27 Nisan 2024 Cumartesi / 19 Sevval 1445

Türkiye ile Hollanda, ilişkileri karşılıklı olarak normalleştirme kararı aldı

Türkiye ile Hollanda, 16 Nisan 2017 Referandumu sürecinde iki bakanın Hollanda'ya girişine izin verilmemesiyle gerilen ve büyükelçilerin geri çekilmesiyle kopan ilişkileri karşılıklı olarak normalleştirme kararı aldı.

star.com.tr20 Temmuz 2018 Cuma 07:00 - Güncelleme:
Türkiye ile Hollanda, ilişkileri karşılıklı olarak normalleştirme kararı aldı

Türkiye ile Hollanda, AA'nın aktardığına göre, 16 Nisan 2017’deki referandum sürecinde başlayan diplomatik krizi aşmak için karşılıklı normalleşme kararı aldı.

NATO Zirvesi kapsamında Hollandalı mevkidaşı Stef Blok'la bir görüşme gerçekleştiren Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, AA muhabirine konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, "Bu görüşmemizde ortaya çıkan, ilişkileri normalleştirmek için adımlar atma iradesi ışığında inisiyatif alan Hollandalı mevkidaşım, tarafıma bir mektup iletti ve ilişkilerimizin normalleştirilmesi arzusunu teyit etti. Bu mektup üzerine kendisiyle ayrıca telefonda görüştük ve ilişkilerimizin önünü açmak için atılacak adımlar konusunda mutabık kaldık." dedi.

Atılacak ilk adım olarak ortak bir açıklama yapma kararı aldıklarını söyleyen Çavuşoğlu, "Büyükelçilerimizi karşılıklı olarak kısa zamanda atamak üzerinde mutabık kaldık." dedi.

Hollandalı mevkidaşı Blok'u Türkiye'ye davet ettiğini belirten Bakan Çavuşoğlu, "Ayrıca, ülkelerimiz arasındaki diyalog ve güveni yeniden tesis etmek ve ilişkilerimizi eski seyrine sokacak müteakip yol haritasını belirlemek üzere Hollandalı mevkidaşım Blok'u ülkemize davet ettim. Bu ziyaretin de yakın zamanda gerçekleşmesi söz konusudur." ifadelerini kullandı.

Ne olmuştu?

Türkiye, 2017 Referandumu sürecinde Avrupa'da yaşayan Türk vatandaşlarıyla bir araya gelmek üzere Hollanda'ya gitmek isteyen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve dönemin Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya'nın ülkeye girişini engelleyen Hollanda'nın Ankara Büyükelçisi Cornelis Van Rij'i istenmeyen adam ilan etmişti.

Hollanda Dışişleri Bakanlığı ise, kendi başlattıkları krizin ardından Türkiye’ye gelmesi istenmeyen Ankara Büyükelçisi Van Rij'in resmi olarak geri çekildiğini açıklamıştı.

Türkiye, krizden sonra Hollanda tarafına durumu telafi etmesi için bazı şartlar iletmiş, ancak Hollanda, ilişkilerin normalleşmesi için beklenen adımı atmamıştı.

İki ülke, diplomatik temsilini karşılıklı olarak maslahatgüzar düzeyinde tutuyordu.