26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

Regaip Kandili yurdun dört bir yanında manevi coşkuyla yaşandı

Üç ayların müjdecisi olarak kabul edilen Regaip Kandili, camilerde manevi coşku içinde eda edildi.

AJANSLAR22 Mart 2018 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
Regaip Kandili yurdun dört bir yanında manevi coşkuyla yaşandı

Selimiye'de Regaip Kandili coşkusu

Edirneliler, kandil dolayısıyla Mimar Sinan’ın "Ustalık eserim" dediği ve UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’nde bulunan asırlık Selimiye Camisi ile kentteki diğer camileri doldurdu.

Namaz kılıp, dua eden vatandaşlar, okunan Kur'an-ı Kerim ve Mevlid-i Şerif ile kandilin manevi atmosferini yaşadı.

Devrek’te Regaip Kandili coşkusu  

Zonguldak’ın Devrek İlçesinde merkez ve köylerde yaşayan vatandaşlar üç ayların başlangıcı ve yılın ilk kandili olan Regaip Kandilini coşku içerisinde kutlamanın heyecanını yaşadılar.

İlçedeki camilerde yapılan organizasyonlarda Kur’an-ı Kerim Tilavetlerinin yanı sıra mevlitler ve dualarla vatandaşlar maneviyatı doyasıya yaşamanın mutluluğuna eriştiler

Regaip Kandili nedeniyle vatandaşlara hitap eden Devrek Merkez Ulu Cami İmam Hatibi Muharrem Karaca, "Bizleri en güzel şekilde yaratıp sayısız nimetlerini ikram eden Yüce rabbimize sonsuz Hamd-ü senalar olsun ki, İlahi rahmet ve bereketin, ihsan ve mağfiretin son derece arttığı yen bir üç aylar mevsimine daha kavuşmuş oluyoruz. Halkımızın arasında üç aylar olarak bilinen ve manevi iklim, hicri aylardan Recep, Şaban ve Ramazan aylarıdır. Bu gecede inşallah Regaip Kandilini idrak etmek bir araya gelmiş bulunmaktayız. Bu aylar içerisinde bulunan sırasıyla Miraç Kandili, Berat Kandili ve Kadir Gecesi’ni ve on bir ayın sultanı Ramazan-ı Şerifi idrak etmiş olacağız. Regaip Kandili Hz. Allah’ın (c.c)kullarına pek çok iyilik ve ihsanda bulunduğu, sevap ve rahmetin bolca verileceği itibar ve rağbet gösterilmesi gereken öneli bir gecedir. Nitekim Sevgili Peygamberimiz (s.a.v.) üç aylar ile ilgili olarak şöyle buyurmuşlardır.” “Allah’ım Recep ve Şaban’ı bizlere mübarek kıl ve bizi Ramazana yetiştir” Recep Allah’ın ayı, Şaban benim ayım Ramazan da ümmetimin ayıdır” Kutlu bir zaman dilimi üç aylarda yapılan ibadet, iyilik, hayır-hasenat ve yardımların mükafatı diğer zamanlara göre kat kat fazladır. Sair vakitlerde bire on sevap verilirken, üç aylarda bunun bire yüz, bire yedi yüz ve bire bin katına çıkartılacağı bildirilmektedir. Bu itibarla üç ayları ilahi bir fırsat olarak görüp, azami derecede istifade cihetine gidilmelidir. Bu cümleden olarak önce bir nefis muhasebesi yapmalı, Allah’a (c.c.) karşı görevlerimizi ne derece yerine getirebileceğimizi gözden geçirmeliyiz. Hayatın sadece bu dünyadan ibaret olmayıp, asıl hayattan ahret alemi olduğu hususu da unutulmamalıdır. Bu vesile ile Yüce Milletimizin, muhterem Devrekli hemşerilerimizin ve değerli personelimizin mübarek Regaip Kandilini ve Üç Aylarını tebrik eder, bu kutlu mevsimi tüm insanlığın kurtuluşuna vasıta kılmasını Yüce Allah’tan niyaz ederim “ dedi.

