18 Nisan 2024 Perşembe / 10 Sevval 1445

Roketsan Balistik Zırhı Afrin'de

Türk Özel Kuvvetleri, yerli imkanlarla üretilen Roketsan Balistik Zırhı ile korunan araçla Zeytin Dalı Harekatı'nda 2X 23mm silah sistemi entegre edilmiş Land Cruiser ile teröristlere karşı kahramanca mücadele veriyor.

star.com.tr24 Ocak 2018 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
Roketsan Balistik Zırhı Afrin'de
Türkiye’nin sınır hattında oluşturulmak istenen terör koridoruna karşı başlatılan Zeytin Dalı Harekâtı’na, yüz akımız ‘milli silahlar’ damga vurdu. Terör örgütü PYD’nin işgali altındaki Afrin’den başlatılan operasyonda, teröristlerin mevzi, sığınak, tünel, cephanelik ve araçları, gururumuz yerli silahlarla imha ediliyor. Daha önce Kuzey Irak ve Güneydoğu’daki terör operasyonlarıyla Fırat Kalkanı Harekâtı’nda terör yuvalarını imha eden milli silahlar, Afrin’de devam eden Zeytin Dalı Harekâtı’nda da kullanılıyor.
 
 
Roketsan Balistik Koruma Merkezi (BKM)
 
Kara Kuvvetleri Komutanlığının modern ana muharebe tankı gereksinimi kapsamında 2008 yılında ROKETSAN, ALTAY Projesi Zırh Sistemleri’nin alt yüklenicisi olarak görevlendirilmiştir. ALTAY Tankı’nda kullanılmak üzere pasif kompozit ve reaktif zırh sistemlerinin geliştirilmesine yönelik sözleşme Savunma Sanayii Müsteşarlığı ve ROKETSAN arasında imzalanmıştır. 2009’da yürürlüğe giren sözleşme kapsamında ROKETSAN, Balistik Koruma Merkezi’ni kurmuş ve 2010 yılında faaliyete geçirmiştir.
 
 
ROKETSAN Balistik Koruma Merkezi (BKM), askeri ve sivil platformların balistik koruma ihtiyaçlarını karşılamak üzere balistik koruma sistem çözümleri geliştirmek amacıyla kurulmuştur. BKM hafif/ağır zırhlı araçlar için kompozit ve reaktif zırh (ERA) tasarım, geliştirme, üretim ve test yeteneklerine sahiptir. Ayrıca, zırhlı araçların RPG tehdidine
karşı koruma seviyelerini artırmak amacıyla Esnek Katmanlı Zırh Sistemi çözümleri ve alan koruma çözümleri de sunmaktadır.
 
ERA Reaktif Zırh Sistemi
 
ERA ROKETSAN Reaktif Zırh Sistemi, zırhlı muharebe araçlarının beka seviyesinin artırılması ve modernizasyonu projeleri kapsamında geliştirilen hibrid bir zırh sistemidir. İleri malzemelerin kontrollü parçalanma ve aktif ve pasif elementlerin birleşimi ile çevresel hasar etkisi azaltılmaktadır. Özel olarak reaktif zırh uygulamalarında kullanılmak üzere ROKETSAN tarafından enerjik malzemeler geliştirilmiştir. Ana muharebe tankları için geliştirilen ağır Reaktif Zırh Sistemlerinden, hafif zırhlı araçlar için üretilen reaktif zırhlara kadar değişik tipte enerjik malzeme teknolojileri Reaktif Zırh Sistemlerinde (ERA) kullanılmaktadır.
 
Özellikler
Anti-tank füzelerine ve roketatar tehditlerine karşı maksimum koruma
Tandem harp başlıklarına karşı koruma
ROKETSAN tarafından tasarlanan duyarsız patlayıcı
En aza indirilmiş çevresel zarar
Modüler sistem – kurulum, söküm kolaylığı
Farklı araç tiplerine uygulanabilme
Bakım gerektirmeme
 
Kompozit Zırh
Kinetik ve çukur imlalı kimyasal mühimmatlara karşı kara, hava ve deniz platformlarında koruma sağlayan modern ve ha f bir zırh sistemidir. ROKETSAN BKM, hem seramik tozlardan pasif kompozit zırh bloğu hem de enerjik malzemeler ve bütünleştirilmiş zırh modüllerinden reaktif zırh bloğu üretimlerini aynı tesis çatısı altında gerçekleştirebilmektedir.
 
