26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

S-400 füzeleri nereye konuşlandırılacaklar?

S-400’lerin Suriye sınırı ya da Doğu Akdeniz’i içine alacak şekilde güneyde konuşlandırılabileceği değerlendiriliyor. Sistem Ege’ye yerleştirilirse Yunan uçaklarını baskı altında tutabilecek. Yerleştirilecek noktaya göre Doğu Akdeniz’de de Türkiye’nin hakimiyetini yükseltebilecek. İstanbul’a yerleştirilmesi durumunda ise S-400 sistemi ile boğazlar koruma şemsiyesi altına alınacak

13 Temmuz 2019 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
S-400 füzeleri nereye konuşlandırılacaklar?

S-400'ler  Ege’ye yerleştirilirse Yunan uçaklarını baskı altında tutabilecek. Yerleştirilecek noktaya göre Doğu Akdeniz’de de Türkiye’nin hakimiyetini yükseltebilecek. İstanbul’a yerleştirilmesi durumunda ise S-400 sistemi ile boğazlar koruma şemsiyesi altına alınacak

S-400’LER TÜRKİYE’DEN NEREYE KONUŞLANDIRILACAKLAR?

S-400’ler kurulumlarının ardından istenildiği zaman farklı bölgelere hareket ettirilebilecek. S-400’lerin Suriye sınırı ya da Doğu Akdeniz’i içine alacak şekilde güneyde konuşlandırılabileceği değerlendiriliyor. Sistem Ege’ye yerleştirilirse Yunan uçaklarını baskı altında tutabilecek. Yerleştirilecek noktaya göre Doğu Akdeniz’de de Türkiye’nin hakimiyetini yükseltebilecek. İstanbul’a yerleştirilmesi durumunda ise S-400 sistemi ile boğazlar koruma şemsiyesi altına alınacak. Sistem, Suriye’nin kuzeyinden gelecek olası tehditlere karşı da koruma kalkanı oluşturacak. S-400’ün bataryalarının sınır illere yerleştirilmesi güvenliği sağlamakla birlikte, komşu ülkelere karşı da bir üstünlük getirecek. Sınıra yerleştirilen bir S-400 bataryası ile 600 kilometre derinliğe kadar hava faaliyetleri izlenebilecek, ortalama 400 kilometre derinlikte hava hedeflerine “kilitlenme” yapılabilecek. Bu da Türkiye’nin hava savunma kabiliyetini artırırken, havada uçan komşu uçakların olası ihlallerinde psikolojik ve taktik üstünlük sağlayabilecek.

192 FÜZE TESLİM EDİLECEK

Teslimat planına göre, S-400’ler iki filo şeklinde teslim edilecek. İki filo dört bataryaya tekabül ediyor. Bir bataryada ise 9 lançer bulunuyor. Her bir lançer ise 4 füze alıyor. Yani bir bataryada 36 füze bulunuyor. Bu da bir S-400 sisteminde 72 füzenin olduğu anlamına geliyor. Türkiye iki sistem alacağı için toplam 144 füze olacak. Ayrıca 48 yedek füze bulunacak. Böylece toplamda 192 füze teslim edilecek.

S-400 TESLİMATI SON DAKİKA GELİŞMESİ

Milli Savunma Bakanlığı, S-400 hava savunma sisteminin teslimat sürecinin başladığını duyurdu.

Milli Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada şöyle denildi: Türkiye’nin hava ve füze savunma ihtiyacının karşılanmasına yönelik S-400 Uzun Menzilli Bölge Hava ve Füze Savunma Sisteminin tedarik sözleşmesi 11 Nisan 2017’de imzalanmıştır.

Sözleşme kapsamında S-400 Uzun Menzilli Bölge Hava ve Füze Savunma Sisteminin birinci grup malzemelerinin Mürted Hava Meydanı / Ankara’ya intikali 12 Temmuz 2019 tarihinden itibaren başlamıştır.

