26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

Saldırı neden bugün yapıldı ve Türkiye neden hedefte?

SETA Güvenlik Araştırmaları Direktörü Doç. Dr. Murat Yeşiltaş, Beşiktaş'taki patlama sonrası çarpıcı açıklamalarda bulundu, saldırının neden bugün yapıldığına ve Türkiye'nin neden hedefte olduğuna ilişkin ayrıntılar paylaştı. Yeşiltaş ayrıca saldırının hangi terör örgütünü işaret ettiğini de kaydetti.

11 Aralık 2016 Pazar 07:00 - Güncelleme:

SETA Güvenlik Araştırmaları Direktörü Doç. Dr. Murat Yeşiltaş patlamaya ilişkin yaptığı açıklamada 'Bombalı saldırının henüz görüntüleri görülemediği ancak saldırının orta büyüklükte bir araçla yapıldığı görülüyor' dedi. Yeşiltaş ayrıca saldırının şekline ve hedefine bakıldığında PKK'yı işaret ettiğini kaydetti.

Türkiye'nin neden hedef seçildiği sorusunu da yanıtlayan Yeşiltaş 'Türkiye'nin Suriye ve Kuzey Irak'taki terör örgütlerine yönelik başarılı operasyonları sonucu böyle bir karşı hamle gelmiş olabilir. Terör örgütleri gördükleri  en küçük açıkları dahi değerlendirmeye çalışıyor' dedi.

Güvenlik güçlerinin başarılı operasyonlarını da değerlendiren Yeşiltaş 'Türkiye'nin Suriye'de devam eden operasyonları ile PKK ve uzantıları YPG ile DEAŞ'ı geri püskürttü ve Türkiye'yi bir adım öne çıkarttı. Özellikle El Bab'a yönelik operasyonlar örgütlerin çekilmesine sebep oluyor ve buradaki etkinliklerini kaybediyor. Bu da Türkiye'yi hedef almaları için sebep oluşturabilir' dedi.

İşte Yeşiltaş'ın o açıklamaları;

Tam olarak detaylar elimize ulaşmadı ama bombalı araçla yapılan bir saldırı söz konusu. Bu saldırının aslında eş zamanlı yapıldığı da görülüyor. Aslında, iki aracın olduğu anlaşılıyor ve bombalı araçlı saldırı sonrası bir çatışma ortaya çıktı. Hedef olarak da Çevik Kuvvet ekibinin hedef alındığı görüldü. Ortaya çıkan resim ve görüntüler dikkate alındığında çok fazla bir şey diyemeyiz. Ama ciddi bir patlamanın görülüyor ortaya çıkan dumandan da belli oluyor bu. Ambulansların bölgeye sevk edilmesindeki hareketlilik de dikkate alındığında sonuç itibari ile şiddetli bir patlamanın olduğu anlaşılıyor. Şu anda bunun hangi örgüt tarafından gerçekleştirildiğini söylemek oldukça zor olsa da aslında tipik bir PKK saldırısına benziyor. Birincisi güvenlik güçlerinin hedef alınmış olması, akşam saatlerinde yapılmış olması da hassas bir güvenlik ortamından geçiyor ülkemiz. Özellikle son dönemlerde PKK'ya yönelik ciddi bir ivme yaklaanmıştı. Bu ivme sadece terör örgütünün bölgede etkinliğinin kırılması anlamında değil aynı zamanda bir takım bombalı eylemlere yönelik ciddi operasyonlardı. Yani son dönemlerde dikkat ettiyseniz çok fazla bombalı eylem gerçekleşmedi.

PKK SALDIRILARINA BENZİYOR

Terör örgütünün kapasitesinde ciddi bir düşüş yaşanmasından ve emniyet teşkilatının ve diğer güvenlik bürokrasinini ciddi şekilde çalışması bunda etkili oluyordu. Bu akşamki yaşanan olay beklenmeyecek bir yerde ve zamanda muhtemelen yine farklı güvenlik açıklarından oluşmuşa benziyor. Benim ilk izlenimim saldırının hedefi ve tekniği olarak bakıldığında PKK merkezli bir saldırı olduğunu söyleyebiliriz.

NEDEN HEDEF TÜRKİYE?

Tabii ki Türkiye'nin mücadele ettiği bir kaç terör örgütü var. Bunlar Türkiye'ye yönelik ciddi bir risk oluşturuyor. Yani sadece PKK değil DEAŞ'ın da ciddi bir tehdit oluşturduğunu söyleyebiliriz. Suriye'de devam eden operasyon Türkiye'yi hedef alması için yeterli bir sebep oluşturabilir onlar açısından. Türkiye Fırat Kalkanı operasyonu ile hem güvenlik açısından hem siyasi hem de diğer insani boyutlarıyla başarılı bir operasyon gerçekleştiriyor ve terör örgütünün bölgeden temizlenmesi amacıyla bölgede ciddi bir üstünlük ortaya koyuyor. Bu hem Türkiye'nin kendi politikaları açısından önemli bir sonuç ortaya çıkradı hem de bölgesel ölçekte özellikle DEAŞ'la mücadelede Türkiye'yi bir adım öne çıkarttı örgütü de bir adım geri çekilmeye zorladı. Özellikle El Bab'a yönelik devam eden saldırı örgütün çekilmesine sebep oluyor ve buralardaki etkinliğini kaybedecek. Hatta önümüzdeki bir kaç günde bir kaç gün önce istihbarat bilgilerine göre saldırıda bulunacağını ancak saldırının hedefindeki şehrin Ankara olduğu söylenmişti. Bu belki çok yansımadı ama İstanbul'da gerçekleşen bir saldırı.

