20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

Paralel yapı Mahkeme emriyle yapılan dinlemeleri TibNOT programıyla kopyaladı

Emniyet’in kullandığı TibNET programından teknik takip sonuçlarını iz bırakmadan kaçıramayan illegal yapının, kendi hazırladığı TibNOT yazılımıyla tüm kayıtları klonladığı ortaya çıktı. Paralel, 2009’da çalıştay yaparak programı polis müdürlerine tanıtmış.

KEMAL GÜMÜŞ27 Ağustos 2014 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
Paralel yapı Mahkeme emriyle yapılan dinlemeleri TibNOT programıyla kopyaladı

Emniyet içinde devam eden paralel yapı operasyonları örgütün devletin kılcal damarlarına kadard sızdığını ortaya çıkardı. Kendi menfaatleri çıkarınca santaj malzemesi toplamak için yasadışı telekulak faaliyetleri yürüttüğü belirlenen paralel yapının, tüm Türkiye’yi iz bırakmadan takip edebilmek için Emniyet Teşkilatı’nın teknik takip sonuçlarının saklandığı TibNET programına paralel çalışan TibNOT programı yazdırarak kullandığı tespit edildi.

Paralel yazılım ortaya çıkarıldı

Paralel yapının emniyette yaptığı hukuksuzlukların her gün bir yenisi ortaya çıkarılıyor. Bir çok ilde terör ve organize suç örgütü soruşturması adı altında on binlerce vatandaşı dinleyen paralel çetenin elde ettiği dinlemeleri yasadışı amaçlarda kullanmak için akıl almaz bir yöntem geliştirdiği ortaya çıktı. Başbakan Erdoğan başta olmak üzere siyaset, sanat, basın ve iş dünyasından binlerce kişiyi dinlediği ortaya çıkan paralel çetenin hukuksuzca elde ettiği dinlemeleri kullanmak için “paralel” bir program kullandığı belirlendi.

TibNET’in klonu TibNOT

Emniyet teşkilatının kullandığı TibNET üzerinden yapılan dinleme kayıtlarını rahatça ‘değerlendiremeyen’ paralel çetenin elde ettiği kayıtları kendi hazırladıkları ve resmi olmayan bir programla dışarı çıkardığı anlaşıldı. TibNET üzerinden yapılan dinlemelerin kopyalanması halinde kopyanın alındığı bilgisayar ile kullanıcı bilgilerinin anında sisteme kaydedilmesi ve bilgilerin TİB’e mesaj olarak iletilmesi üzerine paralel çetenin dinleme kayıtlarını iz bırakmadan TİbNET’ten kopyalayan başka bir program kullandı. TibNET’le paralel çalışan bu programın adı TibNOT.

2009’da paralel çalıştay  

TibNET’ten alınan ses kayıtları ve kaydı yapan şahısla ilgili bilgilerin anında sisteme kaydedilmesi ve bu bilgilerin TİB mesaj olarak gönderilmesini önlemek için paralel çete 2009 yılında harekete geçti. Bunun için Ankara’da emniyet müdürlerinin katıldığı gayri resmi çalıştay düzenlendi. Çalıştaya İstanbul, İzmir, Adana, Diyarbakır, Kocaeli, Van, Trabzon, Antalya gibi bir çok önemli ilin emniyet, terör ve istihbarat müdürleri katıldı. Toplantıda dinlemelerin TibNet’ten sorunsuz bir şekilde alınabilmesini sağlayan paralel program TibNOT tanıtıldı. TibNET üzerinden yapılan dinlemelerin otomatikman başka bir havuza aktarmasını sağlayan TibNOT programı o günden sonra tüm illerdeki istihbarat ve terör müdürlüklerinin bilgisayarlarına yüklendi. İçişleri Bakanlığı’nın yurt genelinde emniyet müdürlüklerinde başlattığı paralel yapı incelemesi sonrası ortaya çıkartılan paralel program TibNOT ile binlerce kişiye ait ve tamamen özel hayat ile ilgili ses kaydı elde edildiği ve bu ses kayıtlarının arşivlenerek dışarı çıkartıldığı tespit edildi.

Program için soruşturma

Müfettişlerin emniyette yaptığı araştırmalar ile gün yüzüne çıkan paralel programın kullanıldığı ve bu şekilde bir çok ses kaydının iz bırakmadan kopyalandığı tespit edilen İstanbul, Ankara ve Adana’da çok yönlü soruşturma sürüyor. 

İtirafçı polis: Hiç silmezdik

Soruşturma kapsamında çok sayıda polisin itirafçı olmak istediği öğrenildi. Tanık koruma programından yararlanmak istediğini söyleyen bir polis dinleme çarkını tek tek anlattı: “Dinlemelerde tespit edilen hususlar suç unsuru içersin veya içermesin aylarca bekletilirdi. Fezleke yazılırken birbirinden bağımsız konuşmalar aynı olay örgüsü içindeymiş gibi savcının masasına konulurdu. Ya da başka bir suç iddiası ortaya konulur ve bu konuşmalar o suça yapılan tahkikat sonucunda elde edilmiş gibi gösterilirdi. Bu yöntemle bir şahıs hakkında birden fazla suç dosyası hazırlanabilirdi. Özel hayatı içeren görüşme kayıtları da uzun süre bekletilir ve hiç silinmezdi.”

İllegal arşivler belirlendi

Yasadışı dinlemeler ile ilgili bir çok ilde başlatılan soruşturmalar kapsamında yüzlerce işadamı ve vatandaşın özel hayatını ilgilendiren ses kayıtları tek tek tespit edilerek bu kayıtlar delil olarak muhafaza altına alındı. Paralel yapının elde ettiği ses kayıtları, hiçbir suç unsuru barındırmadığı halde yıllarca emniyette kozmik odalarda arşivlendi. İmha edilmesi gereken ancak özel olarak belli bir sistematik içinde depolanan verilerin bir kısmının şantaj için kullanıldığı tespit edildi. Bu kapsamda savcılığın yaptığı araştırmada sadece Adana’da 150’ye yakın ses kaydı ile teknik takip görüntüleri bulundu. Ankara, İzmir, Mersin ve İstanbul’da da yürütülen soruşturmalarda yüzlerce kişiye ait özel yaşam ile ilgili ses kayıtları ile teknik takip görüntülerinin arşivlendiği belirlendi.