26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

Son dakika haberi: 181 hedef vuruldu, kara harekatı başladı! Komandolar Fırat'ın doğusunda ilerliyor

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Fırat'ın doğusundaki terör örgütleri PKK/YPG ve DEAŞ'a yönelik hazırlandığı Barış Pınarı Harekatı, Resulayn'daki YPG mevzilerinin vurulmasıyla başladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan harekatın başladığını tüm dünyaya bizzat duyurdu. Türkiye'nin güney sınırında oluşturulmaya çalışılan terör koridorunu yok etmek, bölgeye barış ve huzuru getirmek amacıyla başlatılan Barış Pınarı Harekatı kapsamında kara harekatı başladı. Komandolar Fırat'ın doğusunda ilerlemeye devam ediyor.

9 Ekim 2019 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Fırat'ın doğusundaki terör örgütleri PKK/YPG ve DEAŞ'a yönelik hazırlandığı Barış Pınarı Harekatı, Resulayn'daki YPG mevzilerinin vurulmasıyla başladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan harekatın başladığını tüm dünyaya bizzat duyurdu.Türkiye'nin güney sınırında oluşturulmaya çalışılan terör koridorunu yok etmek, bölgeye barış ve huzuru getirmek amacıyla başlatılan Barış Pınarı Harekatı kapsamında kara harekatı başladı.

İşte Barış Pınarı Harekatı ile ilgili dakika dakika gelişmeler...

2.00: MSB: Barış Pınarı Harekatı'na katılan kahraman komandolarımız, Fırat'ın doğusunda ilerlemeye devam ediyor.

00.20: Zor duruma düşen terör örgütü YPG/PKK, Fırat Kalkanı Harekatı cephe hatlarında Suriye Milli Ordusu (SMO) mevzilerine saldırdı.

00.18:  Askeri araçlardan oluşan konvoy, Akçakale'den Tel Abyad tarafına geçiş yaptı.

23.31- Barış Pınarı Harekatına ilişkin sosyal medyada kara propaganda yaparak, halkı kin ve nefrete tahrik eden 78 şahısla ilgili yasal işlem başlatıldı.
 
23.27- Külliye'deki Barış Pınar Harekatı koordinasyon toplantısı sona erdi. Toplantı 5,5 saat sürdü.
 
23.10- ABD Başkanı Trump: PKK, Türkiye'nin düşmanı, uzun yıllardır mücadele ediyorlar. Türkler aynı bizim gibi DEAŞ'lıların serbest bırakılmasını istemiyor. Obama'nın PKK ile anlaşması büyük hataydı
 
23.07- Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ile telefonda görüştü.
 
23.01- Türkiye'nin güney sınırında oluşturulmaya çalışılan terör koridorunu yok etmek, bölgeye barış ve huzuru getirmek amacıyla Barış Pınarı Harekatı'nın başlatılmasının ardından İncirlik 10. Tanker Üs Komutanlığında da hareketlilik yaşandı. Üste, 20.00-22.00 saatlerinde savaş uçaklarının iniş ve kalkış yaptığı görüldü.
 
22.56- Bakan Akar beraberinde Gnkur. Bşk. Org. Güler ve Kuvvet Komutanları ile Barış Pınarı Harekâtı’nı Silahlı Kuvvetler Komuta ve Harekât Merkezi’nden sevk ve idare etti.

22.26- Kahraman Türk Silahlı Kuvvetlerimiz ve Suriye Millî Ordusu, Barış Pınarı Harekâtı kapsamında Fırat’ın doğusuna kara harekâtına başladı.

21.20- Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreter sözcülerinden Farhan Haq: "Her türlü askeri operasyon, BM Şartı ve uluslararası insani hukuka tam anlamıyla saygı göstermeli. Siviller ve sivil altyapı uluslararası hukuk gereğince korunmalı."

20.25- Anadolu Ajansı, akşam saatlerinde Tel Abyad'da vurulan terör mevzilerinin fotoğrafını servis etti. Söz konusu alanda terör örgütü YPG'nin havaya uçurulan mühimmat deposu olduğu belirtiliyor.

20.15- ABD lideri Donald Trump'tan operasyonun başlamasının ardından ilk açıklama geldi. Trump, "ABD Türkiye'nin operasyonunu onaylamıyor, bunun kötü bir fikir olduğunu açıkça belirttik" dedi.
 
20.05- Tel Abyad ilçe merkezinin tümünde elektriklerin kesik olduğu bildiriilyor.
 
19:50- Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, İngilizce paylaştığı Twitter mesajında Türkiye'nin Suriye'de işgal veya demografik değişiklik hedeflemediğini söyledi. Türkiye'nin PKK ve DEAŞ teröristlerine karşı savaştığını belirten Kalın, Suriye'nin kuzeyinde kurulacak güvenli bölgenin sığınmacıların evlerine dönmesi için bir fırsat yaratacağını vurguladı. Sözcü Kalın ayrıca Ankara'nın Suriyeliler arasında bir ayrım gözetmeksizin yardım etmeye devam edeceğini aktardı.
 