ZAMANLAMA DA MANİDAR

El Bab operasyonu ile birlikte Türkiye'nin PYD, PKK, YPG ile de mücadele ettiğini görüyoruz. Türkiye'nin kazancı ya da OSÖ'nün kazancı hem DEAŞ'ın kaybetmesine hem de PKK'nın bölgede kaybetmesine sebep oluyor. Tabii ki PKK'ya yönelik Türkiye'nin tavrı hem sert hem de başarılı bir operasyon gerçekleşiyor. Onun dışında tabi hassas bir  dönemden geçiyoruz. Bugün Meclis'e sunulmuş olan yeni anayasa teklifi Türkiye'de bazı meseleleri değiştirecek diyebiliriz. Dolayısıyla bu da oldukça hedefinde olabilir. Terör örgütleri açık bulduklkarı yerde muhtemelen bu tür operasyonları her zaman gerçekleştirmeye çalışacaktır. Bu akşam da öylesi bir dönemdi. Belki kimsenin aklına gelmeyecek bir yerde gerçekleştirildi saldırı. İnşallah bu akşamki saldırıdan dolayı şehitler yaşanmaz. En büyük temennimiz şu anda bu.

SALDIRI ORTA ÇAPLI BİR ARAÇLA YAPILMIŞ OLABİLİR

Üsküdar'dan duyulan bir patlama duman boyutuna baktığımızda orta boyutta bir araçla yani bu minibüs olabilir. Son dönemde terör örgütlerinin amonyum nitrattan oluşan gübrelerin terörle mücadele kapsamında toplatıldığını biliyoruz. Burada kapasitesinin azaltılmasının önemli bir unsurdu. Ancak böylesi bir patlamada bu tür malzemeler kullanılabiliyor. Kamera kayıtlarından patlama anının görüntüleri de ortaya çıkacaktır. Çok mobil olan hareketli bir bölge stad olması, spor musabakasının ardından gerçekleşmiş olması kameraların aktif olduğunu da göstermektedir. Görüntüler sonrası tüm ayrıntılar da ortaya çıkacaktır.

TİPİK BİR PKK SALDIRISINA BENZİYOR

PKK'nın saldırısı gibi duruyor ancak DEAŞ'ın olma ihtimalini de göz önünde bulundurmak lazım. Türkiye özelilke Bab operasyonuyla ilgili gelişmeler sonuçlar aldıkça DEAŞ terör örgütünün Türkiye'ye yönelik tehditlerini de biliyoruz. Sosyal medya kampanyalarında İstanbul Boğaz köprüsünü gösteren özellikle DEAŞ teröristlerinin Türkiye'ye yönelik mesajlarını verdiğini biliyoruz. Aynı zamanda DEAŞ'ın 3 gün önce çıkan dergisinde Türkiye'ye yönelik saldırılar yapması gerektiğini duyurduğunu biliyoruz. Ancak DEAŞ merkezli saldırılarda son dönemde azalma olmasının sesbebi emniyet birimlerinin son derece aktif bir şekilde operasyon yapmış olması. Ancak bence teknik olarak ve hedefe baktığımızda tipik bir PKK saldırısı gibi duruyor. DEAŞ'ın daha çok sivillere yönelik terör eylemleri ve bir çok saldırı tekniğinin aynı anda kullanıldığı gibi bir şekli var. Bu da bizi daha çok PKK'nın bu işi yapmış olabileceğini gündeme getiriyor. Türkiye'nin kararlı mücadelesi son derece etkin ve sonuç üretiyor. Söz konusu olan terör örgütünün kendisi değil.

TÜRKİYE TAKTİK DEĞİŞTİRDİ

Türkiye bir müddettir güvenlik politikalarında tarz değişikliğine gitti. Tehditlerin Türkiye'nin kapısını çalmadan dışarda ortadan kaldırmak şeklinde daha çok önleyici müdahale diyebileceğimiz bir politikaya geçti. Bu da sürekli üstün olmayı gerektiren bir durum. Terörün olduğu her yerde varlığınızı göstermeniz gerekiyor. Bunun siyasi ayağı daha çok önemli. Siyasetin bu durumda bir bütün olarak durması gerekiyor ki toplum da siyasetin arkasında dursun.