27 Nisan 2024 Cumartesi / 19 Sevval 1445

Türkmen cephesi vekili Selim Star’a konuştu: Referandum iptal edilecek

Maruf Selim, “Referandumun hiçbir önemi kalmadı, halkın gözünde bir hükmü yok. Dondurulması güzel bir adım ancak tamamen iptal edilmesini herkes istiyor. Tek çıkar yol bu” dedi.

25 Ekim 2017 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
Türkmen cephesi vekili Selim Star’a konuştu: Referandum iptal edilecek

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKYB)’nin 25 Eylül referandumunun sonucunu dondurma teklifi bölgede heyecan yarattı. İlişkilerin tekrar eski haline dönmesi için milyonlarca insan her gün dua ediyor. Önceki gece bölgesel yönetimin görüşmelerin başlaması için referandum sonucunun dondurma teklifini olumlu karşılayan Irak Türkmen Cephesi (ITC) ise bunun devamının geleceğine ve sonucun tamamen iptal edileceğine inanıyor. Erbil’de STAR’a konuşan Irak Türkmen Cephesi Milletvekili Aydın Maruf Selim, “Referandumun aslında hiçbir önemi kalmadı, halkın gözünde her hangi bir hükmü yok o yüzden tamamen iptal edilmesini herkes istiyor. Hayatın normale dönmesi için.. Tek çıkar yol bu” dedi.

BARZANİ’Yİ UYARMIŞTIK

Referandumun yanlış sonuçlar doğuracağını daha önce de Barzani yönetimine söylediklerini ifade eden Selim, “Haklı olduğumuz ortaya çıktığı gibi insanların endişeli olduğu gerçeği çok acı bir tecrübeyle ortaya çıktı. Bir taraftan ambargo ile Erbil ve Süleymaniye havalimanlarının kapatılması diğer tarafta tartışmalı bölgelerdeki askeri hareketlilik insanları tedirgin ediyor. Siyasi ekonomik ve diplomatik olarak çok büyük darbeler yedik” ifadelerini kullandı.

MAAŞLAR DAHA ÖDENMEDİ

“Referandum fiili olarak anlamını yitirdi, siyasi olarak da dondurmanın teklif edilmesi ilk adım olarak olumlu neticeler verecektir” sözleriyle sonucun mutlaka iptal edileceğini kaydeden Selim şunları söyledi: “İptali ise tüm tarafların yararına olacaktır. İstikrarın yeniden gelmesi demektir. Sıkıntılarımız çok... Biz daha Ağustos ayının maaşlarını bile ödeyemedik. Maaşların yüzde 25’i ödenebiliyor ancak. Bağdat’taki bir memur 2 bin dolar alıyorsa burada 500 dolar alıyor. Günahtır yazıktır bunun çözülmesi gerekir.”

ASKER İLE ÇÖZÜLMEZ

“Tabi Irak hükümetinin de sorumlukları var. Irak vatandaşıyım. Irak Kürdistan Bölgesi Irak’ın bir parçasıdır. Irak Başbakanı bizim de başbakanımızdır. Buradaki sorunların bir diğer kaynağı ise Bağdat’tır. Bağdat bu süreci durdurabilirdi. Referandumun iptal edilmesi gerekiyor. Bundan sonra Irak hükümeti de sorumluluklarını yerine getirsin askeri yöntemlerle sorunlarımız çözülmez.”

TÜRKİYE HERKESİN ANAVATANI

“Erbil, Duhok Süleymaniye ve Halepçe’deki Kürtler ile Türkmenler Türkiye’den memnunlar, Türkiye’yi seviyorlar. 15 Temmuz gecesi Türkiye’de hain darbe girişimi olunca buradaki tüm mollalar camilerde sabaha kadar namaz kılıp dua etiler. Biz Türkiye ile gurur duyuyoruz. 

Türkiye Cumhuriyeti sadece Türkmenlerin anavatanı değil tüm mazlumların anavatanı aynı zamanda. Her zaman merhametli bir devlet olarak gördük. Gelecekte de bu merhameti esirgemeyecektir.” 

KÜRT LİDERLERDEN GERİ ADIM

“Kürt yönetiliciler şuanda geri adım attı ve bunun devamının geleceğini tahmin ediyorum. Yakında referandumun iptal edileceğini söyleyebilirim. Mesut Barzani eğer bu toplumun lideri olarak kalmak istiyorsa bu siyasi fedakârlığı yapmak zorunda. Burada insanlar çok zor durumda. İnsanlar an be an dua ediyorlar. İnsanlar kiriz bölgelerine gidip gıda yardımı talep etmeye başladı. Birçok insan vize almaya ve gitmeye çalıştı. Allah korusun sıkıntılar devam ederse bu insanların çoğu İran’a değil Türkiye’ye kaçar..”