26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

Yiğit Bulut: Fareler dağa küsmüş dağın haberi olmamış

Derin Analiz programında konuşan Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Yiğit Bulut, AKPM'nin 'siyasi denetim' kararıyla ilgili “Fareler dağa küsmüş dağın haberi olmamış. Avrupa Birliği Türkiye’ye küsmüş Türkiye’nin haberi olmamış. Onun için hiç önemli değil. Ne Fitch’in ne Moody’s’in… Ne oldu? Türk borsası tüm zamanların rekorunu kırıyor” dedi.

star.com.tr-özel26 Nisan 2017 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:

Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Yiğit Bulut, TRT Haber TV'de Hasan Kurtulmuş'un sunduğu Derin Analiz programında Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi'nin (AKPM) "siyasi denetim" kararına ilişkin önemli açıklamalar yaptı. Yiğit Bulut AB’nin Türkiye ile ilgili her türlü olumsuz kararlar almasına rağmen artık hiçbir etkisinin olmadığını belirterek “Türk borsası tüm zamanların rekorunu kırıyor.  2 milyar dolar net yabancı girişi var Ocak Şubat-Mart-Nisan'da. Bir günde 130 milyon dolar net yabancı girişi olan günler var. Hani ne oldu kredi derecelendirme kuruluşları, hani ne oldu Avrupa Birliği, Türkiye ile ilgili her türlü olumsuz kararı alıyorsunuz yabancılar Türkiye’ye para sokmaya devam ediyor” dedi.

Yiğit Bulut'un konuya ilişkin yaptığı değerlendirmeler şöyle...

TL'DE KALANLAR KAZANDI

21 ayda 3 liranın üzerinde dolara bulaşmayıp TL’de kalmaya çalışanlar %20 faiz almışlar. Yani dolar kuru 3.60 olsa 21 ay TL’de kalanların kuruyla eşit oluyor. Yani Ağustos 2015’twn itibaren dolara hiç bulaşmayıp TL’de kalanlar için dolar kuru 3.60 ama dolar alanlar için şu anda dolar kuru 3.57. dolaysıyla hiç kıpırdamayanlar TL’de kalmaya devam edenler bugün itibarıyla ancak dolar 3.60’ın üzerine çıkarsa onlara eşit bir kur ortaya çıkacak. Yani hiç bulaşamayanlar daha net ve karlı olduklarını görüyoruz.  

Daha önce bir çok insan Yiğit Bulut şöyle dedi, böyle dedi falan.. Bir çok spekülasyon yaptılar. Ben dedim ki zaman gösterecek. Ben konuştuğum zaman darbe ve işgal girişimi olmamıştı. Temmuz 2016 yaşandı, kur yukarı gitti. Bu gece 3.57’yi aşağı kırmaya çalışıyor. Önümüzdeki günlerde bir çok potansiyel anlaşma var bunlar da hayata geçerse, sayın cumhurbaşkanımızın Çin seyahati var, Rusya seyahati var. Bunlar da hayata geçerse dolar kotasyonları ile ilgili çok ciddi yeni rakamları, aşağıda rakamları görme imkânımız olur.

DOLAR DAHA DİP SEVİYELERİ GÖRECEK

Bu programda son 24 aydır diyorum ki TL enstrümanlar çok ucuz, TL enstrümanlardan mutlaka edinin, TL’de kalmaya devam edin. Dolar almak yerine AKPM’de BIST’te hisse senedi alanlar 21 ayda %200 yani 1’e 2 getiren hisse senetleri var. Yani TL’de kalanlar TL’ye güvenenler dolara Euro’ya hiç bulaşmayanlar bugün itibarıyla dolar alanlara göre çok daha karlı pozisyondalar. Önümüzdeki günlerde dolar alanların veya dolar spekülasyonu yapınca elinde dolar kalanların çok daha büyük zarar ettiğini göreceğimiz günler geliyor gibi. Bunlar benim tahminim. 1-2 ay sonra turizm gelirleri arttığı zaman yeni anlaşmalar gerçekleştiği zaman, yeni talepler geldiği zaman, varlık fonuyla ilgili yeni talepler geldiği zaman yurt dışından dolar kurunda daha dip seviyeleri de göreceğiz.