Düzenlenen programın ardından hayırsever vatandaşlar tarafından cemaate çeşitli ikramlarda bulunuldu.

Regaib Kandili Diyarbakır’da dualarla ihya edildi  

Diyarbakır’ın Sur ilçesinde bulunan Hz. Süleyman Camii’nde İl Müftülüğü tarafından Regaip Kandili münasebetiyle program düzenlendi. Akşam namazının hemen ardından başlayan programda ilk olarak cami imamı tarafından Regaip Kandili’nin önemine ilişkin hutbe okundu. Hutbenin ardından Mevlid-i Şerif okundu.

Cami çevresi doldu taştı

Cami içerisi ve çevresi geceyi dua etmek isteyen ailelerle doldu, taştı. Aileler çocuklarıyla birlikte hem akşam yemeklerini yedi, hem de cami içerisinde dualar etti. Camiye gelen vatandaşlardan Remziye Şen, “Bugün geldik Hz. Süleyman Camii’ne dua etmeye. Bugün çok güzel bir gündür. Üç ayların başıdır. Allah hepimize hayırlı kapılar açsın” dedi.

Camiye gelen bir diğer vatandaş Gülcan Yılmaz ise, dua etmek için geldiklerini ve hayırlısını dilediklerini ifade etti.

Regaip kandilinde şehitler için dua  

Kahta ilçesinde Anadolu Ebusadık İmam Hatip Lisesi öğrencileri tarafından Regaip Kandili münasebetiyle mevlit okunarak, tüm şehitler ve gaziler için dualar edildi.

Programda konuşan Kahta Ebusadık Anadolu İmam Hatip Lisesi Müdürü Mehmet Doğan, “Regaip Kandili münasebetiyle kendi okulumuzda bir program yaptık. Programda şehitlerimiz, gazilerimi ve tüm İslam alemi için dua ettik. İnşallah Türkiye, tez zamanda huzura kavuşur. Allah, askerlerimize güç ve kuvvet versin, devletimize zeval vermesin. Bu programın hazırlanmasında emeği geçen öğretmen ve öğrencilerimize teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

Program sonunda öğrenciler tarafından şiirler okudu, ezgiler söyledi.

Eyüp Sultan’da Regaip Kandili coşkusu  

Regaip Kandili nedeniyle İstanbullular, Eyüp Sultan Camisine gelerek dua edip Kuran-ı Kerim okudu. Vatandaşların akşam namazından sonra camiye akın etmesi drone ile havadan görüntülenirken, Eyüp Sultan Camii’nin eşsiz güzelliği akşam ışıklandırması ile taçlandırıldı. Kimi vatandaşlar ellerini semaya kaldırıp dua ederken kimileri de Eyüp Sultan Hazretlerinin kabrinin yanına gelerek bol bol dua etti.

Eyüp Sultan Camisine annesiyle gelerek dua eden Sevda Gül Pehlivan adlı çocuk, “Annemle, ablamla, kardeşimle dua etmeye geldim. Herkesin yüzü gülsün diye dua ettim” dedi.

Regaip Kandili’nde dua etmek için gelen Şükrü Arıcı adlı vatandaş ise, “Bütün İslam aleminin Regaip Kandili kutlu olsun. Bütün İslam alemine ve Türk askerine Allah kolaylık versin. Allah Recep Tayyip Erdoğan’a güç kuvvet ve sağlık sıhhat versin. İnşallah huzurlu bir şekilde 3 ayları geçirmeyi nasip etsin” diye konuştu.

Bitlis'te Regaip Kandili programı  

İl Müftülüğü tarafından Bitlis merkeze bağlı Hüsrevpaşa Camisi’nde kandil nedeniyle bir program düzenlendi. Vatandaşlar, Regaip Kandili’ni idrak edebilmek için yatsı namazından önce camiye giderken, genç, yaşlı, kadın ve erkek çok sayıda vatandaş, ellerini semaya kaldırarak dua etti.

