26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

KİT nedir

KİT, yani Kamu İktisadi Teşebbüsü olarak adlandırılabilir. KİT'ler, devletin bir girişimci olarak iktisadi faaliyetlerde bulunmak üzere kurmuş olduğu işletmelerdir.

15 Haziran 2018 Cuma 07:00 - Güncelleme:
KİT nedir

KİT NEDİR?

KİT, yani Kamu İktisadi Teşebbüsü olarak adlandırılabilir. KİT'ler, devletin bir girişimci olarak iktisadi faaliyetlerde bulunmak üzere kurmuş olduğu işletmelerdir. Kamu işletmeciliği, gelir sağlama gibi mali amacın yanında, gelir dağılımına müdahale, ekonomide istikrar sağlama ve öncülük etme, geri kalmış yöreleri kalkındırma gibi ekonomik veya sosyal amaçların gerçekleştirilmesine de yönelik olabilir.

 

KİT'İN SERMAYESİ KİME AİT?

Önceleri sermayelerinin tamamı devlete ait olurken, daha sonraları yapılan yasal bir değişiklikle özel kesimle ortaklık şeklinde kurulmalarına izin verilmiş ve bundan sonra sayıları hızla artmıştır. Önceleri özel sermaye birikiminin ve müteşebbis sınıfının oluşmasına yardımcı olmak amacıyla kurulan KİT’ler, sonraları süreklilik kazanmış ve Türk ekonomisi içinde ağırlıklı bir yer tutmaya başlamıştır.

 

ADAYLARDAN ARANAN GENEL ŞARTLAR

Adalet Bakanlığı adaylarda şu şartları arıyor: Türk Vatandaşı olmak, Askerliğini yapmış veya askerlik ile ilgisi bulunmamak, Yapılacak Güvenlik ve arşiv araştırmasından olumlu sonuç alabilmek ve Görevini yapmasına engel olabilecek herhangi bir sağlık sorunu olmamak..

 

KPSS ŞARTI

Adalet Bakanlığı her alım pozisyonu için adaylardan Kamu Personeli Seçme Sınavı şartı aramaktadır. Buna göre ÖSYM tarafından 2016 yılında yapılan kamu Personeli Seçme Sınavından, Lise mezunları için KPSSP94, Önlisans mezunları için KPSSP93 ve Lisans mezunları için KPSSP3 puan türünden en az 70 puan almış olmak şartları aranacaktır.

 

 

ÖZELLEŞTİRİLEN KİT'LER VAR?

1980'lerin ikinci yarısından sonra KİT’lerin Özelleştirilmesi konusunda çalışmalar başlatılmıştır. KİT’ler daha sonra 18.6.1984 tarih ve 233 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile düzenlenmişlerdir. Yasada Kamu İktisadi Teşebbüsü terimi bir üst kavram olarak kabul edilmiş ve KİT’lerin İktisadi Devlet Teşekkülleri (İDT) ile Kamu İktisadi Kuruluşları (KİK)'ndan oluştukları belirtilmiştir. Her ikisinin de sermayesi devlete aittir. Bir de sermayesi başka bir KİT’e ait olan kamu girişimleri vardır. Bunlar arasında Kamu Müesseseler ile Bağlı Ortaklıklar yer almaktadır.