26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

Polislerden ek gösterge talebi Polise 3600 ek göstergede son durum nedir?

Polise 3600 ek gösterge son durum nedir? Sosyal medyadan ve çeşitli kampanya sitelerinden yapılan polislere ek gösterge talebi gündemdeki yerini koruyor. Memurların çalıştığı dönemlerde aylık hesaplamaları ile emekliliğe ilişkin hakları ek göstergelerle önem kazanmaktadır. Ek göstergeler ne kadar yüksek olursa çalıştığı dönemde alınan maaş ile emekli olduktan sonraki alacağı emekli tazminatı ve emekli maaşını da etkilemektedir. Polise 3600 ek gösterge hakkı ile ilgili olarak çeşitli partiler tarafından meclise kanun teklifleri verilmiş ancak görüşülme imkânı olmamıştır.

14 Aralık 2017 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
 Polislerden ek gösterge talebi Polise 3600 ek göstergede son durum nedir?

Polise ek göstergede son durum nedir? Polise 3600 ek gösterge hakkına yönelik birçok polis talepte bulunuyor ve bu talepleri sosyal medyadan dile getiriyor. 30 yıl boyunca hizmet etmiş 1. Derecenin 4. Kademesinde bulunan kişi 2200 ek göstergede ise aylığına yaklaşık 90 TL, emekli aylığına 325 TL, emekli ikramiyesine ise 11.000 TL yansımaktadır. 3000 ek göstergeye sahip ise aylık ücretine yaklaşık 135 TL, emekli aylığına 375 TL, emekli ikramiyesine ise 13.500 TL yansımaktadır. Polise 3600 ek gösterge hakkı verilirse emekli aylığına 400 ile 500 TL, emekli ikramiyesine ise 17.000 ile 27.000 TL gibi bir artış bulunduğu için polisler özellikle emeklilik dönemlerinde yüksek ikramiye ve maaş almak istemektedirler. 

POLİSE EK GÖSTERGE SON DURUM?

Polis memurlarına 3600 ek gösterge verilmesi için TBMM Başkanlığına sunulan kanun teklifi 18 Ekim’de Meclis Plan ve Bütçe Komisyonuna gelmişti. Kanun teklifi, polis memurlarının sosyal ve özlük haklarına ilişkin mağduriyetlerin giderilmesi için İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal tarafından verilmişti.

Emniyet teşkilatında görevli polis memurları, İçişleri Bakanlığı bünyesinde omuz omuza birlikte görev yaptıkları Jandarma Astsubaylara 1995 yılından beri verilen 3600 ek göstergenin tahsil farkı gözetilmeksizin tüm polislere de verilmesini talep ediyorlar.

Emniyet Hizmetleri Sınıfına dâhil olan polis memurlarının ek göstergelerinin artırılarak emeklilik hayatlarındaki refah düzeylerinin iyileştirilmesi amacıyla verilen kanun teklifi 18 Ekim 2017 tarihinde Plan ve Bütçe Komisyonuna gelmişti.

KANUN TEKLİFİNİN GEREKÇESİ

657 sayılı Devlet Memurları Kanunumuzda 12 hizmet sınıfından biri olan emniyet hizmetleri sınıfında yer alan polislerimizin ek göstergesi üniversite mezunu olan ve diğerleri şeklinde düzenlenmiş olup, yüksek öğrenim görenler için birinci derece 3000 diğerleri için birinci derece 1350 olarak düzenlenmiştir.

Uzun yıllar asayiş görevinde yer alan, tayin gören, eşleri ve çocuklarıyla görevleri gereği gereken zamanı geçiremeyen polislerimizin, emekli olduktan sonra, çalıştıkları döneme göre hayat şartlarının iyileştirilmesi, Anayasamızın 5. Maddesi gereğince devletimize yüklenen görevler arasındadır.

Anayasamızın sözü geçen 5. Maddesine göre, Devletin Temel Amaç ve Görevleri (...)kişilerin ve toplumun refah, huzur ve mutluluğunu sağlamaktır. Buna göre, emekli polislerimizin hayat standartlarının yükseltilmesi, emeklilikleri boyunca refah seviyelerinin artması için değişikliği istenen 657 sayılı kanunda kendilerine sağlanan şartların iyileştirilmesi gerekmektedir.

Ayrıca; terörle mücadeleden trafik kontrolüne, maçlarda futbol sahalarında asayişin sağlanmasından, resmi tören geçişlerine, suç soruşturması çerçevesinde delillerin toplanmasından şüphelilerin takip ve yakalanmasına, cezaevlerinden havaalanlarına kadar yaşantımızın neredeyse tamamında, can ve mal güvenliğimizin sağlanmasında nice fedakarlıkla görev ifa eden polislerimizin görev zorlukları, görev ifa sebebiyle 657 sayılı Devlet Memurları Kanununda sayılan 11 sınıfa göre daha ağır şartlarda görev yapmaları dikkate alındığında, hakkaniyet gereğince, ek göstergelerinin arttırılarak, devlet tarafından kendilerine daha iyi emeklilik hayatı sağlanması amaçlanmıştır.