2 Mayıs 2024 Perşembe / 24 Sevval 1445

Taşerona kadro ne zaman verilecek

Taşerona kadro ne zaman verilecek? Taşeron maaşları ne kadar olacak? Hangi tarihten önce işe başlamak gerekiyor?

16 Aralık 2017 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
Taşerona kadro ne zaman verilecek

Taşerona kadro ne zaman verilecek? Taşeron maaşları ne kadar olacak? Hangi tarihten önce işe başlamak gerekiyor? Ne kadar süreden beri kamuda taşeron olarak çalışan içiler kadro alacak? KİT'ler neden taşeron kadrosuna alınmıyor? Genel bütçeli idareler, özel bütçe kapsamındaki idareler, düzenleyici ve denetleyici kurumlar, üniversiteler, sosyal güvenlik kurumları, hastaneler ve üst kurullarda çalışan 450 bin kişi ile tüm belediyelerde çalışan 400 bin taşeron kadroya geçecek.

Kamudaki yaklaşık 850 bin taşeron işçiyi ilgilendiren kadro düzenlemesine son şeklinin verilebilmesi için Başbakan Binali Yıldırım başkanlığında cuma günü toplantı yapıldı. Toplantıda düzenlemenin ayrıntıları ile sendikaların görüş ve önerileri ele alındı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından geçen hafta taşeron işçilere verilen kadro müjdesiyle ilgili hükümetin mesaisi sürüyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu'nun açıklamalarıyla ayrıntıları ortaya çıkan düzenlemeye son şeklinin verilmesi için cuma günü Başbakan Yıldırım başkanlığında Maliye Bakanı Ağbal ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sarıeroğlu'nun katılımıyla toplantı yapıldığı öğrenildi. Düzenlemenin ayrıntılarının ele alındığı toplantıda, sendikaların görüş ve önerileri de masaya yatırıldı.

Düzenlemenin en kısa sürede Türkiye Büyük Millet Meclisine sevk edilmesi planlanırken, ilgili bakanların Başbakan Yıldırım başkanlığında bu hafta tekrar bir araya gelmesinin kararlaştırıldığı öğrenildi.

850 BİN KİŞİ VAR

Kadroya geçecek işçilerin kimler olduğunu tekrar hatırlamakta fayda var. Genel bütçeli idareler, özel bütçe kapsamındaki idareler, düzenleyici ve denetleyici kurumlar, üniversiteler, sosyal güvenlik kurumları, hastaneler ve üst kurullarda çalışan 450 bin kişi ile tüm belediyelerde çalışan 400 bin taşeron kadroya geçecek. KİT’lerde durum net değil.

4 AY EK KAZANÇ

TÜİK, TBMM gibi kurumlarda çalıştırılan veya özelleştirme sonrası işsiz kaldıkları için 4C statüsünde çalıştırılan 23 bin kişi ‘sözleşmeli memur’ olacak. Buna ek olarak Çaykur, Şeker Fabrikaları, Orman Genel Müdürlüğü gibi kuruluşlarda çalışan işçiler halen 5 ay 29 güne kadar istihdam ediliyor. Bu işçiler 4 ay daha fazla çalışabilecek.

5 ARALIK SALI İTİBARIYLA

Kadroya geçişte sınav ve soruşturma dışında herhangi bir şart aranmayacak. Kadroya geçirilecek kişilerde belirli bir süre o kamu kurumunda çalışmış olma şartı da aranmayacak. Bu konudaki tek değerlendirilecek husus 5 Aralık 2017 tarihi itibarıyla herhangi bir kamu kurumunda taşeron işçisi olarak çalışıyor olup olmamak. Yaş, eğitim gibi kriter de söz konusu değil.

EMEKLİLİĞE KADAR İŞ

Kadroya geçenlerde 1-3 yıl gibi sözleşme olmayacak. Süresiz sözleşmeli kadro olacak. Emekli maaşı alanların devlette çalışamıyor. Ama emeklilik yaşı gelip de halen prim nedeniyle maaş alamayan çalışmaya devam edecek. Kamu kurumlarında kadroya geçen taşerona maaşa ek olarak yılda 52 günlük (2400-6000 lira) ikramiye verilecek.

Yaş ve eğitim seviyesi şartı aranmıyor

Düzenlemenin kamuoyuyla paylaşılan ayrıntılarına göre, söz konusu kadro fırsatı, merkezi yönetim kapsamındaki genel bütçe ile düzenlenen kurum ve kuruluşlardaki tüm taşeron işçileri ilgilendiriyor.