AKPM KARARI CİDDİYE ALINMADI, YENİ BİR TÜRKİYE VAR ARTIK

Bugün Avrupa’dan bir karar geldi. Türkiye’yi siyasi denetime alacakmış da, şöyle yapacakmış böyle yapacakmış. Sayın Cumhurbaşkanımız da cevap verdi “Tanımıyoruz, siyasi ve çarpıtılmış bir karardır. Bunu tanımıyoruz”.

Ama önemli olan şu; karar açıklandı dolar 3.60 oldu. 10 saniye kalamadı 3.60’ta. Yabancı satışı geldi hemen 3.57’ye kadar düştü. Türkiye piyasası kapandı şu anda Amerika piyasasında satmaya devam ediyorlar. Amerika kapanacak Uzak Doğu’da satmaya devam edecekler. Yani Avrupa Birliği’nin Türkiye ile ilgili aldığı karar uluslararası yatırımcılar tarafından hiç ciddiye alınmadı. Türkiye tarafından hiç ciddiye alınmadı. Dünya tarafından hiç ciddiye alınmadı. Yani baktığımız zaman yeni bir Türkiye var artık.

3.50 TABUTUN SON ÇİVİSİ

Hala satıyorlar. Grafiği görüyorsunuz. Aşağı eğilimli bir grafik. Şu an 3.57. yarın sabah baktığınızda daha da aşağıda görebilirsiniz. 3.57’yi aşağı kırdığı anda 3.34’tür bu kurun değeri. Şu anda 3.57’yi test ediyor. 3.50’yi test ediyor. 3.5 sınırını kırdığı zaman orası tabutun son çivisi. Önümüzde yeni anlaşmalar, yeni turizm sezonu. Türkiye’nin gelecek özellikle 2023-2029 arasındaki yeni ekonomik vizyonu.

Fareler dağa küsmüş dağın haberi olmamış. Avrupa Birliği Türkiye’ye küsmüş Türkiye’nin haberi olmamış. Onun için hiç önemli değil. Ne Fitch’in ne Mood’y’s’in… Ne oldu? Türkiye’nin şu anda yatırım yapılabilir notu yok. Türk borsası tüm zamanların rekorunu kırıyor.  2 milyar dolar net yabancı girişi var Ocak Şubat Mart  Nisan. Bir günde 130 milyon dolar net yabancı girişi olan günler var. Hani ne oldu kredi derecelendirme kuruluşları, Avrupa Birliği Türkiye ile ilgili her türlü olumsuz kararı alıyorsunuz yabancılar Türkiye’ye para sokmaya devam ediyor. Önümüzdeki süreçte Rusya’dan Çin’den Hindistan’dan Amerika’dan başka ülkelerden de Türkiye’ye çok ciddi gelirler gelmeye devam edecek.

SİNCAR’A OPERASYON İÇİN İZİN ALINMADI

TSK, Amerika yapamazsın demesine rağmen Sincar’a operasyonu gerçekleştirdi. Operasyondan çok kısa bir süre önce ABD’ye Rusya’ya K. Irak’a haber verildi. Yapamazsınız denmesine rağmen TSK orada terör örgütünün inlerine başına yıktı. Orada terör örgütüne izin vermeyeceğine bütün dünyaya gösterdi. Kendi göbeğini kendi kesen bir Türkiye var. Bunu herkes kabullenecek. Orada taş üstünde taş kalmadı, bütün dünya da seyretti.

 

ÇAYKUR İFTİRASI

Geçen gün Deniz Baykal çıkmış demiş ki “ÇAYKUR’u rehin vermiş kredi almış” ben de her zaman Twitter’dan açıklama yaptım. Dedim ki lütfen iftira atacaksanız bile bunun bir kalitesi olsun. ÇAYKUR bir anonim şirket değildir. ÇAYKUR bir genel müdürlüktür. Genel müdürlüğün bir şirket gibi rehin verilmesi alınması satılması söz konusu dahi olamaz.  İftira cehaletle birleştiği zaman çok farklı noktalara gider.

2001’den beri benim yazdığım yazılar ortada benim çizgimi herkes bilir. Bu ülkede blok halinde kamu satışlarına en fazla karşı çıkan benim. Özelleştirme olacaksa bunun halka arz şeklinde olması gerektiğini her zaman söyledim.