SİNA

Kongrede konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan; geleneksel tıbbın son yıllarda Dünya Sağlık Örgütü başta olmak üzere, uluslararası kurumların dikkatle takibe aldığı bir konu olduğunu belirterek “Açık ve net olarak ifade etmek isterim; geleneksel ve tamamlayıcı tıp, modern tıbbın alternatifi değil, tamamlayıcısıdır. Tıp ilmi, insanlık tarihiyle yaşıttır. Sorun modern tıbbın geçmişle bağlarını kopararak, bu birikimi yok sayması ve insanın ruh ve beden bütünlüğünü göz ardı etmesidir. İnsanlık tarihinin bir bölümünü yok saymak, varlığı eksik algılamaktır. Geleneği dışlayan, küçümseyen tüm davranışlar çağ dışı bir yaklaşımın ürünüdür. Bu kongre Hipokrat ile İbn-i Sina’yı birlikte anlama çabasıdır” diye konuştu.

ÖNYARGIDAN UZAK OLUN

Geleneksel tıp konusunda alınması gereken çok mesafenin olduğunu aktaran Emine Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü:  Bilimsel çalışma yapan esaslı araştırma merkezleri kurmalıyız. 2012 yılında Sağlık Bakanlığı’mız bünyesinde ‘Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Daire Başkanlığı’  kuruldu. Mevzuat düzenlemesi yapıldı. Üniversitelerimizde merkezler açıldı. Geleneksel ve tamamlayıcı tıp alanına, bilimsel bir temel kazandırmak zaruridir. Bilim insanlarımız  bu konuya önyargısız yaklaşmalı.Hep birlikte önyargıdan uzak, bilimsel hakikate ulaşma çabasında olmalıyız.

İNSANI DENEK YAPMAK SAYGISIZLIK

Modern tıptaki suistimallerin göz ardı edilmemesi gerektiğini belirten Erdoğan “Dünyada ilaç endüstrisi, tıp mesleğini kontrolüne almış durumda Bilimsel etiketle yapılan birçok araştırma, sektörün menfaatlerini öncelemektedir. Sağlık bütçemizin önemli bir kısmı ilaçlara ayrılıyor. İnsanı bir denek haline getirmek, insan onuruna yapılan en büyük saldırıdır ” diye konuştu.