27 Nisan 2024 Cumartesi / 19 Sevval 1445

Domates kırışıklıkları önlüyor

Antioksidan açısından zengin olan domates zararlı UV ışınlarına karşı cildi koruyor ve kırışıklıkları önlüyor.

20 Mart 2017 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
Domates kırışıklıkları önlüyor
Daily Mail'de yayınlanan bir araştırmaya göre domateste bulunan antioksidanlar zararlı UV ışınlarına karşı cildi koruyor.
 
Alman bilim adamlarına göre domates tüketimi içerdiği antioksidanlar sayesinde cilt kanserine karşı bile vücudu destekliyor.
 
Araştırmacılar elbette domatesteki antioksidanların güneş koruyucu kremlerin yerini tutmadığını da ekliyor. Lakin domatesteki antioksidanların faydalarını vurguluyor.
 
Araştırmaya katılan 65 kişi 3 gruba ayrıldı ve bir gruba domateste bulunan TNC takviyesi, diğer grup placebo ilaç ve üçüncü gruba da etkisiz bir takviye verildi.
 
Araştırmanın başında ve 12 haftalık tedavinin sonrasında katılımcıların ciltleri ultraviyole ışınlara maruz bırakıldı ve 24 saat sonrasında biyopsi yapıldı.
 
Sonuçlara göre domateste bulunan antioksidanlar olan likopen ve luteini almayan grupta cildin kırışmasına ve enflamasyona neden olan indikatör genlerde artış yaşandığı belirtildi. Bu iki durum güneş hasarının temel iki sonucu.
 
2012'de yapılan başka bir araştırmada ise domates ihtiva eden bir beslenme düzenini takip eden kadınlarda ultraviyole ışınlara maruziyet söz konusu olduğunda cilt korumasının arttığı, DNA hasarının ve kızarıklığın azaldığı kaydedilmişti.