19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Nargile kalbi bozuyor

Halk arasında zararsız kabul edilen nargilenin sigaradan daha fazla zarar verdiği belirtildi. Uzmanlar marpuçtan çekilen her dumanın kalpte ritim bozukluğuna neden olduğunu açıkladı.

1 Mayıs 2017 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
Nargile kalbi bozuyor

Suyun filtreleme etkisinden dolayı daha az zararlı olduğu, bağımlılık yapmadığı ve masum bir alışkanlık olduğu düşünülen nargile de insan sağlığına en az sigara kadar zarar verdiği açıklandı. Son yıllarda açılan özel kafelerle nargile alışkanlığı özellikle genç nüfus arasında yaygınlaştı. Sağlık Bilimleri Üniversitesi tarafından yürütülen araştırmada nargile kullanımının insan sağlığını ne şekilde etkilediği incelendi. 

SAĞLIKLI DENEKLER KULLANILDI

Araştırma ekibinde yer alan Doç. Dr. Yunsur Çevik, nargile içilmesinin ardından kan basıncı, nabız hızı ve kandaki oksijen doygunluğunda görülen olumsuz değişimlerin kalpte ciddi ritim bozukluklarının habercisi olabileceği belirtti. Çalışmada sağlıklı bireylerde nargile içimi sonrası karbonmonoksit seviyesinin önemli seviyelere yükselmesi ilk kez kansız bir teknikle gösterildi. Nargileye bağlı toksik karbonmonoksit gazının önemli ritim bozukluklarına ve EKG değişikliklerine neden olduğunu da gösteren araştırmaya, tamamen sağlıklı yaşları 18-40 aralığında 28’i erkek, 5’i kadın 33 gönüllü katıldı. 

Verem riski de var

Nargile kullanımına bağlı olarak kanser, kalp-damar, beyin-sinir VE KOAH hastalıklarının arttığını belirten Doç. Dr. Çevik, “Nargile içicileri derin duman teneffüsü yaptıkları için sigara kullananlara göre daha fazla karbonmonoksite maruz kalır. 30-45 dakika nargile içiminde alınan nikotin miktarı 50 sigara içilmesine eşittir. Nargile ayrıca verem, uçuk ve hepatit gibi başka riskleri de beraberinde getirir” açıklamasında bulundu.