26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

Atan bir kalbimiz var. İşte müzik!

“BİR MELODİ DUYDUĞUNUZDA BAŞINIZI KALDIRMANIZIN, BATERİ SESİ DUYDUĞUNUZDA AYAĞINIZLA RİTİM TUTMANIZIN BİR SEBEBİ VAR. BÜTÜN İNSANLARIN İÇİNDE MÜZİK VARDIR. YOKSA TANRI NEDEN SİZE ATAN BİR KALP VERSİN.”

HATİCE YAĞMUR12 Kasım 2016 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
Atan bir kalbimiz var. İşte müzik!

1997 yılında yayımlanan ve New York Times çoksatan listesinde 205 hafta kalan Öğretmenim Mori’yle Salı Buluşmaları’yla tanımıştık Mitch Albom’ı. Brandeis Üniversitesi’ndeki akıl hocası ve en sevdiği öğretmeni olan Morrie Schwartz’la her salı rutin bir şekilde yaptıkları sohbetlerini kaleme alan Albom’ın bu kitabı birçok kişiye hayatında rehber olmuştur. Kitapta aşağıdaki gibi yaşamın anlamı, aile, evlilik, merhamet ve yaşlanma üzerine birçok felsefi tartışma vardır.

“Mitch tepedekilere iyi görünmek istiyorsan bunu unut. Ne yaparsan yap seni küçümseyeceklerdir. Eğer aşağıdakilere gösteri yapıyorsan onu da unut. Onlar sana gıpta edeceklerdir. Statü seni hiçbir yere götürmez. Sadece açıkyüreklilik her insanda eşit düzeyde var olabilmeni sağlar.”

FİLMİ DE BAŞARILI OLDU

42 dile çevrilen ve yaklaşık 15 milyon satan Öğretmenim Mori’yle Salı Buluşmaları kitabının bir de filmi çekilmiş, yapımcılığını Oprah Winfrey’nin üstlendiği filmi de kitabı gibi başarılı olmuş, birçok ödül almıştır.

Mitch Albom, bu kitabından sonra yazdığı Zamanı Anlamak, Cennette Karşılaşacağınız Beş Kişi, Cennetten Gelen İlk Telefon kitaplarıyla da tüm dünyada beğeniyle okunan ve takip edilen bir yazar olmuştur. Aynı zamanda ödüllü bir gazeteci, senarist, radyo programcısı ve müzisyen olan yazar şimdi de Öğretmenim Mori’yle Salı Buluşmaları’ndaki içtenliği aratmayacak Frankie Presto’nun Sihirli Telleri kitabıyla okurlarıyla buluşuyor.

Bu yeni kitabında müzik aşkıyla müziğin ve yeteneğin hayatı nasıl değiştirdiğini gösteren sihirli bir dünya yaratmış. Frankie Presto tamamen bir kurgu karakteri, hikâyede gelmiş geçmiş en iyi gitarist olarak sunuluyor. Sihirli gitarının telleriyle altı kişinin hayatını değiştiriyor.

Bir kilisede dünyaya gelen Frankie Presto küçük bir İspanyol kasabasında bir müzik öğretmeni tarafından yetiştiriliyor. Dokuz yaşındayken bir gemiyle eski gitarı ve altı sihirli gitar teliyle Amerika’ya yollanan Frankie; Duke Ellington, Hank Williams ve Elvis Presley gibi efsanevi sanatçıları etkileyen bir karakter ve efsane haline geliyor.

BÜYÜLEYİCİ BİR HİKAYE

Büyük gitarist olarak takdim edilen Frankie’nin cenazesiyle başlayan kitap Albom’ın diğer eserleri gibi oldukça akıcı ve Frankie’nin hikâyesi sihirli telleri gibi büyüleyici. Sayfaları çevirdikçe ve hikâyede ilerledikçe Frankie’nin melodisini duyar gibi oluyorsunuz. Kendinizi gönül rahatlığıyla müziğin ve sihirli kelimelerin ellerine bırakıveriyorsunuz.

Frankie Presto’nun Sihirli Telleri Albom’ın müzik aşkını çok açık ortaya seriyor:

“Bir melodi duyduğunuzda başınızı kaldırmanızın, bateri sesi duyduğunuzda ayağınızla ritim tutmanızın bir sebebi var. Bütün insanların içinde müzik vardır. Yoksa Tanrı neden size atan bir kalp versin.”

Kitaptan alınan bu sözlere hak vermemek elde mi? Bir de kitabın son sayfasına geldiğinizde buna daha çok ikna oluyorsunuz ve kitapta geçen müzisyenleri, çalınan eserleri araştırmak için internete başvurma ihtiyacı duyuyorsunuz. Hatta kulağınıza çalınan melodileri dinlemek için can atabilirsiniz. Mitch Albom bunu iyi tahmin etmiş olacak ki kitap için açmış olduğu bir internet sayfasına bir soundtrack albümü eklemiş.

Mitch Albom bu kitabında bir kez daha edebi sihrini konuşturmuş ve bizlere efsanevi bir karakter hediye etmiş.