Hafızların Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başlayan mevlit programı, mevlithanlar tarafından mevlidi şerif okunarak ilahiler söylenmesiyle son buldu.

Regaip Kandili münasebetiyle Manisa'da camilerde programlar düzenlendi

Osmanlı Padişahı Kanuni Sultan Süleyman zamanında kandil gecelerinde Manisa'daki camilerde kandil yakma geleneği halen sürüyor.

Kanuni Sultan Süleyman'ın annesi Hafsa Sultan tarafından yaptırılan Sultan Camisi ve 3. Murat adına inşa ettirilen Muradiye camilerinde Regaip Kandili nedeniyle kandil yakıldı, mevlit programı düzenlendi.

Müslümanların yoğun ilgi gösterdiği programda Kuran-ı Kerim, mevlit okundu, dualar edildi.

2. Bayezid'in eşi Hüsnüşah Hatun tarafından yaptırılan Hatuniye Camisi'ndeki programda da camiye sığmayan vatandaşlar geceyi avluda idrak etti.

Hatuniye Camisi'nde vaaz veren İl Müftüsü Sinan Cihan, gecenin önemini anlattı.

Program sonunda vatandaşlara kandil simidi ve lokum dağıtıldı.

Diyarbakır, Mardin ve Siirt'te, Regaip Kandili dolayısıyla program düzenlendi

Diyarbakır İl Müftülüğünce İslam'ın 5. Haremi Şerif'i olarak kabul edilen Ulu Cami ile Hazreti Süleyman ve Cebeli Nur camilerinde kandil programları gerçekleştirildi.

Merkez Sur ilçesinde Ulu Cami'deki programa katılan Fesih Erdal, Ortadoğu'ya barış ve huzurun gelmesi için dua ettiğini söyledi.

Ulu Cami'nde düzenlenen kandil etkinliğine katılan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Başkanı Cumali Atilla vatandaşların kandilini tebrik etti.

- Siirt

Siirt İl Müftülüğünce Hacı Abdulhakim Sancak Çarşı Camisi'nde düzenlenen program, Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başladı.

Vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği programda, Türkçe, Kürtçe ve Arapça mevlit okundu, dua edildi.

Kentteki camilerde gerçekleştirilen programların ardından belediye tarafından kandil simidi dağıtıldı, tatlı ikramında bulunuldu.

- Mardin

Mardin'de il genelindeki camilerde Regaip Kandili dolayısıyla gerçekleştirilen programlarda Kur-an'ı Kerim ve ilahiler okundu, şehitler için dua edildi.

Büyükşehir Belediyesi Mardinmasa ekipleri tarafından cami çıkışlarında vatandaşlara kandil simidi dağıtıldı.

Ulu Cami'deki programa vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi

Kentin tarihi sembollerinden olan Ulu Cami'deki kandil programında Kur'an-ı Kerim, mevlit okundu, dualar edildi.

Vatandaşların doldurduğu camiye sığmayan kişiler de avluda geceyi idrak etti.

İl Müftüsü İzani Turan'ın Regaip Kandili'nin önemini anlattığı program kılınan yatsı namazıyla sona erdi.

Sakarya, Düzce, Karabük ve Bartın'da Regaip Kandili dolayısıyla program düzenlendi

Sakarya'nın Adapazarı ilçesi Yenikent Camisi'nde akşam namazının ardından başlayan kandil özel programında Yenikent İmam-Hatip Ortaokulu öğrencileri Kur'an-ı Kerim ve ilahi okudu, dua edildi.

Ayrıca Adapazarı ilçesi Karaman 19 Ağustos Camisi, Serdivan ilçesindeki Sapak Camisi ve Bosnalı Hacı Mehmet Camisi'nde de program düzenlendi.

Vatandaşlar dualara icabet etti. Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başlayan programlar, Mevlid-i Şerif ve duaların okunmasının ardından kılınan yatsı namazıyla sona erdi.