19.46- "Barış için Barış Pınarı" başlıklı açıklamasında Koca, şunları kaydetti:
 
"Sınırlarımızdaki terör tehdidini sona erdirmek, vatanından sökülmüş milyonlarca insana güvenli bir hayat sağlamak, ailelerinden ve yuvalarından koparılmış yavrulara güvenli bir yuva oluşturmak, içinde bulunduğumuz coğrafyaya barış ve esenlik getirmek için düzenlenen Barış Pınarı Harekatı'na katılan tüm askerlerimizin Allah yar ve yardımcısı olsun.
 
Operasyon boyunca hekimlerimizle sağlık personelimizle UMKE ve 112 acil ekiplerimizle kara ve hava ambulanslarımızla bölge hastanelerimiz ve mobil hastanelerimizle mevcut tüm imkan ve kabiliyetimizle şanlı ordumuzun yanındayız.

19:44-  Akşam saatlerinde Tel Abyad'daki terör hedeflerine roketatar atışları daha da yoğunlaştırıldı.

19.10- AA'nın geçtiği son habere göre Türk savaş uçakları, Fırat nehrinin doğusunda, terör örgütü YPG/PKK’nın işgalindeki bölgede yaklaşık 30 kilometre derinliğe kadar indi. Ayn İsa ilçesi çevresindeki Rami Hava Üssü ve cephaneliği ile Aluk, Mustel, Esadiye, Fender ve Huşan köylerindeki terör örgütü hedefleri, savaş uçaklarınca bombalandı. Bombardımanda Resulayn ilçesi ve bazı çevre köyler ile Derik ve Kamışlı ilçeleri kırsalındaki terörist unsurlar da vuruldu. Terör örgütü YPG/PKK mensupları ise Türk savaş uçaklarının görüşünü kısıtlamak amacıyla lastik yakıyor. Öte yandan TSK Topçu birlikleri, Şanlıurfa'nın Akçakale ilçesinin karşısındaki Suriye topraklarında yer alan Tel Abyad'da örgütün mevzilerini obüs atışlarıyla hedef alıyor.

19.08-  Türk savaş uçakları, Barış Pınarı Harekatı kapsamında, Fırat Nehri’nin doğusunda yer alan ve yaklaşık 30 kilometre derinlikteki terör örgütü YPG/PKK hedeflerini imha etti.

18.45 : Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), İngiltere, Almanya ve Fransa'nın çağrısı üzerine Barış Pınarı Harekâtı'nı görüşmek üzere yarın toplanacak.

18.30 : Milli Savunma Bakanlığı, harekatla ilgili bir basın açıklaması yaptı:
 
"Fırat Kalkanı Harekâtı ve Zeytin Dalı Harekâtı’nda olduğu gibi, harekâtın planlama ve icrasında sadece teröristler ile bunlara ait barınak, sığınak, mevzii, silah, araç ve gereçler hedef alınmakta, sivil/masum kişilerin ve harekât bölgesindeki tarihi, kültürel, dini yapılar, altyapı tesisleri ile bölgede bulunması muhtemel dost ve müttefik ülke unsurlarının zarar görmemesi için her türlü dikkat ve hassasiyet gösterilmektedir.
 
18.25 : Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Birleşmiş Milletler, BMGK, NATO, ABD, Çin, Rusya, Fransa, İngiltere ve İran'a Barış Pınarı Harekâtı'nın bildirildiğini açıkladı. Çavuşoğlu, Suriye'deki Şam rejimine de İstanbul'daki başkonsolosluğa verilen bir notayla operasyonun iletildiğini söyledi.
 
18:13 - Suriye'nin kuzeyindeki Kamışlı'dan YPG/PKK'lı teröristlerce atılan 6 roket, Nusaybin ilçe merkezindeki bazı noktalara isabet etti.
 
18.04: Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, "Suriye topraklarını Barış Pınarı'yla sulamakta kararlıyız. PKK'nın bir kolu olan bu oluşumun yanı başımızda yeni bir terör bataklığı meydana getirmesine müsamaha göstermeyiz." dedi.

18.01 - NATO Genel Sekreteri Stoltenberg: Türkiye'nin meşru güvenlik kaygıları var. Korkunç terör saldırılarına maruz kaldı

17.55 - Suriye Milli Ordusu sivillere çağrı yaparak terör örgütü PKK/YPG mevzilerinden uzak durmalarını istedi

17.50 - Avrupa Komisyonu Başkanı Jean Juncker: Harekatı durdurun 'Güvenli Bölge' için ödeme yapmayacağız.

17.40 - Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay: "Barış Pınarı Harekatı, Fırat’ın doğusunda barış ve istikrarı, Suriyelilerin güvenle evlerine dönmelerini sağlayacak.