SAVUNMA SANAYİİ BAŞKANLIĞI'NDAN AÇIKLAMA

Savunma Sanayii Başkanlığı: Uzun Menzilli Bölge Hava ve Füze Savunma Sistemi Projesi kapsamında Başkanlığımız ile Rosoboronexport/Rusya Federasyonu arasında imzalanmış olan sözleşme kapsamında S-400 sistemi teslimatının ilk aşaması bugün Ankara’ya inen ilk uçakla başlatılmıştır. Sisteme ait parçaların teslimatlarına önümüzdeki günlerde devam edilecek, sistem bütünüyle hazır olduktan sonra ilgili makamların belirleyeceği şekilde kullanımına başlanacaktır.

S-400 SAVUNMA SİSTEMİ ÖZELLİKLERİ

Türkiye’nin Rusya’dan satın almayı planladığı S-400 hava savunma sistemleri, "yüksek etkili koruma" kabiliyetiyle dikkati çekiyor. Peki S-400 füzelerinin özellikleri nelerdir?
Sovyetler Birliği döneminde S-300 füzelerinin üretilmesinden sonra geliştirilmeye başlayan S-400 sistemi, 2007'den bu yana Rusya'nın silah envanterinde yer alıyor.
S-400, önemli siyasi, ekonomik ve askeri hedefleri "yüksek etkili koruma" için tasarlanan bir sistem olarak tanımlanıyor.

 
HAYALET UÇAK VE BALİSTİK FÜZELERİ YOK EDEBİLİYOR
Dünyadaki en iyi hava savunma sistemlerinden biri olarak nitelendirilen sistem, savaş uçakları, radar tespit ve kontrol uçakları, keşif uçakları, stratejik ve taktik uçaklar, taktik, operasyonel-taktik balistik füzeler, orta menzilli balistik füzeler, hipersonik hedefler ve diğer gelişmiş hava saldırısı araçlarını imha etmek üzere tasarlandı.
 
S-400 taburu, en az bir mobil operasyon komuta merkezi, 8 fırlatıcı ve 32 füzeden oluşuyor.

 
600 KİLOMETRE UZAKLIKTAKİ HEDEFLERİ ALGILAYABİLİYOR
Kısa, orta ve uzun menzillerde füzeleri aynı anda kullanabilen S-400, 600 kilometre uzaklıktaki hedefi algılama özelliğine sahip ve saniyede 4,8 kilometre hızla füze gönderilebiliyor. Sistem, hedefe 10 saniyeden daha az sürede tepki veriyor.
 
S-400, çok uzun menzilli 40N6 model füzeyle 400 kilometre, uzun menzilli 48N6 model füzeyle 250 kilometre, orta menzilli 9M96E2 model füzeyle 120 kilometre ve kısa menzilli 9M96E model füzeyle de 40 kilometredeki hedefleri vurabiliyor. 
 
Sistemin hedefleri arasında B-2 ve F-117 hayalet uçaklar, B-1, F-111 ve B-52H stratejik bombardıman uçakları, EF-111A ve EA-6 elektronik harp uçakları, TR-1 keşif uçağı, E-3A ve E-2C erken uyarı radar (AWACS) uçakları, F-15, F-16, F-35 ve F-22 savaş uçakları, Tomahawk füzeleri ve balistik füzeler yer alıyor.
 

Rus basınına göre, Rusya’da Moskova bölgesi, Güney Askeri bölgesi, Pasifik ve Baltık filolarında olmak üzere toplam 5 S-400 alayı bulunuyor. Her alayda sekizer fırlatma sisteminin bulunduğu 2'şer tabur yer alıyor. Rusya’daki S-400 tabur sayısının 2020’ye kadar 56’ya çıkarılması öngörülüyor.
 
Rusya, S-400 hava savunma sisteminin satışıyla ilgili şu ana kadar Türkiye dışında sadece Çin ile anlaştı. Rus savunma sanayi yetkilileri, şubat ayında Çin için üretime başlandığını açıklamış ancak ilk teslimatın 2018’den önce olmayacağını belirtmişti.
 
Hindistan ve İran gibi ülkeler de daha önce S-400 alımı için Rusya ile görüşmeler yapmıştı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in askeri teknik iş birliği Danışmanı Vladimir Kojin, daha önce yaptığı açıklamada, pek çok ülkenin sistemi satın almak için sıraya girdiğini ifade ederek, bu ülkeler arasında Kolektif Güvenlik Anlaşması üyesi ülkeler, Güneydoğu Asya ülkeleri ve Ortadoğu ülkelerinin de bulunduğunu bildirmişti.