10 Mayıs 2024 Cuma / 3 Zilkade 1445

Yardımcı doçentlik kalkıyor mu?

Yardımcı doçentliğin kaldırılması yönünde Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan son dakika açıklaması geldi.

13 Ocak 2018 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
Yardımcı doçentlik kalkıyor mu?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bu konuşması sonrasında sosyal medyada en çok konuşulan konu yardımcı doçentlik kalkıyor mu oldu. Çünkü doktorasını yapan birisi doçent olabilmek için yardımcı doçent olması ve aynı işlemleri ve prosedürleri doçent olması için de yapması gerekiyordu. Peki yardımcı doçent nedir? Kimler doçent olabilir? Doçent olmanın şartları nedir? İşte Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yardımcı doçentlik açıklaması ve detayları...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Sultanahmet'teki Marmara Üniversitesi Rektörlüğü binasında "Marmara Üniversitesi 135. Kuruluş Yıl Dönümü Programı"nda Yardımcı doçentlik konusuna değindi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, ''Türkiye'nin 17-25 Aralık ve 15 Temmuz darbe girişimlerine giden yolu dershane tartışmaları üzerinden takip etmek mümkündür'' dedi.

Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları şöyle:

''Maltepe ve Göztepe'deki külliyelerimizle ilgili çalışmaları yakından takip ediyorum. Hele hele Maltepe 2 bin 200 2 bin 300 dönüm civarında bir arazi üzerinde şu anda projenin son halini de kendilerinden göreceğim bakacağız. Maltepe'deki yer bittiği zaman Marmara Denizi'ne nazır ve külliye olarak bütün birimlerini büyük ölçüde bir araya toplayan üniversitesi olması bakımından bir külliye meydana gelmiş olacaktır. Bütün mezunlarımızın da seferber olması lazım. Türkiye'nin dünyanın en iyi 500 üniversitesi listesine onlarca kurumla girmesi lazımdır. Maltepe bittiği andan itibaren Marmara Üniversitesi dünyadaki ilkler arasındaki yerini de alacaktır. Türkiye'nin geçtiğimiz 15 yılda yaşadığı büyük dönüşüm tarihi reformların en müşahhaz örneklerini görebileceğimiz alanlardan biri de yükseköğretimdir.

Dershaneleri ele geçiren FETÖ zihniyeti bu şekilde en parlak öğrencileri devşirebileceği bir zemin oluşturdu. Yıllar boyunca her Milli Eğitim Bakanı'na ilk talimatım dershaneleri kapatın olmuştur. Buna rağmen dershanelerin varlığının sürdürmesi sağlanmıştır. Türkiye'nin 17-25 Aralık ve 15 Temmuz darbe girişimlerine giden yolu dershane tartışmaları üzerinden takip etmek mümkündür. FETÖ bu yolla geleceğimizi çalmış ve bu ümmeti parçalamıştır.

Yardımcı doçentlikle ilgili çeşitli şikayetler vardı. Yakın çevremde ahbaplarım akrabalarım var. Dinlediğimde ben de tatmin olmazdım. Yardımcı doçençliğin siyasi bir karar olduğunu bilirdim. Gönül almak. Bunun için yapıldığı belliydi. Bu ara unvanı ortadan kaldırıp doktoradan doğrudan doçentliğe geçilebilecek bir çalışma yapalım. YÖK Başkanına bu talimatı verdik. Önümüzdeki hafta parlamentoya gönderilecek ve böylece bu sorunu da çözeceğiz. Artık doktoradan sonra yardımcı doçentlik olmayacak. Doktoradan kazanan doçenliğe gidecek.

YARDIMCI DOÇENTLİK KALKIYOR MU?

Yardımcı doçentlik hakkında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşması sonrasında bu akademik ünvanın kaldırılacağı yönünde özellikle sosyal medyada konuşulmaya başlandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, akademisyenlere yaptığı konuşmada yardımcı doçentliğin kaldırılması gerektiğine dair şu sözleri söyledi;

"Ülkemdeki rektörlerimizden de ricam var. YÖK Başkan'ımız ile de bunu konuşuyorum. Allah aşkına şu yardımcı doçentlik olayı nedir? Şunu bir gözden geçirin. Yardımcı doçentlikle ön kesiyoruz. Dünyanın kaç yerinde acaba yardımcı doçentlik var? Ben araştırdığım yerlerde doğrusu böyle bir mekanizma pek görmüyorum. Bunu birileri birilerini oyalamak için yapmışlar. Bu, gerçekten ilmiye sınıfına bir paravan, engel oluşturuyor. Bunu aşmamız lazım ve aşacağımıza inanıyorum. Türkiye'nin Yükseköğretim Sistemi, 184 üniversitesindeki 7,3 milyon öğrencisi, 75 bini doktoralı olmak üzere 150 bin akademisyeni ile güçlü bir yapıya sahip. YÖK'ün ülkemizin bu bilgi ve birikimini İslam ülkelerindeki yükseköğretim sistemleriyle paylaşması gerektiğini de düşünüyorum." dedi.

YARDIMCI DOÇENT NEDİR? GÖREV SÜRESİ NE KADARDIR?

Yardımcı Doçent, üniversitelerde öğretim üyesi kadrosunda görev yapan akademisyenlere verilen bir unvandır. Unvan, en az Doktora veya tıpta uzmanlık seviyesine sahip akademisyenlere üniversiteler tarafından verilir.

Yardımcı doçent atanmasından üniversitelerin kendi kriterleri olabileceği gibi bu şartların YÖK'ün belirlediği asgari kriterlerin altında olmaması gerekiyor. YÖK'ün yardımcı doçent atanma kriterleri; adayın akademik çalışmalarının, doçent veya profesör unvanına sahip 3 jüri tarafından değerlendirilmesini ve adayın başvurduğu alan ile ilgili fakülte, enstitü veya yüksek okul tarafından düzenlenen yabancı dil sınavından başarılı olmasıdır. Ancak üniversiteler, adaylardan, YÖK tarafından belirlenen bu şartların üzerinde ilave şartlar isteme hakkına sahiptir.

Yardımcı doçentliğin devam süresi mininum 2 yıldır. YÖK tarafından belirlenen maksimum süre ise 12 yıldır. Fakat bazı durumlarda 12 yılı geçen yardımcı doçentlik ünvanını sürdürülebileceğine dair mahkeme kararları vardır. Ayrıca yardımcı doçent unvanının devamı üniversitelerin senatosu tarafından verilen ilave bazı şartlara bağlı olabilir. Üniversite senatosu, belirli akademik katkılarda bulunması isteyebilir.

KİMLER DOÇENT OLABİLİR?

Doçent, üniversite akademik ünvanı olarak şu an yardımcı doçent ile profesör arasında yer almaktadır. Doçent olabilmek için, adayın doktora ya da tıpta uzmanlık derecesi alındıktan sonra kişinin lisansüstü çalışmalarına bağımlı kalmadan çalışma yapabildiğini ispat etmesi gerekir. Bu nedenle, yılda iki defa Üniversitelerarası Kurul başkanlığınca doçentlik sınavı açılmakta ve 3 ya da 5 kişiden oluşan jüri üyelerince adayın yaptığı çalışmalar incelenmektedir. Genelde branşa göre belirlenen asgari koşullar bulunmakta ve juri üyeleri tarafından bu koşulların sağlanıp sağlanmadığı öncelikli olarak kontrol edilmektedir.