27 Nisan 2024 Cumartesi / 19 Sevval 1445

Terör örgütü PYD elebaşı Müslim serbest bırakıldı

Terör örgütü PYD elebaşı Salih Müslim, Çekya'nın başkenti Prag'da hakim karşısına çıkarıldı. Prag mahkemesi terör örgütü PYD elebaşı Müslim'i serbest bırakma kararı verdi.

Ajanslar27 Şubat 2018 Salı 07:00 - Güncelleme:

Çekya’nın başkenti Prag’da önceki gün gözaltına alınan terör örgütü PYD/PKK’nın eski eş bakanı Salih Müslim, davanın görüleceği Prag Şehir Mahkemesine getirildi.

Duruşması TSİ 13:00'da başlayan Müslim, mahkeme tarafından serbest bırakıldı.

Polis, mahkeme önünde geniş güvenlik önlemi alırken, az sayıda terör örgütü yandaşı gösteri düzenledi.

Medya mensupları, mahkeme salonuna alınmadı.

Türkiye, Müslim’in geçici olarak tutuklanmasını ve Türkiye'ye iade edilmesini istiyor.

PYD/PKK'nın eski eş başkanı Salih Müslim'in ismi, İçişleri Bakanlığının "Terörden Arananlar Listesi"nde 4 milyon liralık ödülle kırmızı kategoride yer alıyor.

ŞARTLI TAHLİYE

Çek basını, Salih Müslim'in salıverilme şartını açıkladı. Müslim'in avukatı Miroslav Krutina, gazetecilere 'Mahkeme, Müslim'in AB topraklarından çıkmama şartıyla serbest bıraktığını' söyledi. 

BÜYÜKELÇİ: İKİLİ İLİŞKİLERİ OLUMSUZ ETKİLEYEBİLİR

Türkiye Prag Büyükelçisi Ahmet Necati Bigalı konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, "Hiç beklemediğimiz bir karardı. Türkiye'de geçmiş yıllarda birçok terör eyleminde dahli bulunan Salih Müslim'in böyle serbest bırakılmasını üzüntüyle karşılıyoruz. Bu karardan memnun değiliz. Bu Avrupa suçluların iadesi sözleşmesine aykırı bir karar oldu. Maalesef Çekya mahkemesi, ikili ilişkimize, müttefiklik ilişkimize ters bir karar almıştır. Bu kararın ikili ilişkilere olumsuz yansımaları olabilir." ifadelerini kullandı.

Bigalı, "Büyükelçilik olarak üzüntümüzü bildireceğiz. Bunun hukuka aykırı bir karar olduğunu, dostluk ilişkilerine, NATO müttefikliğine sığmayan bir karar olduğunu, bir anlamda teröre destek olmak olacağını muhattaplarımıza bildireceğiz." şeklinde konuştu.

Büyükelçi Bigalı, "Salih Müslim şu anda serbest bırakıldı. İstediği yere gidebilir, herhangi bir kısıtlama yok." dedi.