26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

Yiğit Bulut: Dünya denklemi değişiyor

Derin Analiz programında konuşan Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Yiğit Bulut, yeni dünya denkleminin değiştiğini ifade ederek “Şimdi bugün geldiğimiz noktada sanmayın ki Amerika ve İngiltere dost, bugün dünya genelinde İngiltere ile Amerika arasında çok ciddi bir savaş var; örtülü bir savaş var” dedi.

star.com.tr-özel13 Aralık 2017 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:

Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Yiğit Bulut, TRT Haber TV'de Hasan Kurtulmuş'un sunduğu Derin Analiz programında dünya basınında geniş yankı bulan Rusya'da Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Putin ve İran Cumhurbaşkanı Ruhani'nin gerçekleştirdiği Suriye zirvesininyeni dünya düzeninin şekillenmesi anlamında çok şey ifade etiğini vurgulayarak “Ortada yeni bir tablo var, buna herkesin alışması lazım. Yeni bir dinamik yapı ve ortaklık ortaya çıkıyor. Yeni bir dünya denklemi ortaya çıkıyor” dedi.

Yavaş yavaş küresel denklemden çıkan ABD ile uzun süredir “dostu” olarak bilenen İngiltere’nin AB’den de çıkmasıyla yeni ittifak arayışına girerek yeni güç dengesi içinde kalmak için Türkiye ile yakınlaşmaya başladığının altını çizen Bulut “İngiltere ve Amerika Türkiye üzerinden kapışıyorlar; sen mi inisiyatifi ele geçirdin ben mi inisiyatifi ele geçirdin. Arada bir Almanya çıkıyor. Şimdi bugün geldiğimiz noktada sanmayın ki Amerika ve İngiltere dost, bugün dünya genelinde İngiltere ile Amerika arasında çok ciddi bir savaş var; örtülü bir savaş var. Ve artık örtülü olmaktan da öteye gitmeye başladı” dedi.

Yiğit Bulut'un konuya ilişkin yaptığı değerlendirmeler şöyle...

“BATI’NIN EMİR ERİ OLAN TÜRKİYE YOK ARTIK”

Batı’nın emir eri ola Türkiye’yi kaybettiler, bunun derdindeler. Bütün sıkıntıları bu, herkesin bunu anlaması lazım. Batı’nın emir eri olan Türkiye bitti. NATO’nun emir eri olan Türkiye bitti. Çok açık ve net söylüyorum; sanmayın ki bunlar 15 Temmuz hayallerinden vazgeçtiler. O yurt dışındaki odaklar, yurt dışından Türkiye’ye emri vermeye alışmış odaklar 15 Temmuz darbe ve işgal girişiminden sonra sanmayın ki bu emellerinden vazgeçtiler. Motifi değiştirdiler, görüntüyü değiştirdiler ama alttan alttan yine bir şeyler yapmaya çalışıyorlar. Endişe etmeyelim ama gevşemeyelim bu çok önemli bakın “endişe etmeyiniz ve gevşemeyiniz” (Al-i İmran: 139) Endişe edecek bir şey var mı, yok, çünkü biz kendimizden eminiz ama gevşemenin de anlamı yok. Tedbirli olmalıyız, tedbiri elden bırakmamalıyız, dimdik dururken safları sıkılaştırmalıyız. İçeride özellikle kara propaganda yapan basının bir kısmına karşı cevabımızı çok net ve güzel olarak ortaya koymalıyız. Batı’nın emir eri olan Türkiye bitti. Batı ile iş birliği yapan Türkiye var. Batı’nın müttefiki olan Türkiye var. Batı’nın stratejik ortağı olan Türkiye var ama Batı’nın emir eri olan Türkiye yok. Bunu Recep Tayyip Erdoğan’ın kararlı dik duruşu yaptı ama bu artık bizim için bir kazanılmış durum. Sayın cumhurbaşkanının kişiliğinde biz bunu kazandık; dik durdu dik durmaya devam ediyor. Biz bu kazanılmış durumu gelecek kuşaklara da taşımak zorundayız.

“YENİ TÜRKİYE’YE HERKES ALIŞACAK”

Bundan sonra önümüzde 12-13 yıl daha Türkiye’nin ekonomik anlamda da hızla büyüyeceği yeni bir dönem var. Bunu da hep birlikte inşallah yapılandıracağız. Ama bunu 50-100 yıl sonraya da 200 yıl sonraya da taşımamız gerekiyor. Bu, artık bizim için kazanılmış bir hak olarak düşünün bunu; Batı’nın karşısında kendini bilen stratejik ortak olan, müttefik olan, dost olan ama Batı’nın emir eri olmayan bir Türkiye’ye herkes alışacak.

“YENİ BİR DÜNYA DENKLEMİ ORTAYA ÇIKIYOR”

Sayın Putin sık sık Türkiye’ye geliyor. Sayın Cumhurbaşkanı sık sık Soçi’ye, Moskova’ya gidiyor. Dünyanın en büyük devletlerinde iki tanesinden bir tanesi; Rusya’dan bahsediyoruz. Dünyanın iki süper gücünden biri. O kadar da basit bir şey değil. Ortada yeni bir tablo var, buna herkesin alışması lazım. Yeni bir dinamik yapı ve ortaklık ortaya çıkıyor. Yeni bir dünya denklemi ortaya çıkıyor. Bu demek değildir ki Türkiye’nin Batı ile ilişkileri bitii, Türkiye Batı’dan koptu, hayır, kimse bunu abartmasın. Yeni bir dünya denklemi yazılıyor. Yeni bir dünya dengesi oluşuyor ve Türkiye orada yerini alıyor.

AMERİKA-İNGİLTERE SAVAŞI

İngiltere ve Amerika Türkiye üzerinden kapışıyorlar; sen mi inisiyatifi ele geçirdin ben mi inisiyatifi ele geçirdin. Arada bir Almanya çıkıyor. Şimdi bugün geldiğimiz noktada sanmayın ki Amerika ve İngiltere dost, bugün dünya genelinde İngiltere ile Amerika arasında çok ciddi bir savaş var; örtülü bir savaş var. Ve artık örtülü olmaktan da öteye gitmeye başladı. Şimdi İngiltere ve Türkiye arasında yeni bir stratejik ortaklık kurulmaya çalışıyor. Rusya Türkiye ile stratejik ortaklık kurmaya çalışıyor. Baktığınız zaman bu bölgedeki denklemde Amerika dışarı doğru itiliyor. Amerikalıların bunu anlaması gerekiyor. Agresif bir başkan bir şeyler söylüyor ama denklemden atılıyorsunuz, farkında değilsiniz. Bakın Soçi’de İran, Rusya, Türkiye bir araya geldi, bölgesel denklemi konuştu, Amerika yoktu.

“TRUMP, SOÇİ’DEKİ RESİMDEN RAHATSIZ OLDU”

Trump’ın bu agresif Kudüs tutumunun ardında Soçi’deki resimden duyduğu rahatsızlık var aslında. Soçi’de İran-Rusya-Türkiye bir araya geldi, bölgenin değil dünyanın kaderi burası. O denklemde Amerika dışlanınca Trump rahatsız oldu. Bölgede YPG/PKK’ya silah ver, terörist besle 40-50 bin.