27 Nisan 2024 Cumartesi / 19 Sevval 1445

24 Haziran 2018 oy pusulası saat kaçta

24 Haziran 2018 oy pusulası saat kaçta bitecek geçerli geçersiz durumlar neler Seçimde oy nasıl kullanılır

24 Haziran 2018 Pazar 07:00 - Güncelleme:
24 Haziran 2018 oy pusulası saat kaçta

Seçimde oy nasıl kullanılır son dakika 24 Haziran 2018 oy pusulası saat kaçta bitecek? Vatandaşların merak ettiği soruların yanıtları haberimizde yer alıyor. Vatandaşların merakla beklediği 24 Haziran seçimlerine kısa bir süre kaldı. Cumhurbaşkanı ve milletvekili seçiminin gerçekleştirileceği seçime geri sayım yapılırken detaylar araştırılmaya başlandı.

 

CUMHURBAŞKANI ADAYLARI

Cumhurbaşkanı seçiminde 6 aday yarışacak. AK Parti ve MHP'nin kurduğu  "Cumhur İttifakı" Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı, CHP Muharrem İnce'yi, HDP  ise Selahattin Demirtaş'ı cumhurbaşkanı adayı olarak gösterdi.

Seçmenlerin imzasıyla cumhurbaşkanı adayı olmak üzere başvuran ve  gerekli 100 bin imzayı toplayan İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Saadet  Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu ve Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu  Perinçek de cumhurbaşkanı olabilmek için yarışacak.

 

İTTİFAKLAR

Vatandaşlar, bu seçimde 550 yerine 600 milletvekili için oy  kullanacak. Seçime AK Parti, CHP, HDP, HÜDA PAR, İYİ Parti, MHP, Saadet Partisi  ile Vatan Partisi katılacak. BBP'nin adayları AK Parti, DP'nin adayları ise İYİ  Parti listelerinden seçime girecek.

Siyasi partilerin ittifak yaparak, seçime katılmasına olanak tanıyan  yeni yasa değişikliği sayesinde ittifaklar da kuruldu. AK Parti ve MHP "Cumhur  İttifakı", CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi ise "Millet İttifakı" adı altına oy  pusulasında yer alacak.

 

OY VERME İŞLEMİ HANGİ SAATLER ARASINDA?

Seçimde oy verme saatlerine ilişkin YSK kararı da Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna göre, Cumhurbaşkanı ve 27. Dönem Milletvekili Genel Seçimi’nde oy verme günü olan 24 Haziran 2018 Pazar günü, cumhurbaşkanı seçiminin ikinci oylamaya kalması durumunda ise 8 Temmuz 2018 Pazar günü tüm yurtta oy verme başlangıç ve bitiş saatleri 08.00-17.00 olarak belirlendi.

 

OY SAYIM İŞLEMİ SAAT KAÇTA BAŞLAYACAK?

Saat 17:00’da sandıklar kapanacak ve YSK tarafından sayım işlemine geçilecek. Televizyon ekranlarına yansıtılacak seçimin sayım işleminin akşam saat 23:00’e kadar sürmesi bekleniyor.

 

 

YSK SEÇMEN SORGULAMA İŞLEMİ NASIL YAPILIR?

Seçmen kağıdı ellerine ulaşmayan vatandaşlar, nerede oy kullanacaklarını YSK'nın internet sitesinde öğrenebiliyor. Vatandaşlar, seçmen sorgulama uygulamasının ‘Nerede Oy Kullanacağım’ sayfasına girerek oy vereceği sandık bilgilerine ulaşabiliyor. Yurt dışında ikamet edenler ise seçmen sorgulama uygulamasının ‘Yurtdışı Seçmen Sorgulama’ sayfasından oy kullanacakları tarih aralığı ile oy vereceği yer ve adres bilgilerini sorgulayabiliyor.

Yurtiçi seçmen sorgulama yapmak için YSK’nın internet sitesine girip https://secmen.ysk.gov.tr/ysk/, ‘Nüfusa Kayıtlı Olduğu İl’, ‘T.C. Kimlik Numarası’, ‘Nüfusa Kayıtlı Olduğu Sıra No’ gibi bilgileri doldurduktan sonra resim doğrulaması yaparak nerede oy kullanacağını öğrenebilecek.