17.27 - İçişleri Bakanı Süleyman Soylu: "Altında kimin imzası olursa olsun terörün kökünü kazımaya, zulmü bitirmeye kararlıyız. Bu coğrafyanın evlatlarına terörü değil huzuru miras bırakmak için yola çıktık. Cenab-ı Hak ordumuzu mansur ve muzaffer eylesin"

17.30 - Barış Pınarı Harekatı kapsamında 25 kilometre kadar içeri girildi, terör örgütünün mühimmatı imha edildi

17.27- ABD, Rusya, İngiltere, Almanya, Fransa ve İtalya ile NATO ve BM Genel Sekreterlikleri saat 14.00'ten itibaren harekata ilişkin bilgilendirildi.

17.25 - Şanlıurfa'nın Ceylanpınar ilçesine 2 havan mermisi düştü, ölen ya da yaralanan olmadı.

17.20 - #BarışPınarıHarekati sebebi ile Şanlıurfa'nın Akçakale ilçesinde belediye hoparlörlerinden okulların tatil edildiği anonsu yapıldı

17.20 - Bahçeli: Türkiye Cumhuriyeti, #BarışPınarıHarekatı'yla bekasını ve milli varlığını çok ciddi şekilde tehdit eden hain ve bölücü örgütleri yuvalandığı ve saklandığı coğrafi alanlarda etkisiz hale getirmek için kutlu bir sefere çıkmıştır. MHP #BarışPınarıHarekatı 'nın tam destekle yanındadır.

17.11 - AA: Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde kabul ettiği TBMM Başkanı Mustafa Şentop'a Barış Pınarı Harekatı ile ilgili bilgi verdi.

17.10 - Milli Savunma Bakanlığı: Kahraman Türk Silahlı Kuvvetleri, Fırat’ın doğusunda #BarışPınarıHarekatı’na başladı.

17.10 - ABD medyası: Başkan Trump ABD askerlerine ''PYD/YPG'ye yardım etmeyin'' emri verdi.

17.07 - Diyanet: Sabah Namazı'nda tüm camilerde Fetih Suresi okunacak

17.00 - Barış Pınarı Harekatı'nın başlaması TBMM'den alkışlarla karşılandı.

16.55 - AA: Barış Pınarı Harekatı kapsamında Tel Abyad'daki terör hedefleri, obüs atışlarıyla ateş altına alınıyor.

16.50 - Dışişleri Bakanlığı: BM Güvenlik Konseyi üyeleri Barış Pınarı Harekatıyla ilgili olarak bilgilendirilmek amacıyla Bakanlığımıza çağrılmaktadır 

16.47 - Başkan Erdoğan, Kılıçdaroğlu, Bahçeli ve Akşener'i telefonla arayarak #BarışPınarıHarekatı ile ilgili bilgi verdi

16.45 - Bakan ÇavuşoğluHarekatımız uluslararası hukuk, BM Şartı’nın 51. maddesi ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin terörle mücadeleye ilişkin kararları gereğince icra edilmektedir. 

16.35 - Türk savaş uçakları Tel Abyad ve Resulayn'daki YPG/PKK mevzilerini vuruyor

16.32 - Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş: Vatanımızın güvenliği, milletimizin huzuru, bölgemizde barış ve selametin temini için başlatılan #BarışPınarıHarekatı’nda kahraman güvenlik güçlerimize muvaffakiyetler diliyor; Yüce Rabbimden şanlı ordumuzu, nusretiyle ve kudretiyle her daim muzaffer kılmasını niyaz ediyorum.

16.20 - Erdoğan'ın Twitter mesajını 'acil' koduyla dünyaya duyuran Reuters haber ajansı, Türk yetkililere dayandırdığı haberinde hava saldırılarının topçu ateşiyle desteklendiğini aktarıyor.

16.18 -  AA, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'dan bilgi alarak Türk Silahlı Kuvvetlerinin Suriye Milli Ordusu'yla birlikte Suriye'nin kuzeyinde PKK/YPG ve DEAŞ terör örgütlerine karşı Barış Pınarı Harekatı'nın başlatılması emrini verdiğini duyurdu.

16.12 - Cumhurbaşkanı Erdoğan: #BarışPınarıHarekatı'nda görev alan kahraman Mehmetçiklerimizin her birini alınlarından öpüyor, kendilerine ve bu harekatta Türkiye'yle birlikte olan tüm yerel destek unusurlarına muvaffakiyetler diliyorum. Allah yar ve yardımcımız olsun.

16.10 - Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türk Silahlı Kuvvetleri'miz Suriye Milli Ordusu'yla birlikte Suriye'nin kuzeyinde PKK/YPG ve Deaş terör örgütlerine karşı #BarışPınarıHarekatı'nı başlatmıştır. Amacımız güney sınırımızda oluşturulmaya çalışılan terör koridorunu yok etmek ve bölgeye barış ve huzuru getirmektir.

16.07 - Türk savaş uçaklarının Ceylanpınar'ın karşısındaki Rasulayn'daki terör hedeflerini vurduğu bildiriliyor.

16.05 - ABD askerlerinin çekildiği Resulayn'daki terör örgütü YPG/PKK mevzilerinde patlama sesleri duyuldu. Bölgeden duman yükseliyor