- Düzce

Tek benzeri Pakistan'da bulunan ve Selçuklu mimarisiyle yapılan Düzce'nin Akçakoca ilçesindeki Merkez Camisi'nde, Regaip Kandili dolayısıyla program düzenlendi.

Akşam ezanının ardından camiye gelen vatandaşlar namaz kılarak dua etti.

Çocuklarıyla camiyi dolduran vatandaşlar namazın ardından düzenlenen programda sunulan ilahileri dinledi.

- Karabük

Karabük'ün Safranbolu ilçesindeki Ulu Camisi'nde akşam namazından sonra düzenlenen programa vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi.

Programda, Kur'an-ı Kerim tilavetinin ardından, dua edildi.

- Bartın

Bartın'da Regaip Kandili dolayısıyla birçok camide programlar düzenlendi.

İl Müftülüğü tarafından kentteki camilerde düzenlenen programlarda vatandaşlar Kur'an-ı Kerim ve Mevlid-i Şerif dinledi, namaz kılıp dua etti.

Merkez Şadırvan, Arap, Orta, Orduyeri, Yukarı Halil Bey, İmam Hatip, Esentepe ve Aşağı camilerini dolduran vatandaşlar, kandilin manevi atmosferini yaşadı.

Yatsı namazının ardından cemaate ikramlarda bulunuldu.

Eskişehir, Kütahya, Çanakkale, Balıkesir, Yalova ve Bilecik'teki programlarda camiler doldu

Eskişehir'de il ve ilçe genelindeki camilerde mevlit programları düzenlendi.

Kent merkezindeki Reşadiye Camisi'nde düzenlenen programda Kur'an-ı Kerim ve mevlit okundu, dualar edildi.

Eskişehir Valisi Özdemir Çakacak, İl Müftüsü Bekir Gerek'in de katıldığı programda terör saldırılarında şehit olanlar için de dua edildi.

- Kütahya

Kütahya'da kandil nedeniyle Ulu Cami'de düzenlenen programda mevlit okundu, dua edildi.

İl Müftüsü Hüseyin Hazırlar, Regaip Kandili'nin önemini anlatarak bu gecenin ibadetle geçirilmesi gerektiğini söyledi.

Kütahya Belediyesi, kentteki birçok camide vatandaşlara kandil simidi dağıttı.

- Çanakkale

Çanakkale'de Regaip Kandili dolayısıyla program düzenlendi.

Vatandaşlar, akşam saatlerinden itibaren il merkezindeki Necip Paşa, Şehitler Camisi ile Eceabat ilçesindeki 57. Alay Camisi'nde düzenlenen programlara yoğun ilgi gösterdi. Programda, ilahiler okunup şehitler için dualar edildi.

Cami çıkışında vatandaşlara kandil simidi ve lokum ikramlarında bulunuldu.

- Balıkesir

Balıkesir'de camilere sığmayan cemaat avluda namazını kıldı.

Kent merkezindeki Tarihi Zağnospaşa Camisi'nde düzenlenen mevlit programı, Kur'an tilaveti ile başladı. İlahilerin okunup duaların edildiği programda camide yer bulamayanlar avluda namazlarını kılabildi.

Camiye gelenlere Karesi Belediyesi tarafından lokma dağıtılırken İl Müftülüğü tarafından da lokum ikram edildi.

-Yalova

Yalova'da Regaip Kandili Merkez Camisi'nde düzenlenen programla eda edildi.

Camiye gelen vatandaşlar namaz kıldı, okunan mevlit ve ilahileri dinledi.

- Bilecik

Bilecik'te üç ayların müjdecisi olarak kabul edilen Regaip Kandili dolayısıyla camilerde program düzenlendi.

Kayıboyu Camisi'de düzenlenen programa yoğun ilgi gösteren vatandaşlar, geceyi namaz kılıp, dua ederek geçirdi.

Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başlayan programda, mevlit ve duaların okunmasının ardından yatsı namazı kılındı.

İl Müftüsü Necati Akkuş, Ertuğrulgazi Camisi'nde, Regaip Kandili'nin önemini anlattı.

