26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

Mutfak tüpüne terör denetimi

Terörle mücadele kapsamında el yapımı patlayıcıların (EYP) yapımında kullanılan LPG (mutfak tipi) tüplere yönelik geçen ay kapsamlı bir denetim gerçekleştirildi.

Ercan Baysal24 Eylül 2016 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
Mutfak tüpüne terör denetimi

Denetimin ardından soruşturma başlatıldığı öğrenildi. TC kimlik numarası olmadan satış yapan, boş tüp gelmeden dolu tüp veren, bir başka markanın tüpünü bulunduran ve ihtiyaç harici tüp verenlere soruşturma açıldı. Jandarma Genel Komutanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından gerçekleştirilen inceleme sonucunda belirlenen kriterlere dikkat etmeden satış yapanlara LPG Piyasası Kanunu kapsamında cezai yaptırım uygulanacak. Örneğin bir eve ihtiyaçtan fazla (20-30 adet) tüp satışı gerçekleştiren bayiye ceza verilecek.

KİMLİK BİLDİRME ŞARTI

Güneydoğu Anadolu Bölgesi ve Doğu Anadolu Bölgesi’nde bulunan bayilerin sıkı bir denetimden geçirildiğine dikkat çeken güvenlik kaynakları, “Tüp bayilerine yönelik sahada kapsamlı bir denetim faaliyeti yürütüldü. Kısa sürede soruşturmanın sonuçları belli olacak. Özellikle güvenlik riski oluşturan şehirler ve ilçelere yoğunlaşıldı” dedi.

Başbakan Yıldırım’ın talimatıyla Haziran’dan beri EYP yapımında kullanılan malzemelerle ilgili denetimler yapılıyor. Firmaların tüplerde seri numarası ve kare kod bulundurulmasının zorunlu olması, dolumdan nihai tüketime kadar tüm sürecin online takibi, tüpü satın alan son tüketicinin kimlik bilgilerinin alınması gibi tedbirler hayata geçirilmişti.