24 Nisan 2024 Çarşamba / 16 Sevval 1445

Türkiye'de el konulan Rıza Sarraf'ın mal varlığının değeri ortaya çıktı

ABD’de görülen “Atilla, ABD’ye karşı’’ davasında tanık olarak ifade veren Rıza Sarraf ve yakınlarının Türkiye’deki mal varlıklarına el konuldu. Sarraf'ın içlerinde yalılar ve köşkünde olduğu yaklaşık 300 milyon lira değerinde gayrımenkulü ve toplam sermayesi 40.2 milyon doları bulan faal 7 şirketi bulunuyor.

2 Aralık 2017 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
Türkiye'de el konulan Rıza Sarraf'ın mal varlığının değeri ortaya çıktı
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Rıza Sarraf hakkında başlatılan soruşturma kapsamında, Sarraf ve akrabalarının, “Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin güvenliği, iç veya dış siyasal yararları bakımından niteliği itibari ile gizli kalması gereken bilgileri diğer bir yabancı devlet lehine casusluk maksadıyla temin ettiği ve mal varlığını kaçırma girişiminde bulunduğuna” dair bilgilere ulaşıldığından mal varlıklarına el koyma kararı alındı.
 
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu’nca da Sarraf ve yakınları hakkında da soruşturma başlatıldı. 
 
Hürriyet'in haberine göre: Soruşturma kapsamında Sarraf ve irtibatlı olduğu kişilerin, yazılı ve görsel basından elde edilen bilgilerde “Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin güvenliği, iç veya dış siyasal yararları bakımından niteliği itibari ile gizli kalması gereken bilgileri diğer bir yabancı devlet lehine casusluk maksadıyla temin ettiği ve mal varlığını kaçırma girişiminde bulunduğuna” dair bilgilere ulaşıldığı belirtildi. 
 
Rıza Sarraf ve diğer şüphelilerin gerek atılı suçu işleyip işlemediği husunda inceleme yapmak, gerekse mal varlığı değerlerinin işlenen bu suçlardan kaynaklanmış olma ihtimali, mal varlığı değerlerini kaçırmasının önlenebilmesi amacıyla atılı suçun işlendiğine dair bulgu ve emarelere ulaşılmış olmasından, gecikmesinde sakınca bulunan hallerin mevcut olduğu dikkate alınarak, soruşturma çerçevesinde Rıza Sarraf ile irtibatlı olan yakınlarının taşınır ve taşınmaz tüm mal varlıklarına, banka, şirketler ve diğer tüm kurumlar nezdindeki hak ve alacaklarına, şirket hisselerine Kanun Hükmünde Kararname ve Ceza Muhakemesi Kanunu maddeleri uyarınca el konulmasına karar verildiği ifade edildi. 
 
Mal varlıklarına el konulan 23 kişinin arasında kızı Alara Sarraf da var. Rıza Sarraf'ın eşi Ebru Gündeş hakkında ise bir karar çıkmadı.
 
40 MİLYON LİRA SERMAYELİ ŞİRKETLERİ VAR
 
Mal varlığına el konulan Rıza Sarraf'ın Kanlıca’da iki adet yalısı, Kandilli’de bir köşkü var. 1 milyon 50 bin lira değerindeki Nazmi Ziya’nın ‘Kendi Evi’ tablosu, Büyükçekmece’de 47 adet dairesi, 1 milyon 850 bin değerindeki yazlığı; yine İstanbul’da 4 milyon liralık dairesi, Bakırköy’de 3 süper lüks dairesi, Metroport Busidence Plaza’da iki ofis katı, Tuzla’da fabrikası bulunuyor. 
 
12 milyon dolarlık ‘Challenger 300 marka jeti olan Rıza Sarraf'ın 2008’den itibaren kurduğu ve şu anda faaliyette olan toplam sermayesi 40.2 milyon doları bulan 7 şirketi yer alıyor. Rıza Sarraf, ABD’ye gidişinden hemen önce tüm şirketlerde unvan değişikliğine gitti. 
 
AVUKATI: KARARI ŞAŞKINLIKLA KARŞILIYORUZ
 
Sarraf Ailesi’nin avukatı Şebnem Eriş “Ailenin mal varlığına el konulması kararını şaşkınlıkla karşılıyoruz” dedi. Eriş, sanatçı eşi Ebru Gündeş’in isminin listede olmamasıyla ilgiliyse şunları söyledi: “Çiftin ortak çocukları Alara Sarraf’ın ismi var. Gündeş’in önceki güne kadar bir boşanma davası açmadığını biliyoruz. Bize ulaşan bir boşanma başvurusu da yok. Gündeş’in isminin listede olmaması, kızları Alara’nın 
isminin listede olmasının nedeni bilmiyorum.”