İzmir, Denizli ve Uşak'ta kandil dolayısıyla programlar düzenlendi

Regaip Kandili nedeniyle İzmir Müftülüğü tarafından Alsancak Hocazade Camisinde program düzenlendi. Akşam namazının kılınmasının ardından Kur'an-ı Kerim tilaveti ile başlayan programda mevlit okundu, dualar edildi.

- Denizli

Denizli Delikliçınar Yeni Camisinde düzenlenen programa vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi. Camiyi dolduran vatandaşlar, içeride yer kalmayınca avluda dua edip namaz kıldı.

Kılınan yatsı namazının ardından İl Müftüsü Mehmet Aşık, yaptığı konuşmada, rahmet yüklü bulutlarıyla manevi hayatı dolduran üç ayların ilk mübarek gecesinin Regaip Kandili olduğunu söyledi.

Allah'ın inananların huzur ve mutluluğu için bu ve benzeri geceleri, rahmet ve af kapılarının sonuna kadar açılmasına vesile kıldığını belirten Aşık, "İşte o kutlu zamanlardan birisi de perşembeyi cumaya bağlayan gece idrak edeceğimiz Regaib Kandili'dir. Bu gece, inanan insan için kurtuluştur. Zira bu zaman diliminde kulluk daha bir coşku ile yaşanır. Allah'ın varlığı daha bir başka hissedilir." ifadesini kullandı.

Gecede Kur'an-ı Kerim okundu, ilahiler söylendi. Kentteki camilerde kandil dolayısıyla özel programlar düzenlendi. Vatandaşlara, program sonunda lokma ikram edildi.

- Uşak

Kandil nedeniyle Uşak'taki camilerde yoğunluk yaşandı. Vatandaşlar Kur'an-ı Kerim okudu, dua etti.

Cami önlerinde yaşanan araç yoğunluğu nedeniyle bazı yerlerde trafik ekipleri araçları yönlendirdi. Bazı vatandaşlar namazlarını yoğunluktan dolayı cami avlularında kıldı.

Yücetepe Camisinde üç ayların ve kandil günlerinin önemini anlatan hutbe okundu.

Uşak Müftüsü Eyüp Baldemir, hutbede "Üç aylar, dini duyguların yoğunluk kazandığı, merhamet, şefkat, yardımlaşma ve dayanışma hislerinin doruk noktaya ulaştığı bir dönemdir." dedi.

Baldemir, Müslümanların, bu gibi önemli günlerde birbirlerine daha fazla kenetlenmesi gerektiğini belirterek, "Afrin'de görev yapan kahraman Mehmetçiğimize Allah güç versin, Rabbim onların ayağına taş değdirmesin" ifadesini kullandı.

Namazın ardından vatandaşlara cami avlusunda çeşitli ikramlarda bulundu.

Anadolu'nun ilk camisi Habib-i Neccar’da Regaip Kandili  

Anadolu'da inşa edilen ilk cami olma özelliğini taşıyan Habib-i Neccar Camisi'nde Regaip Kandili dolayısıyla program düzenlendi.

Camiye gelen vatandaşlar, Hatay İl Müftüsü Hamdi Kavillioğlu'nun vaazının ardından namaz kıldı, okunan mevlit ve ilahileri dinledi.

Caminin dolması üzerine çok sayıda vatandaş, avluya serilen halılar üzerinde namaz kıldı.

Programa katılan vatandaşlar ellerini semaya açarak, Türk devletinin bekası, akan mazlum kanının durması, birlik, beraberlik ve barış için dua etti.

Cami çıkışında vatandaşlara lokum dağıtıldı.

Başkent'te Regaip Kandili coşkusu  

Üç ayların başlangıcı olan Regaip Kandili'nde, Ankaralılar ibadet etmek için camilere akın etti. Büyük küçük, yaşlı genç her yaştan insanın buluştuğu bu mübarek günde, eller dua için açıldı. Ankaralılar Regaip Kandili'nde başta Melike Hatun Camii, Millet Camii, Hacı Bayram-ı Veli Camii ve Kocatepe Camii olmak üzere Ankara’nın büyük camilerine ilgi gösterdi.

