4 Mayıs 2024 Cumartesi / 26 Sevval 1445

Fetullahçılığın tarihinden yakın Türkiye tarihine

Oral Çalışlar’ın Fetullahçılığın Tarihi isimli kitabı, olaylar ve ilişkiler üzerinden bir çeşit yakın dönem tarihine ilişkin hafıza tazelemesi.

SADIK ERSOY4 Kasım 2017 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
Fetullahçılığın tarihinden yakın Türkiye tarihine

Oral Çalışlar’ın yeni kitabı Fetullahçılığın Tarihi’nden; Fetullah Gülen’in başlattığı ve sonunda terör örgütüne dönüşen hareketin tarihini, liderinin dâhilî ve haricî gizli-açık ilişkilerini, Türkiye’nin son yarım asırda yaşadığı kırılma ve evrilmeleri kuşbakışıyla okumak mümkün. Böylece olaylar ve ilişkiler üzerinden bir çeşit yakın dönem tarihine ilişkin hafıza tazelemesi gerçekleştirilmiş oluyor.

Türkiye, son yarım asırda bir taraftan karanlık ilişkiler ağına zorlanırken diğer taraftan kabuğunu kırmaya ve zincirlerinden kurtulmaya çalışıyor. FETÖ hareketi, kuşkusuz büyük bir kuşatma hareketiydi. Bu yüzden onu tanımak, ilişkiler ağını ve kodlarını çözmeye çalışmak Türkiye’nin özgürleşmesine ve kendi ayakları üzerinde durmasına katkı sağlayacaktır.

Kopernik Kitap, böyle bir çabaya destek mahiyetinde bir dizi FETÖ kitabı yayımladı. Amaç, bu temel meselede bir bilinç oluşturmak, kamuoyunda farkındalık meydana getirmek. Her biri birbirinden ilginç ve önemli bu çalışmalar, FETÖ virüsüne karşı âdeta bir antibiyotik mesabesinde. Örneğin Oral Çalışlar’ın kitabı, örgütün yapılanması ve tarihsel süreçlerini anlatıyor. Önce Said Nursî kimdir ve ‘ağabeyler konseyi’nde kimler vardır, buradan başlıyor. Demokrasinin askıya alındığı ve neredeyse her on yılda bir büyük bedeller ödeyerek yaşamak zorunda kaldığımız askerî darbe dönemlerinde Fetullah Gülen neyle meşguldür? Erbakan ve partileriyle ilişkileri nasıldır? Turgut Özal ve partisi ANAP’la ilişkileri nasıl seyretmiştir? 28 Şubat döneminde FETÖ’nün misyonu neydi? Orduya ve devlete sızma hareketi ve “paralel devlet” olma süreci nasıl işlemiştir? AK Parti’yi ele geçirme çabaları nasıl devreye sokuldu? Ergenekon davaları dönemi, 17 / 25 Aralık operasyonları, 7 Haziran seçimleri ve nihayet 15 Temmuz kanlı darbe girişimi.

ABD İSTİHBARATI İLE BAĞLANTILI

Bu başlıklarda Türkiye üzerine oynanan oyunların şifrelerini görebiliyoruz. FETÖ hareketi artık her şeyiyle deşifre edilmelidir. Kimler bu değirmene su taşımıştır, bunların önünü kimler, nasıl açmıştır? Halkı hangi yöntem ve araçlarla istismar etmişlerdir? Bunları iyice bilmeliyiz ve halka anlatmalıyız. Çünkü bu hareketi iyi çözebilirsek benzeri oluşum çabalarına fırsat vermemiş oluruz, yani acı tecrübeleri bir kazanıma dönüştürebiliriz. Oral Çalışlar’ın kitabında FETÖ ile ilgili çok ayrıntı ve ipucu var.

“1971 yılında Vehbi Koç’un evinde bir toplantı düzenlendiği ve bu toplantıya Fetullah Gülen, Vehbi Koç, dönemin MİT Müsteşarı Fuat Doğu, Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Yaşar Tunagür ve aralarında TSK mensubu olan önemli isimlerin katıldığı iddia edilmiştir.”

“MİT ile ilişkili olduğu düşünülen Yaşar Tunagür, Edirne’deki vaizliği sırasında Gülen’le tanışıp derin bir dostluk kurmuş ve Gülen’i himayesine almıştır. 1970’li yıllarda Fetullah Gülen’in Komünizmle Mücadele Derneği üzerinden ABD istihbaratı ile birlikte hareket eden MİT’e angaje edildiği ve Gülen örgütlenmesinin ABD-MİT iş birliği ile kurulduğu iddia edilmekte ve söz konusu toplantı, bu iddianın en kuvvetli delillerinden biri olarak değerlendirilmektedir.”

Görüldüğü gibi FETÖ tarihi bir kirli ve hain ilişkiler tarihi olarak karşımıza çıkmaktadır. Artık bu yapı, kılcal damarlarına kadar deşifre edilmelidir. Evet, Türkiye zorlu süreçlerden geçerek güçlü hâle geliyor ve gelecektir.