Yaş ve eğitim seviyesi şartının aranmadığı düzenlemeden yararlanmak isteyen taşeron işçilerin, öncelikle çalıştıkları kurumlara başvurmaları gerekecek.

Başvuruların ardından yapacakları işle ilgili bir sınava tabi tutulacak işçilerden sınavda başarılı olanlar, güvenlik soruşturmasının ardından bulundukları iş yerlerinde kadrolu çalışmaya başlayacak.

Kadroya kavuşacak işçiler mevcut ücretleriyle çalışmaya devam ederken, tayin hakları bulunmayacak. Buna karşın, işçiler sahip olacakları 52 günlük ilave tediye (ikramiye) sayesinde iki aylık ücretlerine yaklaşan fazladan kazanca sahip olacak.

Emekli olup da kamuda taşeron işçi olarak çalışanlar kadro imkanından faydalanamayacak.

BAKAN SARIEROĞLU'NDAN TAŞERON AÇIKLAMASI

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu'nun açıklamalarından satır başları;
 
Cumhurbaşkanımızın bana ilk talimatıydı. "2018'e girmeden önce bu taşeron işini halledeceğiz" dedi, o gün talimatı almıştık. Zaten sahadan bildiğimiz konulardı. Talepleri tespit etmiştik. İnşallah karşılamışızdır. 900 bin emekçimizin ailesine dokunan bir düzenleme oldu.

'AMASIZ FAKATSIZ KADROYA ALIYORUZ'
 

450 bin çalışanımızın tamamını 'amasız-fakatsız' direkt kadroya alıyoruz. Hiçbir şartımız da yok. Mevcutta emekçi kardeşlerimiz hangi işi yapıyorsa o işi yapmaya, aynı sendikalarda, sözleşmeye tabii olarak kadrolu işçi olarak devam edecekler. Kafalarında hiçbir soru işareti olmasın.
 
İkinci düzenlememizi de mahalli idareler ve il özel idarelerle gerçekleştirdik. Belediye teşekküllerinde çalışan taşeron kardeşlerimizi, şirketi aradan çıkartıyoruz. İl özel idaredeki taşeronları da aradan çıkarıyoruz. Direkt daimi elemanı olarak kardeşlerimiz çalışmaya devam edecekler.


 
Personel alımına dayalı olarak ihaleleri artık bundan sonra kamuda ve belediyelerimizi devreden çıkarıyoruz.
 
Üçüncü düzenlememiz geçici veya mevsimlik işçiler. Buradaki talep çalışma sürelerinin uzatılmasıyla ilgili bize iletilmişti. 4 ay daha uzatılmasını ön görüyoruz.
 
Bütün taşeron firmaları devreden çıkartıyoruz, tamamı BİT'in (Belediye İktisadi Teşekkülü) işçisi elemanı olacaklar.
 
Dördüncü düzenlememiz de yine çok büyük bir alan. 4C'de çalışan, özelleştirmeden gelenler... TÜİK'teki kardeşlerimiz bizler var mıyız diye, Meclis'te 4C'de çalışanlar var. YSK'da da var.
 
Evet onlar da var, onları da dahil ettik sürecin içerisine. Onlar da 4B'li olarak çalışma hayatlarına devam edecekler.
 
Hedefimiz taşeron çalışmayı kamunun gündeminden kaldırmak olduğu için 'asıl iş - yardımcı iş' ayrımı yapmadık. Sayın Cumhurbaşkanımız açıkladığından itibaren bu kapsamın içinde olacaklar. Sürekli çalışma şekline sahip olanlar... Mesela askerde olanlar, doğum izninde olan veya hastalık nedeniyle rapor sebebiyle taşeronda çalışıp şu anda askıda olanlar olabilir, biz bu kardeşlerimizi de dahil ettik. Sözleşmesi askıda olanlar içi rahat etsin. Döndükten sonra kadrolu şekilde çalışmalarını sağlayacağız.
 
Eğer emekçi kardeşlerimizi çıkarıp başkasını sokmaya çalışırlarsa kapsam dışı olacak.
 
Emekli yaşı gelenler kapsam dışında mı kalacak? biz çalışan lehine düzenleme içinde olduk. Emeklilik hak kazanma, yaşı geçmiş olabilir ama maaş almaya hak kazanamayanlar olabilir. Emekli maaşı almaya hak kazanıncaya kadar kadrolu işçi olarak devam edecekler.
 
Biz şu anda taşeron şirketlerinden devir alacağız. Devir şeklinde, iş kanununda yer alan çalışma şekli bu. Kıdemleri, geçmişte kazandıkları kıdemleriyle birlikte bu devirleri gerçekleştireceğiz.
 