Camilere gelen vatandaşlar duydukları mutluluğu belirterek herkesin Regaip Kandili’nin mübarek olmasını, Allah’tan nice kandiller yaşatmasını istediklerini ve Türkiye’deki terör ortamının bir an önce son bulmasını dilediler. Camilerde ibadet eden vatandaşlara lokum Kandil simidi ikram edildi. 

Konya’da Regaip Kandili coşkuyla idrak edildi  

Mübarek üç ayların müjdecisi olarak kabul edilen Regaip Kandilinde Konyalı vatandaşlar, Mevlana Müzesi'ne akın etti. Hz. Mevlana’nın sandukası başında dua eden vatandaşlar, gecenin ilerleyen saatlerine kadar müzede kaldı. Mevlana Müzesine akın eden vatandaşlar, İslam aleminin Regaip Kandilini kutladıklarını belirterek, “Rabbim bu günlere herkese tekrar kavuşmayı nasip etsin, herkese sağlık sıhhat versin. Afrin'deki askerlerimize Rabbim kolaylıklar versin" diye dua ettiklerini söyledi.

Regaip Kandili dolayısıyla Malatya, Adıyaman, Şanlıurfa, Kilis ve Gaziantep'te camiler doldu taştı

Malatya'da tarihi Hacı Yusuf Taş Camisi'nde İl Müftülüğünce mevlit okutuldu. Kuran- ı Kerim tilavetinin ardından İl Müftüsü Ümit Çimen, Regaip Kandili ve üç ayların Müslümanlar için önemimi anlatan vaaz verdi.

Yatsı namazının ardından cemaate mevlit şekeri ikram edildi.

- Adıyaman

Adıyaman Sümerevler Mahallesi'nde bulunan Mehmet Kırçalı Camisi'nde kandili geçirmek isteyenler, akşam saatlerinden itibaren camiye geldi.

Kuran-ı Kerim tilavetinin ardından mevlit programını dinleyen vatandaşlara cami çıkışında hayırseverlerce lokum ikram edildi.

- Şanlıurfa

İnanç turizminin önemli merkezlerinden "Peygamberler şehri" Şanlıurfa'da Müslümanlar, kandil dolayısıyla Hazreti İbrahim'in doğduğu rivayet edilen makamı da ziyaret ederek dua etti.

Bazı Müslümanlar yatsı namazını Balıklıgöl Yerleşkesi'ndeki camilerde eda ederken bazıları da vakit namazının ardından Kuran-ı Kerim okudu.

Namazın ardından, Şanlıurfa Müftülüğünce Dergah Camisi'nde mevlit okutuldu. Kentteki camilerin tamamında kandil dolayısıyla özel programlar düzenlendi.

- Kilis

Kilis Müftülüğünce Regaip Kandili dolayısıyla Hacı Cümbüş Camisi'nde program düzenlendi.

Yatsı namazı öncesi İl Müftüsü Mahmut Karatepe verdiği vaazda, Regaip Kandili'nin bir Müslüman için günahlarından arınma adına bir fırsat olduğunu söyledi.

Namazının kılınmasının ardından mevlit-i şerif okundu, şehitler ve tüm İslam alemi için dua edildi.

Cami çıkışında vatandaşlara lokum ikramında bulunuldu.

- Gaziantep

Gaziantep Müftülüğünce Regaip Kandili dolayısıyla Ulu Cami'de program düzenlendi.

Kandil gecesinde camiyi dolduranlar Kuran-ı Kerim okudu, namaz kıldı.

Yatsı namazı öncesi Şahinbey Müftüsü Musa İmamoğlu, verdiği vaazda Regaip Kandili ve üç ayların Müslümanlar için önemine değindi.

Cami çıkışında vatandaşlara şerbet ve lokum dağıtıldı.