BKM Üretim Yetenekleri
Ağır Zırh Seramik Blok Üretimi
Oksit ve Oksit Olmayan Seramik Zırh Üretim Altyapısı
2400 °C / 300 Ton Kapasiteli Sıcak Pres
1650 °C Kapasiteli Sinter Fırını
Pasif Zırh Malzemelerinin Üretimi için Altyapı
İleri Seviye Seramikler: Al2O3, Sic, Hp-B4c vb.
Destek Malzemeleri: Aramid, Yüksek Molekül Ağırlıklı Polietilen, S2 Cam vb.
Yüksek Sertlikli Seramik Taşlama, Kesme, Sargılama ve Zırh Çeliği Kaynak Altyapısı
Duyarsız Reaktif Zırh Patlayıcı Malzeme Üretimi
Zırh Entegrasyon Tesisi
RPG Ağı
 
Teröre karşı yoğun bir mücadele içerisinde bulunan Türk Silahlı Kuvvetleri’nin taleplerini karşılayabilmek amacıyla ROKETSAN BKM, farklı tip ve modeldeki zırhlı araçlara uygulanabilecek çözümler geliştirmiştir. Terörle mücadele kapsamında, RPG tehditlerine karşı farklı tip ve modeldeki zırhlı araçlar üzerine uygulanmak üzere ROKETSAN, esnek katmanlı kafes zırh sistemini (RPG Ağı) geliştirmiştir. Geliştirme, test ve doğrulama süreçlerinin ardından, RPG Ağlarının müşteriye teslimine başlanmıştır. İlk uygulamalar M60 Ana Muharebe Tankı, Zırhlı Kobra Aracı ve Mayına Karşı Dayanıklı Kirpi Aracı üzerinde gerçekleştirilmiştir. Emniyet Genel Müdürlüğü ve Türk Silahlı Kuvvetleri envanterlerinde bulunan farklı tipteki araçlar için tasarım çalışmaları devam etmektedir. RPG Ağı; RPG tehditlerine karşı farklı tipteki araçlara ha f ve güçlü bir koruma sağlamaktadır.
 
Özellikler
En Hafif Zırhlı Araçlara Dahi Uygulanabilme
Araç Üzerinde Minimum Modifikasyon
 
Mayın ve El Yapımı Patlayıcılara Karşı Zırh Kitleri
 
ROKETSAN, ALTAY Türk Ana Muharebe Tankı’nın zırh ve koruma sistemlerini geliştirmiş ve buradan edindiği tecrübeler ile farklı balistik koruma sistemleri üzerinde çalışmaya başlamıştır. Irak ve Afganistan deneyimlerinde mayın ve el yapımı patlayıcıların, askeri birimler için birinci öncelikli tehdit olduğunu gözlemleyen ROKETSAN, bu kapsamda çeşitli koruma kitleri geliştirmektedir. Söz konusu kitler, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin envanterinde bulunan zırhlı araçlara uygun olarak tasarlanmakta ve STANAG 4569 AEP 55 Volume-2 ve Volume-3 standartlarına uygun olarak test edilmektedir. Mayın kitleri mayınlara karşı STANAG Seviye II-IV arası koruma sağlarken, el yapımı patlayıcılara karşı koruma sağlayan kitler araca 5 m mesafede patlayan 50 kg’lık patlayıcı karşısında basınç ve parça tesirine karşı koruma sağlamaktadır.
 
Alansal Koruma
Alansal Tesis Koruma Sistemleri askeri karargahlar için çeşitli tehditlere karşı modüler, kolay kurulabilir ve taşınabilir balistik koruma sağlamaktadır. Kritik tesis ve alanları kinetik enerjili mühimmata, havan ve roketatar tehditlerine karşı korumaktadır.
 
Özellikler
14.5 mm Kinetik Enerjili Mühimmat, 82 mm Havan ve Zırh Delici RPG Mühimmatına Karşı Azami Koruma
Hafif, Taşınabilme ve Kolay Kurulabilme
Tüm Çevre ve Arazi Koşuları için Modüler Yapı