Böyle yaptığımız için, yıllık izinleri ve hakları temin edilmiş olacak.
 
Hangi sendikadaysalar devam etme imkanları var. Toplu sözleşmenin devamını istedik ki bir kargaşa, bu geçiş sürecinde önümüzdeki iki sene süresince yaşanmasını arzu etmiyoruz. Mevcut şartları koruyarak, ücret de buna dahil. Geçiş imkanı sağlamış olduk.
Taşeronda çalışan bir çok işçi kardeşimizde, şehir hastanelerinde kurulan illerde çalışanların sağlık bakanlığı ile bağlantı kesiliyordu. Daha önce çalışanların bu şehir hastanelerine geçişi olmuştu.
 
30 bin kişilik bir grubumuz vardı. Biz onların da geçişleri şehir hastanelerine geçmiş olsa da 30 bin kişilik sağlıktaki işçi kardeşlerimizi bu gruba aldık. Bugün çok fazla bu soru geldi.
 
Aynı iş yerinde aynı işi yapıyor olacaklar. Öyle bir şey olduğu zaman işin içinden çıkmamız mümkün olmaz. En ufak bir değişiklik yok.
 
İlkokul mezunundan yüksek lisansa tamamını aynı şekilde geçişini sağladık. Biz ayrımsız, hiçbir sınırlama koymadan mevcutta neyse aynı şekilde... İşler aksamasın, süreç tamamen tamamlansın diyerek hep bakış açımız böyle oldu. Bu tarz talep gelirse olumlu bir cevap olmayacak. Çünkü 900 bin kişi olacak.


KAMUDA ÇALIŞAN İŞÇİLERİN ZAM ORANI BELLİ OLDU
 
Kamuda çalışan taşeron işçilerin toplu sözleşme görüşmelerinde hükümetin karşısına işçi tarafını temsilen çıkan Türk-İş görüşmelerde yüzde 18 zam istedi, ayrıca 2018 yılı için enflasyona artı 4 puan zam talebinde bulundu. Bu süreçte işçilerin maaşlarına iyileştirme talebi içeren maddeleri de hükümetin önüne süren Türk-İş teklifinde maaşı 2 bin 200 TL’nin altında olan işçilerin aylık brüt çıplak ücretlerine 400 TL, 2 bin 200 TL ile 2 bin 500 TL arasında olan işçilerin aylık brüt çıplak ücretlerine ise 200 TL iyileştirme yapılması istendi. Sendika; 2 bin 500 TL ile 2 bin 850 TL arasında olan işçilerin aylık brüt çıplak ücretlerine ise 100 TL artış istedi. Toplu sözleşme görüşmelerinde seyyanen zam konusuna da yer veren Türk-İş, yılın beşinci ayı içine bir defaya mahsus olmak üzere denge ödeneği olarak bin TL ödenmesini istedi. Yine sosyal yardım olarak ise 400-500 TL'lik ödeme, yemek parası ve giyim yardımı da talep edildi.
 
Hükümetle yapılan görüşmeler sonucunda 3 Temmuz 2017 tarihinde toplu sözleşme görüşmelerinde anlaşmaya varıldı ve Çankaya Köşkü'nde düzenlenen imza töreni ile uygulamaya konuldu. Yaklaşık 200 bin işçiyi ilgilendiren görüşmeler sonucunda Başbakan Binali Yıldırım kamu işçilerine verilecek zamları duyurdu. Başbakan Yıldırım'ın açıklamlarından satır başları şu şekilde oldu:
 
* Kamu işçileri adına bu görüşmeleri yürüten Türk-İş Başkanı ve heyeti, Çalışma Bakanı ve Maliyer Bakanları çok büyük gayret gösterdiler. Onlara teşekkürlerimizi iletiyoruz. Gelen talepler azami oranda karşılanmaya çalışılmıştır.
 
* Bu toplu iş sözleşmesi 2017 ve 2018 yıllarını kapsıyor. 2017 yılı için zam oranı ilk 6 ayda yüzde 7,5, ikinci altı ayda yüzde 5 şeklinde mütabakata varılmıştır.
 
* 2018 yılında ise yüzde 3,5+3,5 zam oranı belirlendi. Bununla beraber ek ödenek bir defaya mahsus olmak üzere 500 liradan 750 liraya yükseltildi.
 
* Bürüt çıplak ücreti 3000 liranın altında olan işçilere zam oranı dışında 90 TL ek zam yapıldı.
 
* Yeni düzenleme ile memur ile işçi arasındaki taban ücret eşitlendi. Aradaki fark kaldırılmış oladu. Böylece en düşük işçi maaşı, en düşük memur maaşının altında kalmayacak.