8 Mayıs 2024 Çarşamba / 1 Zilkade 1445

Benzersiz şarkılarla kaplıydı hayat

İclal Aydın’ın yeni romanı Üç Kız Kardeş, rengi, dokusu, içinde geçen şarkılar ve şiirlerle 80’lerin atmosferini yakalamış nostaljik bir kitap.

MUSTAFA KAR9 Şubat 2018 Cuma 07:00 - Güncelleme:
Benzersiz şarkılarla kaplıydı hayat

İclal Aydın’ın Artemis Yayınları tarafından yayınlanan yeni romanı Üç Kız Kardeş, bir ailenin karşılaştığı sınavların muhasebesi. Türkân, Derya, Dönüş adındaki üç kız kardeşin Ayvalık’ta 80’lı yıllarda geçen çocukluğu masal gibi anlatılıyor. PTT müdürü babaları Sadık, öğretmen anneleri Nesrin, zekâsı yaşından geride kalmış, kardeş bildikleri Mesut, kediler, köpekler… Herkesin birbirini tanıdığı sıcak bir kasaba hikâyesi karşılıyor okuru.

Karakterleri ve talihleri birbirinden çok farklı üç kardeşin en büyüğü Türkân, ailenin güzelliğiyle meşhur kızı. Evlenip İstanbul’a ilk ilk o taşınacak. Sonra ailedeki herkesi bir bir yanına çağıracak. Onun hayatı, iyi bildiğiniz bir hikâyenin bile en önemli kısmından habersiz olabileceğinizin altını çiziyor. Ortanca karakter Dönüş romanın belki de en önemli karakteri. Romanın büyük kısmı onun defterine yazdıklarından oluşuyor. Kardeşleri hayatı tercihlerine göre yaşarken Dönüş’ün kaderine biraz yoluna çıkanlar kalmış gibi görünüyor başta. Hayattaki ilk ve tek aşkını en güvendiği kişi yüzünden kaybetmesi, hayatının en büyük sırrını ve aldatmacasını yine en güvendiği kişiler yüzünden yaşaması, tam bir şeyler yoluna girmişken geçirdiği büyük hastalık Dönüş’ü talihsizliğine isyan ettirecekken hikaye bambaşka bir yöne evriliyor. Küçük kardeş Derya ise kendine güveni yüksek, başta biraz acımasız sanılan, çok gerçek bir karakter. Zamanla hırslarına yenilse de romanda kendisiyle ve hayatıyla hesaplaşması oldukça tatmin edici. Üç Kız Kardeş’in en etkileyici karakteri Mesut ise hikâyenin sarsıcı kısmının kahramanı. Kimsesiz Mesut’un savunmasızlığını, bağlılığını, sevgisini anlatırken, aile olmak için aslında genetik bir bağa ihtiyaç duyulmadığının altını çiziyor yazar.

KATMANLI VE KALABALIK BİR ANLATI

Zengin karakterli yapıda ve kronolojik açıdan katmanlı bir örgüye sahip olmasına rağmen romanın zaman çizelgesini takip etmek zor değil. Bunu daha da kolaylaştırmak için kitabı önemli dönem ve duygulara göre dört ana bölüme ayırmış yazar. Kitabın sonlarında, yazarın Bir Cihan Kafes ve Unutursun romanlarının kahramanlarından Kaan ve Katya’nın karşımıza çıkışı ve metinler arası referans, devam romanı yazılırsa bu karakterlerin yollarının daha da çok kesişeceğinin işaretini veriyor.

Üç Kız Kardeş genel olarak rengi, dokusu, içinde geçen şarkılar, şiirlerle döneminin atmosferini yakalamış, okurun nostaljik bir hisle eşlik edeceği, her biri incelikle işlenmiş karakter kadrosunun derinliği sayesinde içine kolayca girebileceğiniz bir roman. İclal Aydın’ın oyunculuk ve edebiyat deneyiminin kesişmesinin artısı ise şu: Yazarın önceki romanlarında da söz konusu olan güçlü sinematografik duygu, Üç Kız Kardeş’te de göze çarpıyor ve hikâye, hayal gücünüzde tüm renkleriyle canlanıyor. Üstelik bunu yalın bir anlatımla başarmak romanın değerini yükseltiyor.