5 Mayıs 2024 Pazar / 27 Sevval 1445

Ücretsiz izinde bedelli askerlik

AK Partili Muş, bedelli askerlik yasa teklifini Meclis’e sunduklarını belirterek, 25 yaş, 15 bin lira bedel ve 28 gün temel eğitim öngörüldüğünü söyledi. Muş, 28 gün eğitimde yeni düzenleme olmayacağını vurguladı. Muş, “Çalışanları, ücretsiz izinli sayılacaklar” dedi.

19 Temmuz 2018 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
Ücretsiz izinde bedelli askerlik

AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş, bedelli askerlikle ilgili teklifte, 28 günlük temel askerlik eğitiminin öngörüldüğünü belirterek “Bedelli askerlikte yararlanmak isteyen kamu ve özel sektör çalışanları, ücretsiz izinli sayılacaklardır. İş akitleri feshedilmeyecek” dedi. 

Bedelli askerlik düzenlemesini içeren ‘torba kanun’ teklifinin verildiğini vurgulayarak, düzenlemeden, 31 Aralık 1993 tarihinden önce doğanların yararlanacağını ifade etti. Muş, bu kapsamda ödenecek bedelin 15 bin lira, askerlik süresinin 28 gün olacağını vurguladı.        

GURBETÇİYE UZAKTAN EĞİTİM

Muş, askerliğe elverişsiz derecede engelli olanların da aynı bedeli ödeyerek düzenlemeden faydalanabileceğini, onların 28 günlük eğitimden muaf tutulacağını bildirdi. Muş, yurtdışında yaşayan Türk vatandaşlarının ise bedelli askerlik düzenlemesi kapsamında 2 bin euro bedel ödeyeceğini ve uzaktan eğitim alacağını söyledi.        

Muş, bedelli askerliğe ilişkin usul ve esasları belirleme yetkisinin Milli Savunma Bakanlığına verileceğine, askerliğin yapılacak yeri de Bakanlığın belirleyeceğine dikkati çekti.        

SÜRE DEĞİŞMEYECEK

Muş, 28 günlük temel eğitim süresinin kaldırılması talepleriyle de ilgili “Bedelli askerlikle ilgili teklifte, 28 günlük temel askerlik eğitimi talep edilmektedir. Şu an bununla alakalı herhangi farklı bir düzenleme olmayacaktır. Bu kanun teklifinden faydalanmak isteyen her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı bunu yerine getirecektir” dedi. Muş ayrıca, bedelli askerlikte yararlanmak isteyen kamu ve özel sektör çalışanlarının ücretsiz izinli sayılacağını, yani bu süre içinde iş akitlerinin feshedilmeyeceğini vurguladı.

1 MİLYON 234 BİN KİŞİ KAPSAMDA

Bir önceki bedelli askerlik düzenlemesi için yaklaşık 1 milyon 200 bin kişinin başvuruda bulunduğuna değinen Muş, “Getirdiğimiz yeni bedelli askerlik düzenlemesi şu an itibarıyla 1 milyon 324 bin civarında kişiyi ilgilendiriyor. Bir öncekinden daha fazla başvuru olacağını düşünüyorum. Hem yaş hem bedel konusunda önemli bir düzenleme” ifadesini kullandı.        

Bedeli askerlikten sağlanacak gelirin Hazine ve Maliye Bakanlığı’na aktarılacağını belirten Muş, “Bu gelir, savunma sanayi ve silahlı kuvvetlerinin ihtiyaçları kapsamında, Cumhurbaşkanının belirleyeceği istihkaklara göre dağılım söz konusu olacaktır” diye konuştu.    

Potansiyel gelir 20 milyar lira

Bedelli askerlik düzenlemesi, kapsama girdiği belirtilen 1 milyon 324 bin kişinin tamamının uygulamadan yararlanması halinde, devletin kasasına 19 milyar 860 milyon liralık katkı sağlayacak. Düzenlemeye 500 bin kişinin başvurması halinde gelecek katkı 7,5 milyar lira, 300 bin kişinin başvurması halinde ise 4,5 milyar lira olacak. 

5.8 MİLYAR LİRA GELİR

Elde edilecek gelirle savunma sanayisine destek sağlanacak. Hazine ve Maliye Bakanlığı’na yatırılacak tutar karşılığı Savunma Sanayii Destekleme Fonu’na aktarılmak üzere Bakanlık bütçesine ödenek eklemeye başkan yetkili olacak. Önceki iki bedelli askerlik düzenlemesinden, 274 bin 25 yükümlü yararlanmış ve yaklaşık 5,8 milyar lira gelir elde edilmişti. 2011’deki bedelli askerlik uygulamasında yükümlü sayısı 323 bin 365 iken, bunlardan 70 bin 120’si bedelli askerlik için başvurmuştu. 

GAZİLER İÇİN HARCANDI

Bu düzenlemeden 30 yaşından gün alanlar, 30 bin lira karşılığında yararlanmıştı. Bu kapsamda, 2 milyar 103 milyon 600 bin lira gelir sağlanmıştı. Elde edilen gelir, şehit yakınları ve gaziler için sosyal hizmet ve yardım hizmetlerinin finansmanında kullanılmıştı. 2014’teki düzenlemede ise yükümlü sayısı 449 bin 553 iken, bunlardan da 203 bin 905’i başvuruda bulunmuştu. Bu düzenlemeden, 28 yaşından gün almış kişiler 18 bin lira karşılığında yararlamıştı. Bu kapsamda, 3 milyar 671 milyon 100 bin lira gelir elde edilmişti.  

Orduya subay alım düzenlemesi de var

AK Partili Muş, toplam 18 maddeden oluşan “torba kanun” teklifinde, TSK’ya subay kazandırılmasına ilişkin düzenlemenin de bulunduğunu belirterek şunları söyledi: “Hava Kuvvetlerinde subay edinme programları yapılmaktadır. Kara Kuvvetlerinde de uygulanmaktadır. 2,3 ve 4’üncü sınıflardan belli şartlarda, 

Milli Savunma Üniversitesine öğrenciler gelebilmektedir. Bununla alakalı bir süre uzatımı söz konusu. 2020’ye kadar yetki veriyoruz. 2,3 ve 4’üncü sınıflardan, subay edinme programı kapsamında, çeşitli üniversitelerde kriterleri taşıyanlar, Milli Savunma Bakanlığının belirleyeceği usul ve esaslara göre temin olacaktır.” 

Turan’ın telefonu kitlendi 

Bedelli askerlikle ilgili detayları açıklayan AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan’ın telefonu kilitlendi. Twitter’dan açıklama yapan Turan, “Telefonumuzu sosyal medyada paylaşan bedellici arkadaşlar, telefonumuz kilitlendi, kimseyle iletişim kuramaz olduk, bilgilerinize:) Konunun farklı tarafları var (askeri/mali/yasama vs), görev bizden çıktı, anlayış bekliyoruz. selamlar” dedi. 

Akar: Bedelli askerlik hayırlı, uğurlu olsun 

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, TBMM’ye sunulan “Bedelli Askerlik Yasa Teklifi”ne ilişkin, “Vatanımıza, milletimize ve gençlerimize hayırlı, uğurlu olsun.” ifadesini kullandı. Akar, Milli Savunma Bakanlığının Twitter hesabından kanun teklifine ilişkin paylaşımda bulundu. Akar, paylaşımda, “Bedelli askerlik yasa teklifi yüce Meclisimize sunulmuştur. Vatanımıza, milletimize ve gençlerimize hayırlı, uğurlu olsun” ifadelerine yer verdi.